Dette er bompenge-løsningen til Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) stilte ultimatum om ny bompengeskisse til regjeringspartiene. Frp, KrF og Venstre har alle sagt ja.

Den nye bompengeskissen og ultimatumet ble lagt fram av Solberg på en pressekonferanse fredag kveld.

– Samtalene mellom de fire partiene kan ikke fortsette i det uendelige. I kveld har jeg lagt frem en endelig skisse som de må ta stilling til over helgen. Et kompromiss som tar hensyn til hovedtrekkene fra alle partiene, men som altså er min og Høyres skisse, sier hun.

Ifølge Solberg er dette hovedpunktene i Høyres løsningsforslag:

  • Regjeringen tilbyr kommunene å øke det statlige bidraget til 66 prosent i 50/50-prosjektene. I kommunene som takker ja, skal halvparten av det økte tilskuddet på rundt 8 milliarder kroner brukes til å kutte bompenger, og halvparten øremerkes bedre kollektivtilbud i byene.
  • Nullvekstmålet står fast. Tiltak for å få ned bompenger, skal ikke føre til økt trafikk inn til byene.
  • Fylkeskommuner og kommuner må bidra med en lokal egenandel på 20 prosent til nye bypakker. Dette kravet gjelder ikke bypakker som er inngått tidligere.
  • Årlige tilskudd til reduksjon av bompenger utenfor byområdene økes til om lag 1,4 milliarder kroner.
  • 300 millioner kroner går til reduserte kollektivpriser i de store byene. 250 millioner kroner går til bedre kollektivtrafikk utenfor de store byene.
  • Kommuner og fylkeskommuner som lykkes i å kutte kostnader i bypakkene sine, skal ikke få redusert statlig bidrag.

Trykk på faktaboksen for å se hele bompengeskissen:

Statsministeren opplyser at den totale rammen på cirka to milliarder kroner i årlige kostnader.

– Jeg mener at her blir det et betydelig løft for kollektiv og en betydelig reduksjon av bompenger framover. Det er en solid samferdselssatsing, sier hun.

– Jeg håper de kommer til å si ja, sier Solberg om at de tre andre partiene nå må ta stilling til skissen.

Venstre, KrF og Frp sier ja

Sent fredag kveld bekreftet Venstre-leder Trine Skei Grande at de sier ja til statsministerens bompengeskisse. Dermed er det ingen partier som forlater regjeringen etter Erna Solberts ultimatum. Fra før har både Frp-leder Siv Jensen og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sagt ja.

ANBEFALER JA: Frp-leder Siv Jensen om statsministerens bompengeskisse. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix

Etter å ha lagt fram bompengeskissen tok Solberg imot spørsmål fra pressen.

– Hvor kommer pengene fra?

– Noe av dette lå allerede i det vi forhandlet om på Granavolden. Jeg mener vi må statse på god kolletivtrafikk uansett. Jeg vet omtrent hvor vi skal ta det fra i neste års budsjett. Dette er en investering i vår fremtid. Det er mange av disse målene som er bra for utviklingen, svarer Solberg.

– Hva skjer hvis mandagen kommer og et eller flere partier sier nei ?

– Dette er min skisse. Den er lagt ut til alle. De har bedt om at jeg skal skjære gjennom en skisse som de må si ja eller nei til. Jeg har sagt jeg skal legge fram en skisse. Det er viktig at de nå har statsministerens skisse til grunn. Det kan godt tenktes at det er behov for å snakke sammen og lufte etterpå, sier Solberg.

HÅPER PÅ JA: Statsminister Erna Solberg (H) ser helst at alle regjeringspartiene sier ja til bompengeskissen hun la frem fredag. Foto: Trond Solberg, VG

– Hvor vanskelig er det for deg at drømmen om en flertallsregjering nå kan ryke?

– Jeg skal ikke legge skjul på at jeg synes disse siste ukene har vært noe av det vanskeligste å jobbe med som statsminister i regjeringen. Det er mange som spilt i bakgrunnen med ulike synspunkter. Dette er saker alle fire partier er varmt opptatt av, så det er særlig krevende at dette skjer så tett inntil et valg, sier hun.

– Jeg håper alle ser at her er det så mye godt, så mye bra at vi fortsatt kommer til å være flertallsregjering.

Mørklagt møtevirksomhet

Både Venstre-leder Trine Skei Grande og statsminister Erna Solberg (H) ryddet timeplanene sine for å treffe KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Frp-leder Siv Jensen til bomsamtaler på Statsministerens kontor fredag ettermiddag og kveld.

Grande, Ropstad og Jensen var inn og ut av møtene, og forlot SMK for andre gang ved 19.15-tiden. Underveis ville de ikke si noe til pressekorpset som sto utenfor.

Bompengesamtalene i regjeringen har pågått siden før sommeren, etter initiativ fra Frp. Det skjedde i kjølvannet av at Folkeaksjonen nei til mer bompenger stjal velgere fra partiet og vokste seg større enn Frp i flere byer.

At bom-samtalene har dratt ut i tid, har skapt betydelig misnøye internt i de fire partiene.

les også

Frustrerte Frp-fylkesledere raser mot Venstre: – De driver gjøn med oss

Lokalpolitikere fra Frp og Venstre har hatt en høyst offentlig krangel gående seg imellom underveis. Fra KrF- og Høyre-hold er det uttrykt misnøye om at den lokale valgkampen ødelegges av drakampen i regjeringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder