Hovedinnhold

Huitfeldt: - De har et moralsk ansvar

SKUFFET: Kultur- og idrettsminister Anniken Huitfeldt er skuffet over mistankene om fotballfiksing i 1. divisjon. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
SKUFFET: Kultur- og idrettsminister Anniken Huitfeldt er skuffet over mistankene om fotballfiksing i 1. divisjon. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
(VG Nett) Kultur- og idrettsminminister Anniken Huitfeldt (Ap) fra Jessheim er skuffet over at barnas forbilder i Ull/Kisa kan være involvert i kampfiksing.

Denne saken handler om:

Tips oss

Kampfiksing

Søndag 8. juli 2012 ble det avslørt at to kamper i 1. og 2. divisjon hvor det har vært mistanke om resultatmanipulering.

Har du tips om andre kamper som har vært utsatt for resultatmanipulering?
Tips VG!

- Jeg har sett hva det betyr for barn og unge i mitt lokalmiljø at Ull/Kisa har gjort det bra. De er store forbilder. Det er ikke klubben, men enkeltspillere som er mistenkte. Om dette stemmer, er det utrolig skuffende. De er forbilder alle sammen, og har et moralsk ansvar fordi så mange ser opp til dem, sier Huitfeldt til VG Nett.

DETTE ER SAKEN: 1. divisjonskamp avlyst grunnet mistanke om kampfiksing 

Kultur- og idrettsministeren er oppvokst på Jessheim, og bor der fortsatt med mann og tre barn.

- Dårlig teater

Huitfeldt presiserer at spillerne foreløpig bare er mistenkte, og at saken er under etterforskning. Likevel tar hun mistankene svært tungt.

- Dette er som doping. Det gjør at en spennende konkurranse blir gjort om til dårlig teater.

Hun sier at Kulturdepartementet lenge har vært forberedt på at kampfiksing kunne bli avdekket i Norge.

- Vi har ikke vært så naive at vi har trodd at dette ikke kunne skje her. Vi har også hele tiden visst at det er større sjanse for at dette forekommer i lavere divisjoner, hvor det er lettere å skjule, sier Huitfeldt.

VGTV: Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, om kampfiksingen: - Det er vond t 

- Politiets oppgave

Hun ble varslet før saken ble kjent i dag. Huitfeldt sier at dette er første gang hun hører om konkrete mistanker om kampfiksing i Norge.

- Hvem har ansvaret for å rydde opp?

- Akkurat denne saken er nå politiets oppgave. Men når det gjelder kampfiksing generelt er det idretten, i samarbeid med oss og Norsk Tipping, som må rydde opp.

Huitfeldt har i dag bestemt at Kulturdepartementet, Norsk Tipping og Fotballforbundet skal lage en handlingsplan mot kampfiksing. Arbeidet starter til høsten.

- Handlingsplanen må fokusere på hvordan klubbene skal være forberedt, og den må inneholde forhåndsregler for Norsk Tipping, sier Huitfeldt.

Må lage rutiner

Hun peker på at Norsk Tippings kommisjonærer har observert at enkeltkamper har blitt mye spilt på.

- Vi må lage rutiner for at dette meldes fra om, sier Huitfeldt.

- Kampfiksing ødelegger de verdiene idretten står for, og er et brudd på alle de etiske og moralske prinsippene i fotballen.

Kampfiksing bryter med alt idrett handler om, sier Huitfeldt til VG Nett.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks