KRITISERER FORESTILLING: Laila Anita Bertheussen kritiserer forestillingen «Ways of seeing». Foto: PRIVAT

Samboeren til Tor Mikkel Wara ut mot teaterforestilling: – De er inntrengere

Hjemmet til Tor Mikkel Wara og Laila Anita Bertheussen ble filmet og brukt i en teaterforestilling. – Helt uproblematisk, sier regissøren.

 • Mikal Hem
 • Malene Birkeland

Artikkelen er over ett år gammel

Teaterforestillingen «Ways of seeing» på Black Box Teater i Oslo har skapt reaksjoner. I forestillingen «Ways of Seeing» blir det brukt opptak av boligene til blant annet justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), politikerne Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) og Christian Tybring-Gjedde (Frp), og Resett-redaktør Helge Lurås.

I en kronikk i VG skriver Waras samboer gjennom 24 år, Laila Anita Bertheussen, om hvordan hun opplever at huset hennes ble filmet og vist frem i teatersalen.

«De filmer stuevinduet og soveromsvinduet, og der inne er jeg. Jeg som aldri har oppsøkt offentlighetens lys. Jeg som alltid har satt pris på min anonymitet. De er inntrengere og jeg er uten mulighet til å forsvare meg. Hadde jeg visst at de var der ute, hadde jeg selvsagt fått dem fjernet», skriver Bertheussen.

FILMET: Huset til justisminister Tor Mikkel Wara og samboeren Laila Anita Bertheussen ble brukt i en forestilling på Black Box Teater. Foto: HANNA KRISTIN HJARDAR

– Ikke ulovlig

Regissør av forestillingen Pia Maria Roll sier til VG at de ikke har gjort noe ulovlig.

– Vi har en tidligere høyesterettsdommer på scenen, som har gått gjennom de juridiske aspektene. Dette er bilder som du kan laste opp fra google maps. Det er helt uproblematisk, sier Roll.

– Selv om det er lovlig, er det ikke likevel et spørsmål om det er riktig å filme en privatbolig?

– Dette er folk som gir penger til Human Rights Sevice, en organisasjon som oppfordrer til å ta bilder av muslimer, for å legge dem ut på nettet, noe som er oppfordring til lovbrudd, sier hun.

– Har Bertheussen oppfordret til å ta bilder av muslimer?

– Bertheussen er gift med justisministeren, som har gitt penger til disse organisasjonene.

KONTROVERSIELT TEATER: Fra forstillingen «Ways of Seeing» på Black Box Teater. Foto: LEIF GABRIELSEN

Drapstrusler

Også Christian Tybring-Gjedde har reagert på forestillingen.

«Black Box Teater legitimerer sitt hat mot nordmenn gjennom en absurd statsfinansiert teaterforestilling. De som står opp for Norge og advarer mot islamsk fascisme skal tvinges til taushet under dekke av kunstnerisk frihet», skriver Frp-politikeren på Facebook.

I etterkant av medieomtalen og reaksjonene mot stykket, har scenekunstner Sara Baban, som deltar i forestillingen, mottatt trusler. Det har hun tidligere fortalt til Dagbladet.

Roll understreker at det er stor forskjell på å vise frem et hus, og å fremme trusler.

– Det de er forbannet på, er å bli kalt rasister. Dette er overhodet ikke noe problematisk eller farlig for familien. At Wara nå spiller offer, er ufint. Det er ikke han som har fått trusler. Det er det aktørene i forestillingen som har fått, sier hun.

Ulovlig filming

I kronikken skriver Bertheussen at hun gikk på Black Box for å se forestillingen. I salen filmet hun også deler av stykket. Dette er ifølge Roll brudd på lovgivningen om opphavsrett.

– Det er hun som har gjort noe ulovlig. Hun har vært inne på forestillingen og filmet. Det er ikke lov å filme teaterforestillinger i Norge. Bertheussen ble to ganger oppfordret til å slutte å filme med henvising til åndsverkloven. Det mest alvorlige var likevel at hun filmet publikum. Det opplevdes som truende, og viser en komplett mangel på forståelse for demokratiske spilleregler, sier hun.

Helsetilstanden hennes gjør at Bertheussen ikke kan sitte, forklarer hun. Derfor sto hun oppreist i trappen ved siden av setene i salen.

– Det er ikke lov å stå i trappen, på grunn av brannforskriftene. Hun ble bedt om å slette opptaket, og så løp hun. Hun opptrådte veldig provokativt, sier Roll.

Bertheussen sier til VG at hun ikke visste at det er ulovlig å filme teaterforestillinger.

– Det sto ingen skilt. Han som snakket til oss sa aldri at det var forbudt. De sa at det ikke er lov å publisere opptaket. Det var aldri intensjonen å gjøre. Det kom aldri opp at det var forbudt, forteller hun.

Ifølge Bertheussen fikk hun ikke beskjed om at hun ikke kunne stå oppreist på grunn av brannforskrifter.

– Det kom ingen og sa til meg at jeg burde sette meg. Ingen henvendte seg til meg før det hadde gått en time, sier hun.

Reagerer på retorikk

VG har vært i kontakt med Sara Baban som svarer på kritikken som Bertheussen legger frem i kronikken.

I kronikken skriver Bertheussen blant annet følgende: «Jeg ante ingenting om at scenekunstneren Sara Baban brukte disse mørke novemberkveldene til å invadere mitt privatliv».

Selv mener Baban at hun ikke har invadert noens privatliv.

– Absolutt ikke. Vi står utenfor eiendommen. Vi har ikke gjort noe som man ikke finner på google maps. Dessuten var det ikke henne vi rettet fokuset mot, men en minister som sitter i regjeringen. Jeg ante ikke hvem hun var før hun begynte å stalke meg på sosiale medier, sier hun.

Både Tybring-Gjedde og Bertheussen har tidligere trukket frem at Sara Badan på sin Facebook-side har bilde av en tegning med en kvinne som poserer med et maskingevær over skulderen.

— For det første bruker Tybring-Gjedde en veldig farlig landssviker-retorikk når han beskylder oss for «å hate nordmenn». At VG og andre aviser lar ham gå ut med dette uten å stille kritiske spørsmål er alvorlig og farlig. En stortingsrepresentant burde selvfølgelig tåle kritikk av sin egen politikk. Han skal gjøre det tryggere for folk og ikke sette dem i fare som han tydelig gjør med sine løgner og hatspredning mot folk som ikke ligner på ham selv, ser hun.

– Det er utrolig problematisk at VG publiserer Bertheussens løgner om meg på denne måten. Bildet viser ikke meg som poserer med et maskingevær. Tegningen er et symbol på kvinnene som bekjempet IS i Syria. Jeg trodde FrP var negativt innstilt til IS, men der tok jeg kanskje feil, sier hun.

Mer om

 1. Teater
 2. Tor Mikkel Wara
 3. Christian Tybring-Gjedde
 4. Politikk
 5. Kultur

Flere artikler

 1. Tor Mikkel Waras samboer anmelder teater etter filming av bolig

 2. Bertheussen filmet diskusjon om teaterstykke - timer senere brant det ved hennes egen bolig

 3. Politiet henlegger saken mot Black Box Teater: – Jeg er glad på vegne av Norge

 4. Riksadvokatens avgjørelse mot Bertheussen er klar

 5. Frp-par reagerte på snikfilming - men Black Box viste feil hus

Fra andre aviser

 1. Reagerer kraftig på radikal teaterforestilling: – Ubehagelig at de griper inn i privatlivet mitt

  Aftenposten
 2. Teaterregissøren om siktelsen mot Waras samboer: – Vi er veldig lettet

  Aftenposten
 3. Tre av kunstnerne bak «Ways of Seeing» får millionstipend

  Aftenposten
 4. Tybring-Gjedde tror teaterstykke kan ha inspirert til hærverk hos Wara

  Aftenposten
 5. Ligger i buskene og filmer Resett-eiernes hjem. Fascinerende og problematisk teater, mener vår anmelder.

  Aftenposten
 6. Saken om filmingen av Tor Mikkel Waras hus blir også henlagt

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder