Hovedinnhold

Her går de inn for å avgjøre påstanden mot Breivik

Skulle skrive prosedyre i helgen - endte i diskusjoner

PÅ VEI INN: Her går statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden inn for å skrive sluttprosedyren som vil ende med en påstand mot terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: FRODE HANSEN
PÅ VEI INN: Her går statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden inn for å skrive sluttprosedyren som vil ende med en påstand mot terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: FRODE HANSEN
(VG Nett) I kveld bestemmer Inga Bejer Engh og Svein Holden om de skal påstå straff for massedrapsmannen Anders Behring Breivik, eller overføring til helsevesenet.

De to statsadvokatene holder kortene svært tett til brystet. De ønsker at påstanden først skal bli kjent for offentligheten under sluttprosedyren som starter torsdag klokken 13.

I tiltalen påpekte de at det ikke var grunnlag for påstand om ordinær straff, siden det bare forelå en sakkyndigrapport som konkluderte med psykose.

De varslet likevel at det kan bli lagt ned påstand om forvaring dersom bevisførselen i retten endrer det synspunktet.

- Det er klart vi aner i hvilken retning det går, men nå skal vi ha en siste oppsummering etter dagen i dag, sa Svein Holden på vei inn på kontoret i Oslo sentrum.

Selv om det er dommerne som avgjør straffen til Breivik, knytter det seg stor spenning til påtalemyndighetens påstand. Det er kjent at forsvarerne til Breivik vil prosedere på frifinnelse.

Diskuterte med Riksdvokaten

Mandag kveld hadde Engh og Holden et møte med riksadvokat Tor-Aksel Busch hvor de drøftet hva som talte for og imot, men den endelige beslutningen tar statsadvokatene alene.

- Som møtende aktorer er det vi som legger ned påstand, men siden Riksadvokaten kjenner saken, og har vært tilstede i retten, er det naturlig at spørsmålet diskuteres, sier Holden til VG.

TILTALT: Anders Behring Breivik har erkjent handlingene som drepte 77 mennesker, men vil han få ordinær fengselsstraff? Foto: HELGE MIKALSEN / VG
TILTALT: Anders Behring Breivik har erkjent handlingene som drepte 77 mennesker, men vil han få ordinær fengselsstraff? Foto: HELGE MIKALSEN / VG

Underveis i rettssaken har aktoratet stilt en rekke kritiske spørsmål til alle som mener Breivik ikke var psykotisk 22. juli.

Gjentatte ganger har de forklart at de er nødt til å gjøre det for å ivareta kontradiksjonsprinsippet som er viktig for å få opplyst saken.

I 22. juli-rettssaken er rollene snudd på hodet. Forsvarerne til Breivik og bistandsadvokatene til ofrene står på samme side, mens det har blitt påtalemyndighetens oppgave å stille spørsmål om tiltalte kan straffes.

Bakgrunn:  Alt fra rettsdag 40

Siden rettssaken har sklidd ut i tid har rettens administrator, Wenche Arntzen, blitt nødt til å kutte alle fridagene avslutningsvis.

Det skaper trøbbel for påtalemyndigheten som ikke kunne ta stilling til sin påstand før de hadde hørt forklaringen til rettspsykiaterne.

Planen var å starte på prosedyren etter å ha hørt redegjørelsen til Torgeir Husby og Synne Sørheim.

- Vi hadde tenkt å skrive mye i helgen, men da ble det mange diskusjoner frem og tilbake, forteller Holden til VG.

Engh innrømmer at det blir lange kvelder før de holder prosedyren torsdag ettermiddag.

- Nå gleder jeg meg til å bli ferdig. Nå skal vi sette oss ned for å jobbe, bite tennene sammen og bli ferdig, så skal vi ta lang ferie, sier Inga Bejer Engh til VG.

Statsadvokatene skal holde hver sin del av sluttprosedyren.

Stilte kritiske spørsmål

I retten i dag stilte aktoratet en rekke spørsmål til Terje Tørrissen. Under redegjørelsen dagen i forveien opplyste Tørrissen at han hadde blitt i tvil underveis i rettssaken. Breiviks totale manglende følelsesregister gjorde ham usikker på om at kunne være tilregnelig.

DISKUTERER: Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden har styrt påtalemyndighetens sak mot Anders Behring Breivik. Foto: HELGE MIKALSEN / VG
DISKUTERER: Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden har styrt påtalemyndighetens sak mot Anders Behring Breivik. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

Etter samtalen i kjellercellen i Oslo tinghus ble imidlertid Tørrissen beroliget, til tross for at Breivik ikke viste noen flere følelser under møtet.

- Men hvis du ser den samme følelsesavflatningen der nede, er det da noen kvalitative forskjeller, spurte Inga Bejer Engh.

- Nei, det er det ikke, sier Tørrissen, og legger til at det var det Breivik sa til ham som var beroligende.

Rettspsykiateren la imidlertid vekt på at Breivik oppførte seg annerledes på tomannshånd, og oppførselen var samsvarende med det Tørrissen opplevde under samtalene i Ila fengsel.

Etter å ha forklaringen til Tørrissen, stilte imidlertid Holden spørsmål om hvorvidt psykiateren hadde tenkt på om Breivik forsøkte å spille frisk da de møttes på tomannshånd.

- Nei, jeg vurderte ikke den siden av saken. Han fremstod som før, svarte Tørrissen på spørsmålet om «dissimulering».

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks