Mann skutt og drept av politiet: Beslagla tjenestevåpen på stedet

BOLKESJØ (VG) En mann i 30-årene døde av skadene etter å ha blitt skutt av politiet på Bolkesjø i Telemark. Spesialenheten etterforsker nå saken og opplyser at det er beslaglagt et tjenestevåpen i mannens bolig.

 • Marie Golimo Kingsrød
 • Yasmin Sfrintzeris
 • Ole Løkkevik
 • Jenny-Linn Lohne
 • Øystein David Johansen
 • Sindre Camilo Lode
 • Håkon Kvam Lyngstad
 • Tore Kristiansen (foto)

Sør-Øst politidistrikt fikk tirsdag klokken 15.27 melding fra Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) om en mann på Bolkesjø i Telemark som fremsto som påvirket, og som skal ha opptrådt truende overfor andre personer på stedet.

I situasjonen som oppsto ved kontakt med mannen, avfyrte politiet flere skudd, heter det i en pressemelding fra politiet.

En ambulanse var i umiddelbar nærhet, og helsepersonell iverksatte straks livreddende tiltak.

Dessverre sto ikke mannens liv til å redde, og han ble erklært død klokken 16.35, skriver politiet i pressemeldingen.

De pårørende til mannen har blitt varslet. Mannen var i 30-årene, bekrefter politiet til VG.

Beslagla politiets skytevåpen

Tirsdag kveld observeres krimteknikere fra Kripos på vei inn i den aktuelle boligen. Spesialenheten etterforsker saken og de har funnet et skytevåpen.

– Det er gjort beslag av skytevåpen, men jeg kan ikke kommentere hva slags type eller hvor mange, sier Helle Gulseth, fungerende leder for etterforskningsavdelingen i Spesialenheten Øst-Norge til TA.

Gulseth presiserer til VG at det er snakk om beslag av tjenestevåpen tilhørende politiet. Det er altså ikke snakk om våpen eid av mannen.

Etterforskningsleder Marit Storeng bekrefter overfor VG at Spesialenheten i natt har avhørt to polititjenestepersoner som var til stede under skyteepisoden i Telemark i går. Spesialenheten har etterforskningsplikt i saker hvor noen dør som følge av politiets tjenestehandlinger.

ETTERFORSKNING: Krimteknikere er på stedet på Bolkesjø i Telemark etter at en mann i 30-årene ble skutt og drept av politiet. Spesialenheten etterforsker saken. Foto: TORE KRISTIANSEN

– Vi har avhørt to personer i natt. Idet de skulle forklare seg om egne tjenestehandlinger og vurderinger, ble de gitt status som mistenkt og mistenktes rettigheter, sier etterforskningslederen til VG.

Onsdag fortsetter Spesialenheten med avhør av de andre tjenestepersonene som var til stede. Også flere vitner skal avhøres.

Kripos bistår med kriminaltekniske undersøkelser av åstedet og gjenstander som er funnet på stedet.

– I denne saken er vår oppgave å kartlegge omstendighetene rundt at det ble avfyrt skudd, og forløpet til det. Vi står midt i etterforskningsarbeidet, og det er derfor altfor tidlig å kommentere hendelsesforløp, sier Storeng.

– Dette er åpenbart en prioritetssak, som vi kommer til å arbeide intensivt med de neste dagene.

VGs fotograf på stedet forteller at flere etterforskere og åstedsteknikere har vært innom huset onsdag formiddag. Blant annet har han observert personell med utstyr som brukes i 3D-skanning av rom.

Klokken 12.40 melder fotografen om at spesialetterforskere har vært inne i huset, men at de nå drar. Krimteknikere jobber fremdeles inne i boligen.

Størst aktivitet har det vært på loftet i huset. Han melder også om en bil som er avsperret. Den skal tilhøre avdøde.

BOLKESJØ: Det var i denne boligen på Bolkesjø i Telemark at politiet skjøt mannen i 30-årene som senere døde av skadene. Foto: TORE KRISTIANSEN

– Kom mot dem med øks

En av eierne i et firma som mannen i 30-årene jobbet i, forteller til VG at to kolleger reiste ut til mannens hjem tirsdag etter en telefonsamtale som de oppfattet som bekymringsfull.

Da de kom frem til boligen skal døren ha vært låst, og vedkommende ønsket ikke å slippe dem inn i huset.

– De kom seg inn døren på baksiden, og da kom han mot dem med en øks. De forsøkte å prate og roe ham ned og oppfattet ham som vel truende og trakk seg ut, forteller eieren.

De to kollegene skal deretter ha ringt politiet. Etter at politiet kom til stedet og rykket inn i huset, skal de to kollegene ha hørt fire skudd.

– Årsaken til skuddene vet jeg ikke. Det var ingen andre i huset, sier eieren.

Han forteller at daglig leder har samlet alle de ansatte i firmaet, og det er iverksatt kriseteam for firmaet på eget initiativ.

ETTERFORSKNING: Spesialenheten har iverksatt etterforskning etter at en mann i 30-årene ble skutt og drept av politiet tirsdag ettermiddag ved Bolkesjø i Telemark. Foto: TORE KRISTIANSEN, VG

Et vitne, som befant seg i nærheten av åstedet, sier til VG at han først la merke til flere politi og ambulanse.

– Så hørte jeg i alle fall tre skudd, sier vitnet, som ønsker å være anonym.

– Personen som ble skutt, var ikke truende for andre, men for seg selv. Han hadde det ikke bra, hevder vitnet.

Ikke tatt ut av tjeneste

– Det er en person vi har vært borti tidligere, men jeg kan ikke gå inn på hva det har gått ut på, sier politimester Ole Bredrup Sæverud, om mannen som ble drept.

Politimesteren kan ikke gå nærmere inn på hendelsesforløpet fordi saken blir etterforsket av Spesialenheten.

– Vi vet ikke hva som var bakgrunnen for at mannen var der, men vi oppfattet det som en truende situasjon i meldingen som kom til oss, sier han.

På grunn av innholdet i meldingen politiet fikk inn, og ytterligere informasjon om mannens helsetilstand, ble det vurdert som tidskritisk å få kontroll på mannen, opplyser politiet i pressemeldingen.

Innholdet i meldingen medførte også at det ble besluttet bevæpning av patruljen, skriver politiet.

Sæverud understreker at politiet har fulgt rutinene i etterkant av hendelsen, og at tjenestepersonene som var involvert blir fulgt opp tirsdag kveld.

– Er noen av tjenestepersonene involvert tatt ut av tjeneste?

– Det har på nåværende tidspunkt ikke vært noen grunn til det, sier Sæverud.

ORDFØRER: – Mine tanker går først og fremst til de pårørende og alle involverte i saken. Det er helt naturlig når det er et så tragisk utfall, sier ordfører Gry Fuglestveit (Ap) til VG tirsdag kveld. Foto: TORE KRISTIANSEN, VG

Ordfører: – Tragisk

Ordfører Gry Fuglestveit (Ap) og kommune er blitt informert om hva som er skjedd.

– Mine tanker går først og fremst til de pårørende og alle involverte i saken. Det er helt naturlig når det er et så tragisk utfall, sier Fuglestveit til VG tirsdag kveld.

Hun forteller videre at det er opprettet dialog med kommunen og politiet, og at kommunen har satt kriseteam til disposisjon om noen skulle ha behov for det.

Vet du noe om denne saken? Tips oss på SMS 2200, tlf 22 00 00 00 eller e-post 2200@vg.no.

Rettelse: I første melding om våpenfunnet på åstedet, kom det ikke tydelig frem at det var snakk om et tjenestevåpen. VG presiserer derfor at beslaget av skytevåpen i saken er et tjenestevåpen tilhørende politiet.

Mer om

 1. Drap
 2. Politiet
 3. Telemark
 4. Notodden
 5. Rettet

Flere artikler

 1. Én politibetjent avfyrte flere skudd på Bolkesjø

 2. Tor Henning Dalen (39) døde på Bolkesjø

 3. Broren til drepte Tor Henning (39): – Han slet en del, men det endret seg for noen år siden

 4. Skjønner ikke hvorfor ektemannen ble skutt

 5. Mann skutt i leilighet – tre personer pågrepet

Fra andre aviser

 1. To politifolk har status som mistenkt etter at politiet drepte mann i Telemark

  Bergens Tidende
 2. Spesialenheten: Én tjenesteperson avfyrte skuddene som drepte 39-åringen på Bolkesjø

  Aftenposten
 3. Mann skutt av politiet

  Aftenposten
 4. Mann skutt og drept av politiet ved Notodden

  Fædrelandsvennen
 5. Skutt av politiet: Kona fikk beskjed på telefonen om at mannen var død

  Aftenposten
 6. Truet politiet med avsagd hagle da han ble skutt i beinet

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no