Hovedinnhold

Faremo åpner for gjennomgang av rettspsykiatrien

VARSLER GJENNOMGANG: Faremo varsler at utvalget skal få et bredt mandat til også å se på organiseringen av rettspsykiatrien og sakkyndiges plass i norsk strafferett. Foto: NTB scanpix
VARSLER GJENNOMGANG: Faremo varsler at utvalget skal få et bredt mandat til også å se på organiseringen av rettspsykiatrien og sakkyndiges plass i norsk strafferett. Foto: NTB scanpix
Justisminister Grete Faremo (Ap) nedsetter et utvalg som skal se på rettspsykiaternes rolle i en rettssak. Utvalget skal nedsettes når terrorrettssaken er over.

Fakta om rettspsykiatri

  • Rettspsykiatri er betegnelsen på psykiatriske vurderinger som gjøres i forbindelse med rettssaker, for eksempel hvor sakkyndige oppnevnt av retten vurderer tilregneligheten til en siktet.
  • Vurderinger av tilregnelighet gjennomføres ved hjelp av observasjon, normalt sett ved samtaler med siktede.
  • Straffeprosesslovens § 167 åpner for døgnobservasjon der hvor retten finner det «nødvendig for å bedømme siktedes sinnstilstand». Dette skjer sjelden i Norge, men vil trolig gjennomføres i den nye vurderingen av terrorsiktede Anders Behring Breivik.
  • Slike døgnobservasjoner vil normalt sett gjennomføres på regionale sikkerhetssentrene brøset i Trondheim, Sandviken i Bergen eller Dikemark i Bærum.
  • I dag er det påtalemyndigheten som har ansvaret for å foreslå sakkyndige som kan oppnevnes av retten.

- Mye kan tyde på at det medisinske prinsipp er utilstrekkelig, sier Faremo til Aftenposten. Hun vil nå ha en omfattende gjennomgang av rettspsykiatrien i kjølvannet av terrorsaken.

- Det er et historisk grep vi nå tar. Det er et riktig grep i lys av den forferdelige hendelsen og rettssaken vi står overfor, og av hensyn til folks rettsfølelse, sier Faremo.

Forskningsleder: - Valg av rettssakkyndige ikke profesjonelt nok

Utvalget som regjeringen nå vil sette ned skal se på straffelovens regler om tilregnelighet og hvordan dagens system fungerer. Faremo varsler at utvalget skal få et bredt mandat til også å se på organiseringen av rettspsykiatrien og sakkyndiges plass i norsk strafferett.

- Jeg mener utvalget må vurdere hvordan sakkyndige skal brukes i straffesaker der det er tvil om gjerningsmannens tilregnelighet, sier hun.

Faremo understreker at rettspsykiatrien fortsatt skal være en viktig fagdisiplin for jurister når de skal treffe vanskelige avgjørelser, men er åpen for at man kan lære noe av terrorsaken.

- I andre land er det krav til årsakssammenheng mellom psykosen og handlingen for at den fritar for straffansvar. Dette er også et tema som må utredes, mener justisministeren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks