Hovedinnhold

Hevder Lillebjørn Nilsen hjernevasker skolebarn med regnbuesang

Nilsen: Ikke overrasket

SKJELLER UT REGNBUESANG: Anders Behring Breivik brukte visesangeren Lillebjørn Nilsens sang om barn og regnbuen til å forsøke å overbevise retten om sitt standpunkt i retten fredag. Foto: Espen Braata
SKJELLER UT REGNBUESANG: Anders Behring Breivik brukte visesangeren Lillebjørn Nilsens sang om barn og regnbuen til å forsøke å overbevise retten om sitt standpunkt i retten fredag. Foto: Espen Braata
(VG Nett) Anders Behring Breivik trekker frem barnesangen «Barn av regnbuen» som et eksempel på hvordan han mener norske skolebarn hjernevaskes.

Denne saken handler om:

Den terrortiltalte 33-åringen insisterer også på at den kjente visesangeren bruker sangene sine som et middel for å påvirke Norge.

Da den terrortiltalte 33-åringen ble spurt ut av sin forsvarer Vibeke Hein Bæra fredag formiddag, trakk han frem Nilsen som et eksempel på en marxist som «filtrerer kultursektoren». Den velkjente barnesangen står i grell kontrast til Breiviks militante budskap:

En himmel full av stjerner,

blått hav så langt du ser,

en jord der blomster gror,

kan du ønske mer?

Sammen skal vi leve

hver søster og hver bror,

små barn av regnbuen

og en frodig jord.

Ikke overrasket

Breivik langet ut mot barnesangen i retten:

- Pedagogiske sanger som «Barn av regnbuen» som er skrevet av Lillebjørn Nilsen som er en selverklært marxist. Han er et veldig godt eksempel på en marxist som filtrerer kultursektoren. Han lager pedagogiske sanger som brukes blant annet som hjernevask for norske elever, og han har selv sagt at heller enn å være, heller å lage Norges lover, så vil jeg lage Norges sanger, sa 33-åringen.

Til Aftenposten.no sier Lillebjørn Nilsen at han tror norske barn liker sangen.

- Jeg er ikke overrasket. Behring Breivik var jo aktiv i Frp. Jeg tror ingen av mine sanger er allsangmateriale der, sier visesangeren.

Tung dag

Det var på forhånd planlagt at Breivik skulle bli spurt ut av forsvarerne sine, og at han senere skulle forklare seg om drapene på Utøya. Fremdeles forklarer han seg kaldt og uten å vise følelser, selv da bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen forsøkte å tvinge dem frem.

- Har du gjort deg noen tanker om dem du ser rundt deg, spurte hun den tiltalte.

- Jeg ser hovedsakelig pårørende og fornærmede som jeg har ødelagt livene til, svarte Breivik.

- Vet du hva du har gjort med dem?

- Jeg synes det er grusomt. Jeg kan ikke påstå at jeg har muligheten til å begripe lidelsen jeg har forårsaket. Jeg har ikke noen ambisjon om å forsøke engang, svarer Breivik.

For første gang stiller rettspsykiaterne ham i dag spørsmål i retten. Breivik har gjennom uken kommet med flere stikk til de to første rettspsykiaterne, som erklærte ham strafferettslig utilregnelig i sin endelige rapport. Torsdag kalte ham dem blant annet konsekvent for «Abjørnsen og Moe» og hevdet at størsteparten av rapporten er oppspinn.

Advarte

Trond Henry Blattmann, leder for støttegruppen for 22. juli, ba pårørende og ofre om å vurdere en pause.

- Vi har forsøkt å forberede oss så godt vi kan på denne dagen, men vi visste at den ville komme. Mitt råd til folk som synes gårsdagen var vanskelig, er at de kanskje bør vurdere om de skal gå i dag. Kanskje det er fornuftig å ta en pause, rett og slett. Gjør noe annet, sier Blattman.

Da terroristen torsdag forklarte seg om produksjonen av den fatale 950-kilos bomben, virket han upåvirket av at den førte til at åtte personer ble mistet livet og flere ble skadet. Han forklarte seg iskaldt om både det og planleggingen av terrorhandlingene, foretrakk han ikke en mine, men var ivrig etter å gi detaljer om de grusomme handlingene. Fredag forklarer han seg på samme måte.

VG Nett får opplyst av Lillebjørn Nilsens manager at verken manageren eller Lillebjørn Nilsen vil kommentere saken fredag

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks