Hovedinnhold

Breivik tilregnelig - dømt til forvaring

** Stikk i strid med aktors påstand
** Massemorderen smilte av slutningen
** Retten tror ikke på Knights Templar
** Får fratrekk for 445 dager varetekt

OSLO TINGRETT (VG Nett) Retten mener terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) er tilregnelig og dømmer ham til 21 års forvaring med en minstetid på 10 år.

Breivik får opplest domsslutningen av rettens administrator Wenche Elizabeth Arnzten klokken 10 fredag ettermiddag. Hele sal 250 sto under opplesingen.

- Anders Behring Breivik dømmes til forvaring. Dommen er enstemmig, sier Arntzen.

I pressesalen går det et høylytt sus gjennom dem som ser på storskjermene, mens det i salen rundt Breivik er stille og rolig.

Hele dommen er på 90 sider, og dommer Arntzen og fagdommer Arne Lyng vil dele opplesningen mellom seg. Breivik drepte 77 mennesker og skadet 42 alvorlig med bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

Minneord: Slik minnes vi våre kjære

Det er anslått at opplesingen vil ta rundt seks timer.

Breivik virker fornøyd med slutningen og tar seg en slurk vann etter at han har satt seg ned. Når dommer Wenche Arntzen begynner å lese domsavslutningen, sitter han tilbake i stolen, ser mot henne og følger med.

VGTV: Her dømmes Breivik til forvaring

FORNØYD: Anders Behring Breivik gjentok den høyreekstreme hilsenen da han ankom retten. Han smilte og så tilfreds ut med tilregnelig-dommen. Foto: Frode Hansen
FORNØYD: Anders Behring Breivik gjentok den høyreekstreme hilsenen da han ankom retten. Han smilte og så tilfreds ut med tilregnelig-dommen. Foto: Frode Hansen


- Det meste av kompendiet hentet fra andre

Først når alt er lest opp vil massemorderen få kommentere dommen, og fortelle om han holder løftet sitt om ikke å anke.

Dommer Arntzen starter opplesingen med en redegjørelse av Breiviks barndom, hans befatning med barnevernet, ungdomstid, arbeidsliv og frem til han flyttet til Vålstuen gård:

- Salget av de falske dokumenter delegerte betydelige inntekter, som i hovedsak ble unndratt beskatning.
Følg opplesingen, still spørsmål og kommenter dommen i VG Direkte.

En slik gjennomgang er vanlig i straffesaker. Breivik tar notater med sin spesiallagde gummipenn mens Arntzen leser. Fra tid til annen lener han seg over og hvisker med forsvarer Vibeke Hein Bæra.

- Det er ikke brakt på det rene når tiltalte startet på kompendiet, men selv sier han at det ble påbegynt i 2007. Noe er skrevet av tiltalte selv, det meste er hentet fra andre, leser Arntzen.

Hva er din reaksjon på dommen? Si din mening i VG Netts protokoll.

Flere etterlatte og overlevende etter terrorangrepene reagerte med lettelse på at massemorderen blir dømt som tilregnelig.

- Ingen holdepunkter for møtet

Breivik har under hele rettssaken hardnakket stått på at terrornettverket Knights Templar eksisterer. Han sier han selv var på stiftelsesmøtet deres i 2002 etter å ha møtt et serbisk medlem i Liberia - selv om politiet ikke har funnet noen holdepunkter for dette.

Retten gjør det klart at de ikke tror på Breiviks versjon.

- Det er brakt på det rene at han var i Liberia, men det er ingen holdepunkter at han møtt en serber der nede. Politiet mener han var der for å drive diamantsalg, leser Arntzen.

Dommen gjør det tidlig klart at de mener Breivik ikke er mentalt syk, men at han har løyet om mye.

OFRENE: 77 mennesker ble drept og 42 alvorlig skadet 22. juli. Under opplesingen av dommen blir det satt av tid til å minnes dem. Faksimile: Minneord - slik minnes vi våre kjære
OFRENE: 77 mennesker ble drept og 42 alvorlig skadet 22. juli. Under opplesingen av dommen blir det satt av tid til å minnes dem. Faksimile: Minneord - slik minnes vi våre kjære


Minnes dem som ble drept

Fagdommer Arne Lyng overtar opplesingen og redegjør for Breiviks anskaffelser av uniformer, utstyr, våpen og ammunisjon.

- Konklusjonen er at bomben ble laget slik tiltalte har forklart i retten, leser Lyng.

Lyng fortsetter med å redegjøre for Breiviks bruk av anabole steroider og andre stoffer. Det høres spredt latter i presserommet når Lyng redegjør for Breiviks meditasjonsteknikk, den såkalte Bushido-meditasjonen.

77 mennesker ble drept 22. juli i 2011. Arne Lyng fortsetter med å lese opp navnene på det åtte som ble drept i Regjeringskvartalet, hvem de var, og hvor og hvordan de døde.

Minneord: Slik minnes vi være kjære

Lyng går videre til angrepet på Utøya. Han redegjør for Breiviks planer om å drepe Gro Harlem Brundtland eller Jonas Gahr Støre og hvordan massemorderen oppførte seg på landsiden.

- Den yngste leirdeltakeren var 13 år. Det var også to barn på 10 og 11 år på Utøya, sier dommeren.

Puster tungt

69 mennesker døde på øya. 33 mennesker ble skutt og skadet. Lyng går gjennom hele massakren og de grusomme detaljene. Breivik avfyrte 121 skudd med sin 9 mm Glock-pistol og 171 skudd med en rifle.

- Mange observerte med skrekk og vantro da venner og kjærester ble drept. Det var hjerteskjærende scener. Levende og døde lå side ved side. Mange ba for sine liv, sier dommeren med tykk stemme.

- Mange ringte til sine foreldre, dels for å be om hjelp, dels for å ta farvel.

Flere pårørende gråter i salen mens han leser. Dommer Wenche Arntzen er også tydelig preget over de svært detaljerte beskrivelsene av drapene på Utøya. Flere ganger trekker hun pusten dypt mens kollega Lyng leser.

Får fratrekk for 445 dager varetekt

Forvaringsstraffen kan forlenges i en periode på fem år av gangen, og kan dermed i praksis bli en livstidsdom. Breivik skal sone straffen i Ila fengsel, hvor han har tilbragt mesteparten av tiden siden han ble pågrepet 22. juli i fjor.

Dommer Arntzen la i slutningen til at Breivik får fratrekk for tiden han har sittet i varetekt. På grunn av måten fengselsdøgn regnes ut på, er dette totalt 445 dager.

Breivik er tiltalt for å ha brutt straffelovens § 147 a, å handle med terrorforsett, og straffelovens § 233, overlagt drap og drapsforsøk.

VG DIREKTE: Følg domsavsigelsen i ord og bilder her

STORT PRESSEOPPBUD: Det var hundrevis av norske og utenlandske journalister på plass utenfor Oslo tingrett i dag. Her intervjues aktor Svein Holden før domsavsigelsen. Foto: Terje Bringedal
STORT PRESSEOPPBUD: Det var hundrevis av norske og utenlandske journalister på plass utenfor Oslo tingrett i dag. Her intervjues aktor Svein Holden før domsavsigelsen. Foto: Terje Bringedal


Aktor advarte mot forvaringsdom

Statsadvokat Svein Holden følger nøye med under domsopplesingen. Han virker tankefull etter at en enstemmig rett mener massemorderen var tilregnelig før, under og etter terrorangrepene i fjor sommer.

Dommen er i strid med aktoratets prinsipale påstand, som var at Anders Behring Breivik skulle dømmes til tvungent psykisk helsevern fordi de mener det er tvil om han var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

De mener derfor at han bør overføres til tvungent psykisk helsevern etter straffelovens § 39:

«Når det anses nødvendig for å verne samfunnet, kan en lovbryter som er straffri etter § 44 første ledd overføres til tvungent psykisk helsevern, jf. psykisk helsevernloven kapittel 5.»

VGTV: Se hele aktoratets prosedyre her

Aktoratet advarte i sin prosedyre dommerne mot å falle for fristelsen å skape ny rett.

«Endelig kan man tenke seg at dere dommere er enige med påtalemyndigheten både hva angår faktum og jus, men at dere ønsker å ta et initiativ til å skape ny rett. For dette scenario så tror jeg det er nyttig for sikkerhets skyld å minne dommerne på et verste falls scenario, nemlig en opphevelse av Tingrettens dom i høyesterett på grunn av lovanvedelse. Og vi vil mane til forsiktighet hos dem som mener at den foreliggende sak er et egnet prøvested for å skape ny rett», sa aktor Svein Holden.

UTBOMBET: Slik så regjeringskvartalet ut etter at Breiviks 950 kilos gjødselbombe hadde gått av. Nå er han dømt til 21 års forvaring med ti års minstetid. Foto: Kripos
UTBOMBET: Slik så regjeringskvartalet ut etter at Breiviks 950 kilos gjødselbombe hadde gått av. Nå er han dømt til 21 års forvaring med ti års minstetid. Foto: Kripos


Kan anke

Det kan bety at påtalemyndigheten vil anke dommen som nå foreligger. Det er i så fall opp til Riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Selv mener Breivik at han er tilregnelig, og varslet under rettssaken at han ikke ville anke saken dersom han ble dømt til forvaring. Hvis han likevel velger å anke, er ankefristen to uker.

For Riksadvokaten er det egen ankefrist på to uker fra og med overlevering av rettsdokumentene.

Riksadvokat Tor Aksel Busch vil ikke si noe om dommen før etter at hele dommen er lest opp.

- Han har ingen kommentarer før i ettermiddag, får VG Nett opplyst ved Riksadvokatembetets kontor.

Aktorene Svein Holden og Inga Bejer Engh vil heller ikke si om de vil anke dommen før hele opplesningen er unnagjort i Oslo tingrett, melder NTB.

Dommen er skrevet av tingrettsdommerne Wenche Arntzen og Arne Lyng og meddommerne Ernst Henning Eielsen, Diana Patricia Fynbo og Elizabeth Wisløff.


Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks