Hovedinnhold

13 drap hittil i 2013 - ni av dem etterforskes som partnerdrap

113 drept av sine partnere siden 2000

Drapet på Sivje Schjærven (44) er det niende som politiet mener er begått av en partner siden nyttår.

Det viser en gjennomgang VG har gjort av de 13 drapssakene så langt i år.

2013 har ennå ikke kommet halvveis, men allerede nå er antallet drap, som politiet mener er begått av en partner, høyere enn tall fra de siste syv årene.

I løpet av de siste ti årene var det høyeste tallet partnerdrap per år 10 både i 2005 og 2003. Fra 2007 til i fjor lå tallet på seks og syv.

Schjærven ble funnet drept i sitt eget hjem på Ulvøya i Oslo søndag ettermiddag. Også hennes 47 år gamle samboer ble funnet død på adressen. Politiets teori er at samboeren først drepte henne, før han tok livet av seg selv.

En av fire

- Jeg er bekymret, sier kriminolog Vibeke Ottesen ved Universitetet i Oslo til VG.

Hun forsker på drap i nære relasjoner, og har merket seg det høye antallet partnerdrap i år.

VIL HA MER KUNNSKAP: Kriminolog og drapsforsker. Foto: TROND SOLBERG/VG
VIL HA MER KUNNSKAP: Kriminolog og drapsforsker. Foto: TROND SOLBERG/VG


Siden 2000 er det registrert 452 drepte personer her i landet, dersom man ser bort fra terrorangrepene 22. juli 2011. 113 av disse har blitt stemplet som partnerdrap av politiet.

Antallet utgjør 25 prosent av alle drapene disse 12,5 årene. Hittil i er prosentandelen partnerdrap hele 69 prosent.

- Hvert drap er grusomt, enten vi har tre ett år, eller 12. Jeg som forsker på dette ser fellestrekk, men det er helt nødvendig å forske mer og kartlegge hvem som dreper og i hvilken situasjon de er i når drapet skjer, sier Vibeke Ottesen og fortsetter:

- Vi vet hva som kan utgjøre en risiko for å utvikle kreft, men ikke nødvendigvis hva som er risikoen for at partnerdrap skjer. Det er ikke godt nok, sier Ottesen.

- Menn fra høyere sosiale lag

Ragnhild Bjørnebekk er voldsforsker og underviser ved Politihøgskolen. Hun er enig i at det trengs mer norsk forskning.

- Men vi vet en del av internasjonal forskning. Når det gjelder drap/selvdrap, så dreier det seg ofte om menn fra høyere sosiale lag. Det kan være menn som har mistet jobben, sliter med økonomi eller opplever at kona vil gå fra dem, sier Bjørnebekk.

DREPT: Drapet på Sivje Schjærven (44) er det niende drapet som politiet mener er begått av en partner siden nyttår. Foto: FRODE HANSEN/PRIVAT
DREPT: Drapet på Sivje Schjærven (44) er det niende drapet som politiet mener er begått av en partner siden nyttår. Foto: FRODE HANSEN/PRIVAT


Hun mener det er mulig å forebygge ut fra den kunnskapen man allerede har.

- Man ser gjerne at menn som dreper partneren og så seg selv, ofte har kommet med trusler på forhånd. De er ikke noen hvem som helst, det går an å se en del faresignaler som må fanges opp, sier Bjørnebekk.

- Skjer ofte i livskriser

Bortsett fra drapet på Cindy Irene Olsen (31) på Karmøy i april, har samtlige av de øvrige drapene som politiet mener er partnerdrap skjedd på Østlandet. Tre av dem har funnet sted i Buskerud.

I to av sakene er kvinner pågrepet og siktet for å ha drept sin partner: Per Gunnar Asheim (57) fra Tranby og polske Marcin Mirosz (37) bosatt i Tønsberg.

Ottesen mener man må vite mer for å kunne nå de som er utsatt for en risiko i den situasjonen de er i.

- Vi ser at de som dreper i nære relasjoner ofte gjør det i livskriser. Slike drap utgjør i dag cirka én tredjedel av alle drap i Norge, og skal vi få ned tallet må vi gjøre et større arbeid her.

- Noen vil si at det er fånyttes, men man må jo prøve, sier Ottesen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks