Hovedinnhold

18-åringer dumpes av barnevernet

Barnevernsbarn har dramatisk høy risiko for å få et hardt liv. Tre av fire har mottatt sosialhjelp etter fylte 18 år. Dødeligheten er høyere, og flere begår selvmord.

Mange barnevernsbarn dumpes av barnevernet når de når myndighetsalderen og har ingen voksne å snakke med, skriver Aftenposten.

I likhet med andre 18-åringer trenger de trygge voksne i livet sitt.

- Det blir ikke det samme med en sosialkurator på NAV. Behovet for nære relasjoner slutter ikke på 18-årsdagen. Det er forskjell på å bli myndig og å bli voksen, sier Johan Holand i Landsforeningen for barnevernsbarn.

I flere år har foreningen kjempet for bedre oppfølging, ettervern, for barnevernsbarn etter fylte 18 år.

- Selv om barnevernet er pålagt å spørre ungdommene om de ønsker oppfølging etter fylte 18 år, blir skremmende mange ungdommer ikke spurt. I dag er ettervern frivillig, og det er det kommunale barnevernet som får regningen, sier han.

Nesten tre av fire tidligere barnevernsbarn har mottatt sosialhjelp etter at de fylte 18 år viser en undersøkelse foretatt av NOVA (Norsk institutt for oppvekst, velferd og aldring). De dystre tallene blir publisert på nyåret som del av den omfattende forskningsstudien Barnevern i Norge 1990-2006.

- Statistikken er veldig bekymringsfull. Det er ille at barnevernsbarn får så dårlig oppfølging. Derfor bør lovverket endres, sier barneombud Reidar Hjermann.

I et lovforslag til Regjeringen oppfordrer barneombudet til et mer styrket ettervern. (©NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks