Hovedinnhold

1881-ansatte: - Følte oss presset til å forlenge samtaler

OPPSAGT: Odd-Eirk Andreassen fikk ikke fast ansettelse hos 1881 på Sortland etter å ha jobbet som vikar. Foto: Trond Sørås
OPPSAGT: Odd-Eirk Andreassen fikk ikke fast ansettelse hos 1881 på Sortland etter å ha jobbet som vikar. Foto: Trond Sørås
Ansatte i Opplysningen 1881 føler seg presset til å hale ut samtalene. Det blir dyrt for deg - og skaper sur stemning hos opplysningsgiganten.

VG kan i dag avsløre metodene 1881 - som i 2008 besvarte nesten 27 millioner samtaler - bruker for å få presset opp prisen på hver samtale.

Åtte tidligere og nåværende ansatte hos 1881 forteller at de føler, eller følte, seg presset til å stille irrelevante spørsmål, komme med unødvendige gjentagelser og «pushe» tilleggstjenester for at samtalen skal komme opp på ønsket kostnadsnivå - og bli dyrere for deg.

LES OGSÅ:- Måtte slutte fordi jeg var for rask

VG har fått tilgang på interne dokumenter som forteller at det har vært bonusordninger for ansatte med høy inntjening.

Andre dokumenter viser hvordan ansatte blir målt etter en rekke kriterier, såkalte målkrav.

Det settes mål om å komme opp på et visst nivå på ting som gjør samtalen dyrere, for eksempel lengre samtaletid, sende nummeret på SMS, sette over eller skape en ny samtale ved å sette over til en annen operatør (f.eks. veibeskrivelse).

Kontrolleres

Kravet for gjennomsnittlig inntjening per samtale er på 19,30 kroner.

Dette skal for en periode ha blitt nedjustert til 19 kroner etter dårlige resultater i forbrukertester i VG og TV 2 i fjor høst.

Kundebehandlerne som ikke oppnår dette får beskjed om å skjerpe seg, og blir kontrollert av overordnede.

Mange opplever det som ubehagelig at leder kommer rundt og ber om å få se på «profilen» deres.

Alle blir uansett plassert i team på fire til ti personer, og resultatene til de ulike teamene måles opp mot hverandre.

For å oppnå ønsket resultat, er alle kundebehandlerne pliktig til å følge en samtalemal (se egen sak), som punkt for punkt beskriver hva de skal si og gjøre.

Dette danner rammene for samtalene.

I et brev sendt til alle ansatte i sommer fra leder Anne-Karin Sogn understrekes viktigheten av at alle følger malen.

«Resultatet av at alle gjør dette «etter boken» fører til trygg økonomi og arbeidsplasser», skriver hun.

- Det var en planlagt strategi. Man gikk frem på en måte for å presse mest mulig penger ut av kundene, sier Bård Nordfjærn, med fire års fartstid i 1881.

- Dårlig arbeidsmiljø

Han sier han sluttet på grunn av de kyniske holdningene overfor kundene og det dårlige arbeidsmiljøet som oppsto i kjølvannet av ønsker om å få mer ut av hver kunde. Han jobber i dag hos konkurrenten 1888.

- Man kom til et punkt der man følte at man ikke hjalp kunden mer. Man snakket rundt grøten og stilte helt usaklige spørsmål.

- Det blir helt feil, og derfor sluttet jeg, sier en annen kilde til VG.

- Hvis jeg har 17 kroner i gjennomsnittlig inntjening en måned, så får jeg pes. De har kontroll på alt jeg gjør. De måler tallene mine, og min nærmeste leder kommer jevnlig og spør etter tallene mine, sier en mann som fortsatt jobber for 1881.

- Vi satt med skuldrene langt oppetter ørene. Det var sånn hele tiden. Jeg sluttet på grunn av forferdelig dårlig arbeidsmiljø. Det var fokus på tall, ikke på kundene, forteller en kvinne.

Synkende marked

En tidligere avdelingsleder forteller at arbeidsmiljøet bare ble tøffere og tøffere.

Kravene skal også ha blitt stadig hardere.

- Folk ble syke av det. Du kan tenke deg selv hvis du hele tiden blir målt, men aldri når målet. Og når man nærmet seg målet, så ble kravene skrudd opp, sier en kvinne som jobbet i 1881 i rundt 15 år.

- På mange måter er 1881 en kjempefin arbeidsplass, men samtaletiden kunne ta kvelertak på hvem som helst. Når du var ferdig klokken fire, var du ikke i stand til å gjøre mer den dagen, forteller Eirene Andreassen, som jobbet 13 år på Sortland før avdelingen ble nedlagt i 2009.

Opplysningen 1881 AS passerte for første gang en halv milliard i omsetning i 2008. Til tross for et synkende marked, mottok den manuelle nummeropplysningen nesten en samtale i sekundet, 24 timer i døgnet, 365 dager i året 2008.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks