Hovedinnhold

140 000 norske kvinner vurderer samlivsbrudd

Lei av mannens irriterende uvaner

Hver sjette norske kvinne vurderer i dag å gå fra partneren. Hovedårsak: Mannens personlighet og irriterende uvaner.

SÅ MANGE VURDERER Å GÅ:

  • Ifølge SSB lever 62 prosent av befolkningen fra 20 år og oppover i parforhold.
  • Ifølge SSBs ferske befolkningsstatistikk er det 856.351 kvinner mellom 20 og 65 år som lever i parforhold. InFact-undersøkelsen viser at 16,2 prosent, eller i størrelsesorden 140.000 norske kvinner, vurderer samlivsbrudd.
DAGENS VG: Les mer om undersøkelsen i dagens VG. Foto: Faksimile
DAGENS VG: Les mer om undersøkelsen i dagens VG. Foto: Faksimile

Akkurat nå tenker rundt 140000 kvinner på å forlate samboeren eller ektemannen. Nærmere halvparten holder det hemmelig for partneren sin, viser en spørreundersøkelse Infact har gjort for VG.

1024 personer har deltatt i den landsrepresentative undersøkelsen, som avslører at hele 16,2 prosent av kvinnene som har en partner nå, tenker på å gå.

Diskutér sex og samliv her

Men også 13 prosent menn, eller rundt 115000, går rundt med tanker om å bryte med sin kone eller samboer.

690 av de spurte i undersøkelsen lever med partner.

Sovet i timen

Samlivsekspert Frode Thuen mener mange menn overser kvinners forsøk på å snakke om problemer:

- For mannen er utfordringen å ta signalene før toget går for godt. I en dansk undersøkelse oppga menn «jeg vet ikke» som den hyppigste årsaken til brudd. Da har de sovet i timen, sier Thuen.

LES: «DRO MED KONA TIL TERAPITIMER» I DAGENS VG

Mannens personlighet og irriterende uvaner topper suverent listen over årsaker til at kvinner vurderer å dumpe partneren:

30,8 prosent av kvinnene oppgir dette som hovedårsak. Menn oppgir samme hovedårsak til at de vurderer brudd: 22,9 prosent peker på kvinnens personlighet og irriterende uvaner, når de forteller om hvorfor de vil gå.

Nærmere halvparten av kvinnene har ikke fortalt om sine tanker: 44,4 prosent har ikke fortalt mannen at de vurderer å gå fra ham, viser spørreundersøkelsen. 55,6 prosent av kvinnene har fortalt partneren at de vurderer å gå fra ham.

Men i Nord-Norge holder hele 75 prosent av kvinnene som vurderer å forlate partneren, dette for seg selv og informerer ikke mannen.

Nina Lang, psykolog og leder ved Østensjø familiekontor møter ofte par i samlivskrise, hvor den ene har tenkt mye på å gjøre det slutt - uten å snakke med kjæresten.

- Når man har slike tærende tanker, forsvinner følelsene langsomt, og når følelsene forsvinner er forholdet slutt, sier Lang.

Urettferdig

Hun synes det er urettferdig ovenfor den som ikke aner noen ting, og som ikke får muligheten til å gjøre noe for å få kjæresten på andre tanker.

Frode Thuen mener det er viktig å snakke med partneren hvis man tenker på å gjøre det slutt - hvis ikke kan forholdet være dødsdømt:

- En åpenbar konsekvens er at forholdet råtner på rot. Når menn får kniven på strupen og forstår at kvinnen er i ferd med å gå, viser de stor vilje og evne til å endre vaner og uvaner, sier Thuen.

Familieterapeut Kate Elin Søyland ved kommunikasjonsfirmaet «Åpen Dialog» i Sandnes påpeker at brudd etter manglende kommunikasjon, kan oppleves svært tøft for den intetanende parten.

- For en del kommer bruddet som lyn fra klar himmel. Den ene kan ha gått igjennom en prosess hvor vanskelige følelser har blitt bearbeidet og en har distansert seg, mens den andre parten plutselig befinner seg midt i et følelsesmessig minefelt -med utallige ubesvarte spørsmål som følge av samlivsbruddet, sier Søyland.

LES EKSPERTRÅD TIL HVORDAN DU SKAL BEVARE FORHOLDETI DAGENS VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks