Sørafrikansk politi: Finnes overvåkningsbilder av Marie (20)

SEDGEFIELD (VG) Selv om det ikke finnes mange spor av savnede Marie Sæther Østbø, er det overvåkningsbilder av 20-åringen. I tillegg tilhørte ikke capen på stranda den savnede jenta. Store bølger gjør søkearbeidet etter kvinnen vanskelig for politiet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Malcolm Pojie bekrefter overfor VG at det er overvåkingsbilder av den savnende.

– Hun ble fanget på kamera rundt 18.15 onsdag da hun gikk fra restauranten hun hadde spist på. Da var hun på vei til stranden, fullt påkledd. Hun gikk alene, sier Pojie om overvåkingsbildene fra Myoli Beach i Sedgefield.

To menn på overvåkingskamera

NRKs reporter på stedet sier hun har snakket med en sikkerhetsvakt som har sett overvåkningsvideoen. Sikkerhetsvakten forteller at en fisker og en joggende mann med hund gikk samme vei som Marie. Denne informasjonen er ikke bekreftet av politiet.

Fredagens søk startet i 08-tiden, men krevende forhold gjorde det vanskelig for politiet å få gjennomført søk.

– Det er veldig røffe forhold i søket etter Østbø. Båtene ligger ved kaia, det er for vanskelige forhold til å få båtene ut for å søke. Vi skal prøve igjen å få båtene ut i 12-tiden, sa Pojie tidligere i dag.

– Men vi skal søke frem til det blir mørkt og til det ikke går å søke lenger.

– Ikke kriminelt

Østbø, som til vanlig studerer i Frankrike, var i den sørafrikanske byen Sedgefield med en gruppe internasjonale studenter. Byen ligger midt mellom Port Elizabeth og Cape Town.

Hun ble meldt savnet kort tid etter da hun ikke dukket opp til en avtalt middag med studentgruppen hun reiste med. Ifølge Dagbladet skulle hun på safari med en god venninne som er fra Mexico.

Også fredag har været skapt utfordringer for letemannskapene. Tross sol og klar himmel, har store bølger gjort søket vanskelig.

– Men vi fortsetter med innsatsen gjennom ettermiddagen, sier Chris Spies i det sørafrikanske politiet til VG fredag ettermiddag.

Han opplyser at søket vil fortsette gjennom hele helgen.

– Det er ingenting som indikerer at det har skjedd noe kriminelt, og dette er derfor en ren leteaksjon. Dersom vi får opplysninger som indikerer at det har skjedd noe kriminelt, vil det bli satt igang etterforskningsskritt, sier Spies.

Capen tilhører ikke Marie

I en pressemelding fra det sørafrikanske politiet sendt ut ved 13-tiden, går det frem at det ikke er gjort nye funn i saken.

Tidligere har det blitt funnet både et par sko og en mobiltelefon som de tror tilhører den norske jenta. Disse tingene blir når undersøkt av politiet.

Capen som tidligere politiet trodde tilhørte Østbø, mener politiet nå at ikke tilhører den norske jenta.

– Vi kan bekrefte at capen ikke tilhørte Østbø, men den lå likevel sammen med mobilen og de hvite skoene hennes. Men vi kommer ikke til å trekke noen konklusjoner av den grunn, og vi jobber på den samme måten som tidligere, sier Pojie.

STUDENT: Norske Marie Sæther Østbø er savnet i Sør-Afrika. VG bruker bildet i samråd med Østbøs familie. Foto: Foto: PRIVAT

les også

Norske Marie (21) savnet i Sør-Afrika

– Veldig bekymret

Store hjelpemannskaper søkte etter den norske jenta torsdag frem til det ble for farlig å fortsette.

– Vi går i gang med spesialpoliti, kystvakt, frivillige og dykkemannskap for å fortsette letingen, sier Pojie og fortsetter:

– Vi er selvfølgelig veldig bekymret for hva som kan ha skjedd, men vi ønsker heller ikke å trekke noen konklusjoner enda. Vi skal gjøre alt vi kan for å finne henne. Ingen er mistenkte.

Som på torsdag, skriver Yr at solen går ned 18.00 sørafrikansk tid på fredag.

VG har fredag morgen vært i kontakt med familien til den savnede jenta. De har ikke fått annen info enn at søket er tatt opp igjen, og at de vet at det skal brukes helikopter i søket fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder