Hovedinnhold

Etterlatte frykter kollisjon mellom 22.juli-markeringer

Lokale og nasjonale arrangementer planlagt samtidig

(VG Nett) Mens det var rosetog hjemme på Stryn i juli ifjor, var Eva og Kolbein Fridtun i Oslo for å svar om hva som skjedde med datteren. For dem er det viktig å være med på både lokale og nasjonale minnemarkeringen.

Denne saken handler om:

- Vi var i Oslo en hel uke og ventet på Hanne samtidig som ting skjedde i Stryn som vi normalt hadde ønsket å være med på, forteller Kolbein Fritdun til VG Nett.

Han mistet datteren Hanne Kristine Fridtun (19), som ble skutt og drept ved Pumpehuset på Utøya.

Les også: Slik skal vi markere 22. juli

Vil ha bedre koordinering

Nå frykter han og kona at det vil bli full kollisjon mellom de mange minnemarkeringene som planlegges på årsdagen for terrorangrepene.

For dem er det viktig å delta på de store nasjonale minnemarkeringene, men de vil også være hjemme hos sine nærmeste når datterens dødsfall markeres der.

- Vi føler det var i Oslo og på Utøya det skjedde, og at vi vil være der når de døde skal minnes. Samtidig ønsker vi å være hjemme i kommunen når det skjer minnemarkeringer der, sier han.
I samråd med familien har derfor sogneprest i Stryn, Kjetil Netland, skrevet et brev til Bjørgvin biskop og Fylkesmannen i Sogn og Fjordane der han ber om en bedre koordinering av de mange minnesmarkeringene.

Brevet er også sendt til Helsedirektoratet.

Eg skriv dette brevet for å be overordna styresmakter om å syte for at det vert tenkt samanheng og koordinering av desse markeringane. Det er viktig for oss at dei familiane som er råka, får høve til å være til stades både på dei sentrale markeringane og markeringar her lokalt. Då kan ikkje alt gå føre seg same helga, skriver han.

VIL MARKERE DATTEREN HJEMME: Kolbein fridtun vil gjerne være med på både nasjonale og lokale markeringer av årsdagen for terrorangrepene. Foto: Hallgeir Vågenes
VIL MARKERE DATTEREN HJEMME: Kolbein fridtun vil gjerne være med på både nasjonale og lokale markeringer av årsdagen for terrorangrepene. Foto: Hallgeir Vågenes

Planlegger gudstjeneste og etterlattesamling

Det er allerede en rekke 22. juli-markeringer under planlegging:

**Helsedirektoratet har planlagt en samling for alle etterlatte på Gardermoen helgen 20.-22. juli.VG Nett har vært i kontakt med Helsedirektoratet, som sier at arrangementet skal avsluttes søndag morgen, før de nasjonale markeringene for 22. juli starter.

**Både Oslo kommune og Hole planlegger egne minnemarkeringer med avduking av minnesmerker som ærer de avdøde.Det vil være et eget arrangement for etterlatte på Utøya søndag morgen.

**I tilknytning til dette planlegger Kirkerådet gudstjenester i både Oslo og Hole, hvor det planlegges at medlemmer av regjeringen og kongehuset vil være til stede.

**Regjeringen planlegger kransnedleggelse i regjeringskvartalet og et utendørs arrangement med taler og musikk på Rådhusplassen som direkteoverføres på fjernsyn.

**I tillegg er det spekulert i om den amerikanske superstjernen og norgesvennen Bruce Springsteen, som er i Norge på årsdagen, skal bidra med noe. Springsteen har selv sagt at han vurderer dette, men AUF har foreløpig avkreftet at det planlegges noe.

**AUF planlegger et eget arrangement for organisasjoen på Utøya søndag ettermiddag, hvor regjeringen vil bistå med det praktiske.

**Alle rammede kommuner planlegger egne markeringer.

- Viktigst at de berørte får delta

Netland mener det er viktigere at personene som er hardest rammet får delta på de markeringene som er viktige for dem, både i sine lokalsamfunn og sentralt, enn at alle markeringene legges til samme dag.

I likhet med Kolbein og Eva Fridtun var svært mange av de etterlatte etter terroren på Østlandet mens lokalsamfunn over hele landet samlet seg i sorgen. De ventet på identifisering og frigivelse av sine kjære - mens drapene ble markert på hjemstedet.

- Er det viktig for dere å få være med på markeringer lokalt?

- Ja. Jeg mener de som sitter på toppen bør koordinere dette. Det er litt trist om all markering skal skje 22. juli klokken 1300, sier Kolbein Fridtun.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks