Hovedinnhold

40 vitner i saken om Liv Løbergs CV-juks

FOR RETTEN: Liv Løberg (62) har innrømmet at hun forfalsket studiebevis. Straffesaken starter i Oslo tingrett tirsdag. Foto: Arkivfoto: Kjersti Halvorsen / Scanpix
FOR RETTEN: Liv Løberg (62) har innrømmet at hun forfalsket studiebevis. Straffesaken starter i Oslo tingrett tirsdag. Foto: Arkivfoto: Kjersti Halvorsen / Scanpix
Aktoratet har kalt inn nærmere 40 vitner for å bevise Liv Løbergs CV-juks. Den tidligere sjefen for Statens autorisasjonskontor for helsepersonell er tiltalt for blant annet grovt bedrageri.

FAKTA OM CV-JUKSET

  • I juni 2010 sa Liv Løberg opp stillingen som administrasjonssjef i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) etter VGs avsløring om CV-juks.
  • Hun innrømmet å ha forfalsket to engelske og ett norsk vitnemål fra studiesteder som London School of Economics, Queen Mary College i London og Norges Handelshøyskole.
  • Løberg har tidligere hatt en rekke lederjobber som blant annet personalsjef ved Meteorologisk institutt, divisjonsdirektør ved Laboratoriemedisinsk divisjon ved Ullevål universitetssykehus, og som kontorsjef ved Norges veterinærhøgskole.
  • Løberg har også hatt en rekke tillitsverv i Frp. Hun trakk seg fra alle politiske verv etter at triksingen ble kjent.

Straffesaken mot 62-årige Løberg starter i Oslo tingrett tirsdag. Ved hjelp av falske vitnemål fra renommerte høyskoler og universiteter skal hun ha skaffet seg flere toppjobber i det offentlige. Hun risikerer ubetinget fengsel, samt inndragelse av om lag 3,5 millioner kroner av lønnen hun har fått i jobbene.

Beløpet er differansen mellom den lønnen hun ville hatt krav på med sin utdannelse som hjelpepleier og den lønnen hun mottok basert på utdanningen hun oppga på CV-en.

Gikk på dagen

Løberg gikk av på dagen som administrasjonssjef for Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) da VG sommeren 2010 avslørte at hun hadde jukset med CV-en.

SAFH har som oppgave å kontrollere eksamensbevis og andre dokumenter fra søkere til en rekke stillinger i Helse-Norge og politianmelder selv alle forsøk på juks.

Ifølge tiltalen opplyste Løberg uriktig at hun blant annet hadde utdannelse som sykepleier med spesialisering innen anestesi fra Sverige, økonomiutdannelse fra University of London og London School of Economics og siviløkonomutdannelse fra Norges Handelshøyskole.

Hun har også fått jobber ved Rikshospitalet, Ullevål universitetssykehus og Norges veterinærhøgskole mellom 2001 og 2010 ved hjelp av det påtalemyndigheten mener er falske papirer.

Vitner fra utlandet

Politiet har innkalt i underkant av 40 vitner, noe som utgjør hoveddelen av vitnene i saken, forteller aktor, politiadvokat Susie Langsem Bergstrand ved finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt, til NTB.

- Vi har innkalt vitner fra forskjellige arbeidsplasser, og vi har etterforsket saken i både Norge og utlandet. Vi har måttet finne ut av forhold langt tilbake i tid, sier politiadvokaten.

Også representanter fra norske og utenlandske utdanningsinstitusjoner i Norge er blant aktoratets vitner. I tillegg kommer forsvarets vitner.

Innrømmer delvis skyld

Det er satt av ni rettsdager til behandlingen i Oslo tingrett. Løberg har innrømmet straffskyld etter deler av tiltalen, men ikke alle punktene.

Det har ikke lykkes NTB å få en kommentar fra Løbergs forsvarer, advokat Erling O. Lyngtveit, men forsvareren har tidligere uttalt at klienten er svært lei seg og at hun gruer seg til å møte i retten.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks