bilde

Strøm-sjokket

40 % dyrere enn i fjor

Strømmen er nå mer enn 40 prosent dyrere enn på samme tid i fjor. Produsentene mener den høye prisen skyldes kraftig vekst i strømforbruket.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Det er tall for salg av strøm fra den nordiske strømbørsen Nordpool som viser den kraftige pris-oppgangen på strøm.

I uke 23 i strømkriseåret 2003 kostet strømmen 18,67 øre pr./kWh. I samme uke i år måtte strømleverandørene ut med 26,16 øre pr. kWh, eller mer enn 40 prosent mer enn i fjor.

Det er denne prisen strømleverandørene kjøper strømmen til, og videreselger den til deg med sin fortjeneste.

Samtidig som strømprisen har økt, er fyllingsgraden i vannmagasinene langt bedre enn på samme tid i fjor. Forrige uke var fyllingsgraden i vannmagasinene på 47,6 prosent. I fjor var den på rekordlave 34,7 prosent.

- Overopphetet marked

- Produsentene er ikke tvunget til å produsere så mye strøm som de måtte ha gjort hvis de hadde fryktet at magasinene skulle flomme over. Selger alle jordbærene sine på likt, vil prisene bli lavere, derfor holder de litt igjen på produksjonen og holder prisene høyere, sier informasjonssjef i Fjordkraft Jeanne K. Tjomsland.

Hun legger til at også lav strømproduksjon fra danske vindmøller og svenske kjernekraftverk også er med på å forklare de høye prisene.

Fjordkraft har i likhet med halvparten av de landsdekkende strømleverandørene varslet høyere strømpriser fra midten av juni. Stikk i strid med det som er vanlig på denne tiden av året, øker de strømprisene - fra 32,23 til 33,29 øre pr. kWh.

- Markedet er overopphetet. Det er ikke noe godt råd å binde strømprisen nå i vår. Dette bør du vente med til sensommeren, eventuelt høsten, sier Tjomsland.

Hos kraftprodusentene legger de skylden for de økende strømprisene på forbrukeren selv.

- Forbruket av strøm har økt med mer enn 10 prosent siden sist vinter. Høyere forbruk gir høyere priser, sier informasjonssjef Knut Fjerdingstad i Statkraft.

Han mener også at rekordhøye priser på importert kullkraft og lite vanntilsig fra snøsmelting er viktige faktorer.

- Vi produserer akkurat så mye strøm som er forsvarlig. Hadde vi produsert mer, kunne prisen gått litt ned på kort sikt, men da hadde sjansen for høyere priser til vinteren også økt. Dette er en balansegang, sier Fjerdingstad.

Billigst på fast variabel kraft er nå Total Energi. De tar 30,40 øre pr. kWh. Velger du Total Energi fremfor den dyreste landsdekkende leverandør, Helgelandskraft, som tar 34,97 øre per kWh, sparer du 914 kroner i året ved et forbruk på 20.000 kWh.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder