Hovedinnhold

Enig med Breivik, men ble forbannet etter Utøya-massakren

STOR TABBE: Vikenes skriver i et blogginnlegg at han likte det han leste i Breiviks manifest, men at massedrapsmannen gjorde en stor tabbe ved å ikke se at jødene har skylden for den muslimske invasjonen av Europa. Foto: Frode Hansen/Terje Martinsen.
STOR TABBE: Vikenes skriver i et blogginnlegg at han likte det han leste i Breiviks manifest, men at massedrapsmannen gjorde en stor tabbe ved å ikke se at jødene har skylden for den muslimske invasjonen av Europa. Foto: Frode Hansen/Terje Martinsen.
Varg Vikernes mottok Anders Behring Breiviks manifest etter 22. juli. Men de to mennene tilhører to helt forskjellige høyreekstreme retninger.

Denne saken handler om:

Vikenes skriver i et blogginnlegg at han likte det han leste i Breiviks manifest, men at massedrapsmannen gjorde en stor tabbe ved å ikke se at jødene har skylden for den muslimske invasjonen av Europa.

Fra et intervju i bladet Mann i fjor sier Vikernes at han mistenker Breivik for å egentlig være jøde.

«Han unngår, i motsetning til 99 prosent av alle europeiske nasjonalister, å peke på det faktum at det er jøder som leder an i kampen for å dekonstruere de europeiske folk og land, som jobber for at Europa skal oversvømmes av muslimer, som sprer raseblandingsideologi»

Kritiserer Breivik

Franske medier knytter Vikernes opp til Breivik og skriver at han planla en massakre inspirert av Anders Behring Breivik og hans manifest.

Vikernes har tidligere skrevet at han forstår hvorfor Breivik gjennomførte terrorhandlingene, og sier at den norske terroristen var klemt opp i et hjørnet, men han kritiserer ham samtidig for å skyte norske barn.

På bloggen skriver han:
«Ekte nasjonalister dreper ikke barn av sin egen nasjon selv om noen prøver å hjernevaske dem, som AUF gjorde. Men Breivik har drept flere nordmenn enn muslimene har gjort i Norge på 40 år».

- Vikernes var ganske forbannet etter 22. juli, fordi han mente at man ikke kunne skyte sine egne folk - og i hvert fall ikke barn, sier Franc Orban, som er forsker ved Kriminalomsorgens utdanningssenter.

Forskjellig syn på jøder

Han forteller at Vikernes tilhører den tradisjonelle nynazismen, mens Breivik tilhører grenen kontrajihadisme.

Orban sier det ikke er overaskende at Vikernes likte Breiviks manifest.

- De to ideologiene er av samme familie. Det som binder dem sammen er et kraftig hat mot systemet, mens det som skiller dem er synet på jødene som skiller dem, sier Orban.

Orban sier at man de siste årene har sett en tilnærming mellom de to ideologiene, og at det er flere på begge sider som toner ned ulikhetene.

- Man kan for eksempel se at det var forskjell på den Breivik vi så før og under rettsaken. Under rettsaken var han mer åpen for et samarbeid mellom de forskjellige idelogiene. Hans mål er jo å skape en ny plattform for en ny ideologi, da prøver han å tone ned ulikhetene mellom nynazisme og kontrajihadisme, sier han.

VG har spurt tirsdag kved Breiviks advokat, Tord Jordet, om det har vært noe kontakt mellom Breivik og Vikernes etter at Vikernes fikk oversendt det såkalte manifestet

- Jeg har ingen oversikt over hvem han korresponderer med, og uansett om jeg hadde visst, så er det underlagt taushetsplikten, sier Breiviks advokat Tord Jordet.

Heller ikke Ila fengsel vil si noe om hvem Breivik har kontakt med fra fengselet.

- Ila fengsel kan hverken bekrefte eller avkrefte hvilke personer Anders Behring Breivik har brevvekslet med, sier fungerende fengselsdirektør Gøran Nilsson til VG.

Klandrer jødene for Romerrikets fall

Det Breivik mener Arbeiderpartiet og undertrykkende medier bør klandres for det han omtaler som «Islams invasjon av Europa», skylder Vikernes på alt som er galt i verden på jødene.

«Korrupsjon, drap, porno, korrupsjon, smugling og grådighet. Alt står jødene bak», skriver Vikernes på en av sine to blogger for under to år siden.

Spesielt opptatt er Vikernes av norrøn mytologi, og han ser på kristendom som en jødisk avgreining som «har korrumpert Europa».

«Greven» mener sågar at jødene kan klandres for at det én gang så mektige og storslåtte Romerriket kollapset 476 år etter vår tidsregning startet.

Studerte i Tromsø

Varg Vikernes ble i 2009 sluppet ut av fengsel, etter til sammen 16 år bak murene.

Året før han atter ble en fri mann igjen, studerte han filosofi på Universitetet i Tromsø - under falskt navn.

- Jeg husker han var innrullert under navnet Louis Cachet. Det var først under forelesningene at det kom frem hvem vi egentlig hadde med å gjøre, forteller Roar Anfinsen, førsteamanuensis på Institutt for filosofi ved UiT.

Louis Cachet er navnet Vikernes senere byttet navn til, etter at han flyttet til Frankrike.

En av Vikernes' medstudenter som VG har vært i kontakt med, forteller at Vikernes snakket svært mye om norrøn mytologi og at han markerte seg som en sterk motstander av nynorsk.

- Det stemmer nok at han var mer opptatt av mytologi enn av filosofi. Han tok aldri eksamen, men fremsto som sympatisk og grei på de forelesnignene han var på, sier Anfinsen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks