Hovedinnhold

Breivik truet med å skru av mikrofonen

Nekter å svare om World of Warcraft-spilling i 2011

KRANGEL: Aktor Svein Holden presset Breivik hardt på hvor mye tid han har brukt på dataspillet World of Warcraft. Breivik ble tydelig irritert og truet med å skru av mikrofonen. Foto: Scanpix
KRANGEL: Aktor Svein Holden presset Breivik hardt på hvor mye tid han har brukt på dataspillet World of Warcraft. Breivik ble tydelig irritert og truet med å skru av mikrofonen. Foto: Scanpix
OSLO TINGHUS (VG Nett) Breivik ble tydelig forbannet over aktor Svein Holdens gjentatte spørsmål om World of Warcraft, og truet til slutt med at han kom til å skru av mikrofonen.

Denne saken handler om:

World of Warcraft

  • Rollespillet World of Warcraft (WoW) går ut på å løse oppdrag og kjempe mot «monstre» eller andre spillere.
  • Handlingen foregår i en massiv spillverden der flere tusen spillere er logget på samtidig.
  • Man kan kommunisere med hverandre gjennom tastaturet, men mange bruker også et tilleggsprogram der man kan snakke via mikrofon og hodetelefoner.

Breivik hevder nemlig at han kun spilte dataspillet på fulltid i ett år fra 2006 til 2007, men etterforskningen viser at terroristen spilte i timesvis hver dag også få måneder før terroren i 2011.

Politibetjent Mats Høyem Koteng informerte onsdag ettermiddag retten om politiets etterforskning av datatrafikk, e-post-utvekslinger og innbetalinger som viser at Breiviks aktivitet i dataspillet World of Warcraft er helt annerledes enn han selv har forklart.

Det gjorde Breivik mektig irritert, og han nektet å svare på spørsmålene fra aktor Svein Holden.

- Jeg skjønner at du ønsker å kartlegge tiden. Men hva er poenget ditt? Hva er det du vil? Det at du vil ta opp dette nå. Det er så unødvendig at du tar opp dette, sa han sint.

VG DIREKTE: Følg rettssaken i ord og bilder her!

Terroristen svettet i pannen mens han la ut om hvor unødvendige spørsmålene var. Forsvarerne sendte lapper frem og tilbake mellom benkene.

- Nå slår jeg av mikrofonen. Du får bare spørre, sa Breivik til slutt.

- Det er greit, men jeg fortsetter, parerte Holden.

Breivik gjorde imidlertid ikke alvor av trusselen, men fortsatte med å nekte å svare.

Spilte mye i 2011

Breivik spilte dataspillet hovedsaklig gjennom en figur som han kalte for «Anders Nordic». Politiet har fulgt aktiviteten til denne figuren, også etter at den skiftet navn til «Conservatism» i februar eller mars 2009.

23.01.2007 startet Breivik i guildet Unit, der 26-åringen som også skal vitne i dag, var leder. Et guild er en gruppe der mange spillere jobber sammen for å utføre oppdrag i spillet.

I et dokument funnet på datamaskinen til terroristen, beskriver Breivik hvor dyktige spillerne i denne gruppen var, men at de ønsket å bli enda bedre. Han ble derfor med i et annet guild, i stedet for å sparke ut mange medlemmer fra Unit, der han hadde mange venner.

Les videre under bildet...

«ANDERS NORDIC»: Breivik kalte seg «Anders Nordic» i dataspillet World of Warcraft.
«ANDERS NORDIC»: Breivik kalte seg «Anders Nordic» i dataspillet World of Warcraft.

Spilte syv timer daglig

Politiet har også funnet flere innlegg fra Breivik på et nettforum. I et av dem skriver Breivik at han skal slutte med spillet, for å starte et annet.

- Breivik har flere pauser underveis, blant annet i perioden 29. mai 2008 og 10. desember 2008, der finner vi ingen innbetalinger til selskapet som driver World of Warcraft, sier politibetjenten.

Fra januar til november 2010 hadde Breivik en pause fra spillet. Han ønsket imidlertid å gjenoppta spillingen sin i november 2010, viser en epost som politiet har fått fra spillprodusenten Blizzard.

Da hadde hackere kommet seg inn på kontoen hans og solgt alt utstyret Breivik hadde samlet i løpet av årene han spilte.

- 23.11 2010 åpner han kontoen på nytt. Her har politiet detaljert innloggingsinformasjon fra kontoen til Breivik, fortalte Koteng.

I perioden mellom 23. november 2010 og 3. februar 2011, spilte Breivik gjennomsnittlig seks timer og 50 minutter per dag.

- På det meste spilte han 17 timer per dag, sier politibejenten.

SPILLVENNEN: «Jeg håper de har tatt feil mann og at alt er en misforståelse. Hvis ikke, så spyr jeg.»

I manifestet sitt skriver Breivik at han i denne perioden jobber hardt med å bestille bombeingredienser fra nettet. Han er redd for at bestillingene gjør at politiet blir oppmerksomme på ham, og angsten gjør at han mister motivasjonen, beskriver han.

Derfor starter Breivik en ny steroidkur, finner mer musikk av Helene Bøksle og gjenopptar WoW-spillingen når den nye utvidelsespakken «Cataclysm» kommer.

- Kombinasjonen av disse tre mottiltakene, sammen med mine tre ukentlige meditasjonsturer, gjorde at kampmoralen min igjen er på topp, skriver han i manifestet.

Politiet har ikke registrert at Breivik har spilt World of Warcraft etter 4. februar 2011.

Presset av aktoratet

Statsadvokat Svein Holden ville egentlig ha Breivik tilbake i vitneboksen for at han skulle svare på spørsmål om dette, men det sa han før lunsj at han kom til å nekte. Holden stilte ham likevel spørsmål om spillingen.

- Vi har nå sett at du 16. mai 2008 skriver at du har spilt nonstop i to år. Da var det vel ikke så mye tid til å skrive manifestet? spurte han.

- I avhør har jeg sagt at jeg begynte å skrive kompendiet aktivt fra 2007, men jeg husker at jeg har sagt at jeg begynte å skrive fulltid fra 2007. Det gjorde jeg i deler av 2007, svarer Breivik.

Han understreker at han spilte også i perioden etter dette, men at det var i langt mindre omfang. Han nekter å svare på flere spørsmål, og er tydelig irritert.

- Det er ikke relevant for denne saken overhodet. Jeg ser hva du forsøker å gjøre, og jeg ville sikkert gjort det samme hvis jeg var deg, sier Breivik.

SPØR OM WOW: Rettspsykiater Terje Tørrissen. Foto: Scanpix
SPØR OM WOW: Rettspsykiater Terje Tørrissen. Foto: Scanpix

Sammenlignet med David Toska

Det er rettspsykiater Terje Tørrissen som har bedt om at Breiviks spillaktivitet skal tas opp for retten på nytt. Han stilte også politibetjenten flere spørsmål om hvordan spillet spilles, hvor god Breivik var og hva slags mestringsfølelse spillet kan gi.

- Det er et spill som i høy grad gir mestringsfølelse. Gjør du det bra, så ser andre spillere det og gir positive tilbakemeldinger. Du kan bli et respektert menneske i spillet, sa Koteng.

Breivik har hele tiden fastholdt at spillingen ikke hadde noe å si for terroraksjonen.

- Dette bør sammenlignes med toppidrett, på lik linje med sjakk. Under straffesaken mot David Toska kom det frem at han spilte sjakk, og man begynte å diskutere hvem han spilte sjakk med. Det hadde like lite relevanse for hvorfor han ranet Nokas som World of Warcraft har for denne saken, sa Breivik.

Breivik mener spørsmål om spillingen er et forsøk på å latterliggjøre ham fra aktoratets side, og at det ikke har noe med terrorangrepene å gjøre.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks