Pilotstreiken er over

SAS-sjef Rickard Gustafson bekreftet torsdag kveld at partene er kommet til enighet, og at pilotstreiken er over.

– Jeg kan med lettelse opplyse at vi kan legge denne konflikten bak oss, sier SAS-sjef Rickard Gustafson da han møtte pressen klokken 23 torsdag kveld.

Avtalen gir en lønnsøkning på 3,5 prosent i 2019, 3 prosent i 2020 og 4 prosent i 2021. Kravet til pilotene var på 13 prosent, skriver pilotforeningene i en felles pressemelding.

Kilder opplyste torsdag ettermiddag til VG at partene var enige, men at meklingsresultatet skulle gjennom protokollbehandling på begge sider. Det tok dermed tid før streiken ble avblåst.

Gustafson møtte pressen klokken 23 på hovedkontoret utenfor Stockholm torsdag kveld.

SAS varslet pressekonferanse allerede klokken 20.30, men denne ble utsatt en rekke ganger.

– Det vil ta rundt et døgn før vi er tilbake i normal drift, opplyste SAS-sjefen på pressekonferansen.

Nærmere 4.000 flyvninger har blitt innstilt etter at over 1400 piloter gikk ut i streik for en uke siden. Over 300.000 passasjerer har blitt rammet.

– Jeg har full forståelse for at vi har en jobb å gjøre for å vinne tilbake tilliten fra våre kunder, sier Gustafson.

les også

Bjørn Kjos om SAS-streiken: – Business as usual

Fornøyd med avtalen

Parat opplyser at de i streiken har ønsket å adressere at SAS-piloter ligger bak sine pilotkolleger i andre europeiske land, og at pilotene har et betydelig etterslep etter lønns- og pensjonskutt i 2012 da selskapet var nær konkurs.

«Det har vært en ambisjon å tette noe av dette gapet, men det aller
viktigste har vært ansettelsestrygghet og forutsigbar arbeidstid. SAS skal fortsatt være et selskap med gode, trygge skandinaviske arbeidsplasser», skriver de i pressemeldingen.

– En vanskelig prosess

Leder for SAS-pilotene i Parat, Jan Levi Skogvang, sier i en pressemelding at det har vært en svært vanskelig forhandlingsprosess siden 11. mars, som etter en resultatløs mekling dessverre endte i streik.

– Vi forsøkte i det lengste å unngå konflikt, og vi er svært lei oss for at den har rammet både passasjerer, kolleger og andre yrkesgrupper med tilknytning til flybransjen, sier Skogvang.

SAS har ikke ønsket at de fire skandinaviske pilotforeningene forhandlet samlet, men gjennom sammenslutningen SAS Pilot Group (SPG) har SAS-pilotene krevd felles forhandlinger.

– Betydningen av å stå samlet i forhandlinger overfor et selskap som går over landegrenser har vært helt avgjørende for at vi har kunnet oppnå et akseptabelt resultat for medlemmene våre, sier Skogvang.

Yngve Carlsen i flyverforbundet sier fra Riksmeklerens kontor at de har fått gjennomslag når det gjelder turnusavtale for pilotene, og at de er fornøyde med enigheten om disse avtalene.

– Jeg ønsker ikke gå inn i detaljer, men vi synes det er en god avtale som er balansert, Det har vi vært opptatt av. Det har vært krevende. Nå har vi fått den avtalen og vi er fornøyd med den, sier han.

Mange møter ikke opp til SAS-avganger: Flyr med tomme seter

Lang mekling

Partene har sittet i forhandlinger hos Riksmekleren i Oslo i over 30 timer, etter syv dager med pilotstreik. Både norske, svenske og danske representanter for SAS og berørte fagforeninger var tilstede.

Over 1400 piloter i Norge, Sverige og Danmark har streiket i syv dager. I tillegg permitterte SAS omtrent 930 kabinansatte og 70 stuere som følge av streiken.

Konflikten om pilotenes arbeidstid, turnus og lønn rammet 326.917 passasjerer. Flyselskapet har totalt kansellert 4015 flyavganger siden streiken startet forrige uke.

Skal du ut og fly med SAS? Disse flyene er kansellerte

Riksmegler Mats Wilhelm Ruland beskrev forhandlingene mellom SAS og pilotene som krevende og vanskelig.

– Vi vil holde på så lenge vi mener det er grunnlag for å fortsette forhandlingene, også utover natten. Hvis det ikke er formålstjenlig, vil vi avslutte, sa han onsdag kveld.

Kan ha krav på ekstra kompensasjon: «Godt egnet for gruppesøksmål»

NY MEGLING: Marianne Hernæs har ledet forhandlingene på vegne av SAS. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder