Hovedinnhold

40 tatt for uføresvindel i fjor

Løy om egen helse - krevde to mill i uføreforsikring

FORSIKRER: Informasjonssef Bjarne Aani Rysstad. Foto: Krister Sørbø
FORSIKRER: Informasjonssef Bjarne Aani Rysstad. Foto: Krister Sørbø
Kvinnen krevde nesten to millioner kroner i uføreforsikring, men bløffet om egen helse.

- Dette er bare en av sakene vi har avdekket som forsøk med svindel på personforsikringer de siste årene. Gjensidige avslørte over 40 personer som svindlet med helseerklæringer i 2010 - hver av dem hadde i gjennomsnitt fått utbetalt nærmere en million krone dersom svindelen ikke hadde blitt avslørt, sier Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Les også: - Solgte meg råtten forsikring

Seksbarnsmoren i Trondheim hadde tegnet uføreforsikring i 2007. Mindre enn et år etter krevde hun utbetaling i henhold til forsikringen.

Oppga feil

Men i sin søknad hadde kvinnen oppgitt feil både om sin egen arbeidsevne og hvor mange ganger hun hadde vært sykmeldt de siste fem årene. Hun oppga at hun hadde vært to ganger til lege, mens hun i virkeligheten hadde 70 legebesøk. Kvinnen oppga også feil om både medisinbruk og andre helseopplysninger.

Frostating lagmannsrett slo fast at dette var et svik, slik at Gjensidige slapp å betale ut forsikringen.

- Når Gjensidige avdekket svindel for over 40 millioner kroner vedrørende uførhet i 2010, må en gå ut fra at det dreier seg om beløp i 100 millionersklassen, sier Rysstad.

- Flere gir feil helseopplysninger ved tegning av forsikring. Dette undersøker vi rutinemessig ved oppgjøret av forsikringene. Vi ser at noen ikke opplyser om tidligere rusproblemer, vektproblemer eller psykiske lidelser. Det er også mange som ikke opplyser om andre fysiske plager, som ikke er så tabubelagte å opplyse om.

Les også: Mange unge har mer enn 4 mill. i gjeld

Alle som søker om forsikring blir registrert i register over forsikringssøker og forsikringstagere (ROFF- registeret). Vi har flere eksempler der kunden har fått reservasjoner i andre selskap for ting de ikke har opplyst om ved senere søknad hos oss.

Avslo

En kunde leverte egenerklæring om helse uten anmerkninger til oss. Etter søk på ROFF så vi at kunden hadde hatt en forsikring tidligere med reservasjon for knær, etter tidligere problemer med knærne. Denne kunden snakket vi med og avslo søknaden med begrunnelse svik ved tegningen av forsikringen, sier Rysstad. Også Tryg forsikring avdekker svik i personforsikringer.

- Men generelt vil det være få saker som avslås grunnet svik ved tegning. I sviktilfellene må skadelidte bevisst ha gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger til selskapet i den hensikt å få en forsikringsavtale man ellers ikke ville fått, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen.

If hadde en sak i fjor der selskapet nektet forsikring utbetalt, og 7 saker der det ble hevdet svik ved tegning.

- Personforsikring med helseerklæring er et forholdsvis nytt produkt hos oss. Derfor har det ikke kommet så mange skadekrav enda, sier informasjonssjef i If, Jon Berge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks