Hovedinnhold

Frp: Rettspsykiatriens rolle må vurderes

Utvalget som skal vurdere straffelovens regler om utilregnelighet, bør samtidig gjennomgå rettspsykiatriens rolle i straffesaker.
KRITISK: Per Sandberg (Frp) støtter Justisminister Grete Faremoe som ønsker en gjennomgang av rettspsykiatriens rolle. Her er Sandberg avbildet i forbindelse med landsmøtet i Frp tidligere i år. Foto: Nils Bjåland / VG
KRITISK: Per Sandberg (Frp) støtter Justisminister Grete Faremoe som ønsker en gjennomgang av rettspsykiatriens rolle. Her er Sandberg avbildet i forbindelse med landsmøtet i Frp tidligere i år. Foto: Nils Bjåland / VG

Det mener Per Sandberg (Frp), leder i Stortingets justiskomité.
Straffelovens regler om utilregnelighet har vært gjenstand for mye debatt i kjølvannet av terrorsaken mot Anders Behring Breivik.

Justisminister Grete Faremo (Ap) har varslet at hun vil nedsette et utvalg som skal vurdere om dagens bestemmelser på området bør endres. Utvalget vil ifølge Justisdepartementet bli nedsatt når dommen mot Breivik er rettskraftig.

Justisministeren har også varslet at hun ønsker en ny gjennomgang av rettspsykiatriens rolle, samt ordningen med Den rettsmedisinske kommisjon.

- Det er jeg enig i, sier lederen i Stortingets justiskomité, Per Sandberg, til NTB.

- For stor makt

Sandberg mener det er en utbredt oppfatning at rettspsykiaterne har fått for stor makt i rettssalen.

- Breivik-saken har tydeliggjort at faget psykiatri ikke er noen eksakt vitenskap. Det er grunn til å se nærmere på om rettspsykiaterne har fått uforholdsmessig stor innflytelse, sier Sandberg.

Sandberg er uenig med forsvarsadvokat Frode Sulland som mener utvalget Faremo skal sette ned, kun bør konsentrere seg om utilregnelighetsreglene.

- Handling

Sulland sa nylig til Aftenposten at når det gjelder rettspsykiatriens rolle i straffesaker, bør man gå direkte til handling istedenfor å ta enda en utredning som blir lagt i en skuff.

- Vi trenger ikke et nytt utvalg for dette, sa Sulland.

Sulland har blant annet vært leder av Forsvarergruppen av 1977 og er nå forsvarernes representant i hovedstyret i Advokatforeningen. Han var også medlem av det såkalte Rognum-utvalget, som i 2001 la fram en omfattende utredning nettopp om rettsmedisinsk sakkyndighet i straffesaker.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks