DÅRLIG NYTT: Etter flere episoder der den nye smarttelefonen Samsung Note Galaxy 7 har antent og eksplodert, trekkes ikke bare telefonen tilbake, men forbys også brukt ombord på SAS sine fly. Foto: Richard Drew AP

SAS forbyr bruk av Samsung-telefon på fly

SAS forbyr passasjerene å bruke Samsungs flaggskip-mobil Galaxy Note 7 om bord på sine fly. Nå følger Norwegian etter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi velger å følge de amerikanske luftfartsmyndighetenes advarsler mot å bruke Galaxy Note 7 om bord på fly, etter at det har vært rapportert om flere tilfeller der den har tatt fyr og eksplodert, sier pressesjef Fredrik Henriksson i SAS til VG.

Han sier det fortsatt er tillatt å ha mobilen med i håndbagasjen, men at den må være avslått.

– Passasjerene kan ikke lade den eller bruke mobilen om bord. Vi anbefaler at folk har den i håndbagasjen fremfor i kofferten, men da altså avslått, sier Henriksson.

Bakgrunn: USA advarer mot Samsung-telefon på fly

Tilbakekaller telefonene

Nå har også Norwegian valgt å følge etter.

NEI TIL SAMSUNG: En av SAS-passasjerene ble møtt av denne meldingen da han skulle sjekke inn i morges. Foto: Skjermdump/sas.com

– Etter anbefalinger fra amerikanske luftfartsmyndigheter, kommer Norwegian til å be passasjerene som har en Samsung Galaxy Note 7 om ikke å slå på den eller lade den ombord. Mobiltelefonen bør heller ikke etterlates i innsjekket bagasje, sier Charlotte Holmbergh Jacobsson, presseansvarlig i Norwegian til VG og E24.

VGs anmeldelse av telefonen: «Omtrent så heftig som en mobiltelefon kan bli»

Forrige uke kunngjorde Samsung-sjef Koh Dong-Jin at selskapet tilbakekaller alle Galaxy Note 7-telefoner verden over, noe CNN omtalte som en pinlig beslutning for elektronikkprodusenten.

Tilbakekallingen skjedde som en følge av et titalls rapporter om at den nye smarttelefonen lett kan ta fyr og eksplodere, en feil som ifølge AP skyldes telefonens litium-batterier.

VG skrev fredag at USAs luftfartsmyndigheter (FAA) advarer passasjerer mot å bruke Samsung-telefonen på fly, på grunn av faren for eksplosjoner og brann. Ifølge nyhetsbyrået AP er det uhyre sjelden at FAA går offentlig ut for å advare reisende mot et spesifikt produkt.

Les: Slik gikk det da vi fikk prøve nye iPhone 7.

Telefon brant opp bilen

De advarer både mot å lade eller skru på telefonen om bord i et fly, samt å plassere den i håndbagasjen.

Ved et tilfelle forsøkte en amerikansk familie fra delstaten Florida å lade telefonen i bilen. Telefonen tok fyr og bilen brant opp. FAA skriver i en pressemelding at deres advarsel kommer som en følge av «flere hendelser og bekymringer fra Samsung».

INFO: I går kveld bestemte SAS seg for å forby Samsungs flaggskip-telefon brukt ombord i sine fly med virkning fra i dag. Foto: Skjermdump, SAS.

SAS informerer passasjerene om forbudet ombord, men også på sine hjemmesider.

– Vi har ikke hatt noen hendelser med antennelser av denne mobilen om bord i våre flyginger, men kommer med forbudet med bakgrunn i Samsungs egen tilbaketrekning og luftfartsmyndighetene.

SAS-forbudet gjaldt fra første flyging lørdag, og vil gjelde på ubestemt tid, inntil luftfartsmyndighetene kommer med nye retningslinjer.

– Vi har ikke fått noen reaksjoner fra folk som misliker dette, de fleste er vel glad for at vi ivaretar passasjerenes sikkerhet, sier Henriksson.

Norwegian sier at sikkerheten for passasjerene og crewet har høyeste prioritet og at de følger utviklingen og har tett dialog med luftfartsmyndighetene.

«Som en tampong uten snor, disse vil bli borte». De nye, trådløse ørepluggene til iPhone 7 møtes med latter og kritikk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder