Hovedinnhold

- Statsministeren bør ikke uttale seg om rettssakens utfall

DISKUTERTE RETTSSAKEN: Stoltenberg fortalte på Senkveld fredag at han tror mange vil føle det som en lettelse dersom Anders Behring Breivik dømmes som tilregnelig. Foto: SENKVELD/TV 2
DISKUTERTE RETTSSAKEN: Stoltenberg fortalte på Senkveld fredag at han tror mange vil føle det som en lettelse dersom Anders Behring Breivik dømmes som tilregnelig. Foto: SENKVELD/TV 2
(VG Nett) Jens Stoltenberg uttalte seg om utfallet av Breivik-rettsaken på Senkveld. - Det er uheldig, sier advokat Harald Stabell.

I et intervju på Senkveld på TV 2 fredag sa Stoltenberg at han trodde det ville være en fordel om Anders Behring Breivik blir dømt som tilregnelig.

- Hvis domstolen kommer til at han er tilregnelig, og det er de som bestemmer det, så tror jeg mange vil føle at det er en lettelse, sa Stoltenberg.

Han begrunnet synspunktet med at han tror det er lettere å forholde seg til at Breivik var tilregnelig da han utførte terrorhandlingene og dermed får en normal fengselsstraff, enn at han vurderes som utilregnelig og dermed vil få tvunget psykisk helsevern.

- Så for alle ofrene, for alle de som ble rammet, så tror jeg det vil være en fordel om domstolen sier at han var tilregnelig, sa statsministeren.

Han understreket imidlertid at det er domstolen som skal ta avgjørelsen.

- Bør holde meningen for seg selv

Advokat Harald Stabell mener Stoltenberg burde latt være å uttale seg om utfallet av rettsaken.

- Stoltenberg har nok en mening, og det bør han få ha. Men jeg mener det er uheldig at han uttaler seg om utfallet av denne saken offentlig. Han er statsminister, og ikke privatperson i den sammenhengen, sier Stabell til VG Nett.

Stabell har lang erfaring som advokat i straffesaker, og har selv en rekke overlevende etter terrorangrepet 22. juli som sine klienter.

Han mener uttalelsene kan tolkes som at Stoltenberg legger føringer for retten.

- Jeg er sikker på at det ikke får noen betydning for utfallet, retten legger ikke noen vekt på hva statsministeren mener, men det kan oppfattes slik at han gir en føring for hva utfallet vil bli.

Krevde ny gjennomgang

Med noen unntak har norske politikere vært forsiktige med å uttale seg om rettsaken. Stabell viser til Per Sandberg (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF), som han mener gikk langt da de krevde en ny gjennomgang etter at den første sakkyndig-rapporten ble publisert.

- Etter min oppfatning bør han ikke ha noen mening om hverken utfallet eller hva som er best for de pårørende. For vi vet at det er ulike oppfatninger av tilregnelighetsspørsmålet. Han burde latt være å si noe, understreker Stabell.

Per Sandberg ønsker ikke å kommentere Stoltenbergs uttalelser i Senkveld overfor VG Nett.

Det har ikke lyktes VG Nett å komme i kontakt med Knut Arild Hareide, leder for 22. juli-komiteen, lørdag.

- En glipp

Høyres André Oktay Dahl , nestleder i Stortingets justiskomité, anser uttalelsen som «en glipp» fra Stoltenberg.

- I pågående rettsprosesser bør ingen politikere, selv ikke statsministeren, gå ut med en mening om utfallet. Jeg skjønner godt at han er personlig berørt, det forstår alle. Men Stoltenberg har selv sagt at man ønsker mer åpenhet og demokrati, og da må statsministeren respektere grunnprinsippene i rettsystemet vårt, sier han.

Komiteleder Per Sandberg (FrP) har tidligere blitt kritisert for å blande seg inn i rettens arbeid, da han

- Jeg ville selv aldri sagt noe slikt, sier Oktay Dahl.

- Uttalte seg om de pårørendes opplevelse

Statssekretær Hans Kristian Amundsen, ved Statsministerens kontor, sier til VG Nett at Stoltenbergs uttalelser ikke handlet om hva retten burde dømme.

- Statsministeren har gjentatte ganger understreket domstolenes suverene og fulle rett til å dømme. I går uttalte han seg om hvordan dommen vil kunne oppleves av de pårørende. Men han vil ikke på noen som helst måte blande seg inn i rettens rett til å dømme, sier Amundsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks