Hovedinnhold

Breiviks egne ord om livet i fengsel: Sadisme satt i system

Opplever nakenransaking som overgrep ** Stempler gummipenn som sadisme

KLAGER: Anders Behring Breivik (33) er lei av isolasjon. Foto: FOTO: FRODE HANSEN/VG
KLAGER: Anders Behring Breivik (33) er lei av isolasjon. Foto: FOTO: FRODE HANSEN/VG
(VG Nett) I et langt brev langer massemorderen Anders Behring Breivik ut mot det han beskriver som fornedrende og sadistiske soningsforhold ved Ila fengsel.

I det detaljerte klagebrevet på 27 sider til Kriminalomsorgen region nordøst raser Breivik mot soningsforholdene som han hevder har blitt kraftig forverret etter at dommen på 21 års forvaring ble rettskraftig. I slutten av september ble det avgjort at Breivik fortsatt skal sitte isolert på høyrisikoavdelingen i Ila fengsel.

«Dagens fengselstilværelse per. 12.10.12. oppleves av meg som et fengselsregime der sadisme er satt i system», skriver Breivik og hevder isolasjonen bryter med den norske grunnloven, den europeiske menneskerettighets-konvensjon og FNs torturkonvensjon.

Ekspert om soningsforholdet: - Uvanlig i Norge

Nakenransakelser

I brevet angriper Breivik blant annet den daglige nakenransakelsen han må gjennom og viser til en kommentar han ifølge seg selv kom med i september 2011 under dagens femte undersøkelse:

«Det hadde kanskje vært bedre og mer tidsbesparende hvis jeg gikk rundt naken på Ila, da hadde jeg sluppet å ta av meg klærne hele tiden?!».

Hanne Skartveit: «Selvrettferdig sutring»

I brevet beskriver massemorderen detaljert hvordan han må ta av seg alle klærne før han blir inspisert av betjentene.

«De får dermed stadfestet at jeg etter flere enn 800 nakenransakelser, heller ikke denne gangen har gjemt noen gjenstander mellom rumpeballene» skriver 33-åringen.

Drapsmannen forteller at han opplever den daglige nakenundersøkelsen som et fornedrende overgrep som han gruer seg til hver eneste dag. Han mener imidlertid det ikke er noen vits i å nekte:

«De hadde da stormet cellen og nedkjempet meg, hvorpå jeg hadde blitt «sikret» og regelrett slept inn i cellen, 50 meter nede i gangen, som går under kallenavnet «hullet», hevder Breivik.

Stempler gummipenn som sadisme

REFSER PENNEN: Her er Breivik avbildet med gummipennen han må bruke under rettssaken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
REFSER PENNEN: Her er Breivik avbildet med gummipennen han må bruke under rettssaken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I brevet skriver Breivik at all utgående post blir stoppet og at telefonsamtaler blir sensurert. Han hevder kun brev fra «nye-testamentlige-kristne og andre personer som ikke liker meg» har kommet gjennom sensuren siden 8. august.

Kort tid før sendte Kriminalomsorgens sentrale forvaltning ut et rundskriv for å forhindre at Breivik skal kunne styre et nettverk fra cella.

Breivik har mistet datamaskinen som politiet ga ham under varetektstiden, og klager over at gummipennen han har fått utlevert er ubrukelig til å studere og dyrke forfatterskapet sitt.

«Nød/gummipennen er ergonomisk misformet og forårsaker smerter i hånden etter kort tids bruk. Hvis det hadde vært teoretisk mulig å utvikle revmatisme så er jeg sikker på at gummipennen kunne klart å forårsake dette. Den er et mareritt av et verktøy og jeg blir frustrert av å bruke den» skriver Breivik.

Han forteller at pennen er et stort problem fordi han vil satse på forfatterskapet sitt de neste tiårene.

«Det at jeg derfor forespeiles en fremtid med ikke annet enn en dysfunksjonell gummipenn fremstår derfor som en nesten ubeskrivelig manifestasjon av sadisme» skriver Breivik.

«Ulevelig situasjon»

I brevet beskriver Breivik det som «ulevelig» at han ikke har noe sosial omgang eller aktivitetstilbud og etterlyser blant annet tilgang til TV-spill.

«På en gjennomsnittlig dag begrenser dialogen med fengselsbetjenter seg til under fem minutter per døgn. Dette vil si at jeg er frarøvet menneskelig kontakt i 23 timer og 55 minutter av døgnets 24 timer på en vanlig dag. Dette er svært mentalt belastende og grenser opp mot hva det er mulig for et menneske å tåle før man bryter sammen» skriver Breivik.

«Bråkete miljø»

SONER HER: Breivik sitter i isolasjon ved Ila fengsel. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX/Heiko Junge
SONER HER: Breivik sitter i isolasjon ved Ila fengsel. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX/Heiko Junge

Breivik kommenterer også bråket fra de omliggende cellene i kjelleren på Ila. Han påpeker at mange av de andre fangene kan lite norsk, mener de mangler folkeskikk og beskriver flere episoder med bråk og skriking. Han trekker også frem en dag der en medfange spilte høy musikk.

«I samme tidsrom valgte en annen innsatt og nabo og smøre inn cellen sin med avføring, slik at hele avdelingen ble luftforurenset i flere dager og de stakkars betjentene ble nødt til å vaske dette vekk», hevder Breivik.

Han hevder også avdelingen domineres av betjenter som er bevisst «ukoselige» mot ham.

«Det er energitappende å hele tiden avfeie indirekte og direkte frekkheter ved å være hyggelig tilbake», skriver massemorderen.

«Mental belastning» å barbere seg

Under «diverse punkter» ramser Breivik opp flere ting han er misfornøyd med. Blant annet at lys- og TV-bryteren befinner seg utenfor cellen slik at han må tilkalle betjentene for hjelp.

«Det har forekommet ved flere anledninger når jeg skal legge meg at jeg har måttet vente opp til 40 minutter på at de skal komme med tannbørste og for å så av bryterne.»

Breivik trekker også frem at han alltid må bruke tannbørste og barbermaskin under oppsyn.

«Man blir derfor utsatt for et mentalt press for å bli raskt ferdig, da betjentene står og «tripper» utenfor cellen. Jeg får alltid dårlig samvittighet da jeg synes det er trist at to voksne og utdannede mennesker blir nødt til å bruke tiden sin på dette. Dette begrenser tannpuss til en gang per dag og barbering til en gang per uke for å slippe å gjennomgå denne mentale belastningen oftere enn ytterst nødvendig» skriver Breivik.

CELLEN: Her er en av cellene som Breivik disponerer. PC-en er han nå fratatt. Foto: FOTO: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS
CELLEN: Her er en av cellene som Breivik disponerer. PC-en er han nå fratatt. Foto: FOTO: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS

Han etterlyser også tilgang til noe mer enn en skurefille for å vaske cellen.

«Jeg er med andre ord nødt til å skrubbe alle tre cellene på knærne, noe jeg opplever som fornedrende» skriver massemorderen.

Klestrøbbel

Breivik uttrykker også misnøye med at han ikke kan oppbevare egne klær på cellen. Han forteller det ofte er kjølig på cellen og at han veksler mellom tre plagg på for å holde seg varm.

«Av en eller annen grunn så kommer de ofte med en lacostepyntegenser i stedet, til tross for at jeg en rekke ganger har påpekt at jeg ikke ønsker en av disse, da de er verdifulle og må skånes fra en høy grad av slitasje. Jeg får som oftest beskjed om at de ikke fant en av de andre og at jeg blir nødt til å ta til takke med den de gir meg. Jeg har såpass selvinnsikt til å erkjenne at jeg er sta og prinsippfast på dette området, og har som mange nordmenn sterke aversjoner mot å utsette mine kjære luksusgjenstander mot unødig slitasje» skriver Breivik.

Han forteller derfor at han ofte fryser i et par dager inntil han får «mast» seg til en av de riktige jakkegenserene sine.

Fengselet: Kan ikke kommentere

I går ble det avholdt et møte mellom Ila og Kriminalomsorgen nordøst om saken.

- Siden det er en pågående sak kan vi ikke kommentere den før vi får redegjort til overordnet nivå, og gitt den innsatte et svar, sier fungerende fengselsdirektør ved Ila, Gøran Nilsson til VG.

Pårørende reagerer kraftig

DREPT: Hanne Kristine Fridtun fra Stryn ble bare 19 år gammel. Hun ble skutt på Utøya. Foto: PRIVAT
DREPT: Hanne Kristine Fridtun fra Stryn ble bare 19 år gammel. Hun ble skutt på Utøya. Foto: PRIVAT

Hos de som ble rammet av 22. juli-terroren, møter Breivik ingen sympati etter klagebrevet.

- Han må gjerne gråte sine krokodilletårer, men Anders Behring Breivik kan aldri bli annet enn det han er: Den kaldblodige barnemorderen og attentatmannen som tok nesten 80 menneskeliv, og ødela store deler av Oslo-sentrum. Det kommer han aldri unna, sier Utøya-overlevende Eivind Rindal (24).

Også Kolbein Fridtun som mistet datteren Hanne Kristine (19) på Utøya reagerer.

- Jeg har ingen sympati for hans synspunkter, sier Fridtun

Datteren ble skutt og drept ved pumpehuset, som en av 69 på AUFs sommerleir. I tillegg drepte Breivik ytterligere åtte i regjeringskvartalet.

- Jeg finner det veldig provoserende at han klager på behandlingen Norge har gitt ham, og at han faktisk tror han skal nå fram med dette, sier Fridtun til VG

«Det er ikke nasking han sitter inne for» - les mer om de pårørendes reaksjon på klagebrevet

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks