ARRESTERT: TV 2 melder selv på sine nettsider at deres reporter Kadafi Zaman er fengslet i Pakistan. Dette bildet skal angivelig være fra fengselet. Mannen til venstre er politiker.

Kadafi Zaman fengslet i Pakistan

TV 2-profilen ble arrestert fredag mens han dekket demonstrasjoner nord i Pakistan. Til TV 2 sier han at politiet angrep ham.

les også

Over 120 drept i bombeangrep i Pakistan

TV 2 opplyser at Zaman ble arrestert da han dekket demonstrasjoner i Gujrat på oppdrag for kanalen.

25. juli er det valg i landet, og det har i forkant vært store demonstrasjoner. Zaman skal ha blitt arrestert kort tid etter at han rapporterte om at politiet gikk til massepågripelser av politikere fra partiet Pakistan Muslim League (N) (PMLN) som støtter tidligere statsminister Nawaz Sharif.

TV 2 har fått kontakt med Zaman fra fengselet som beskriver at politiet brukte vold mot aktivistene.

– Jeg var vitne til ekstrem voldelig atferd fra politiet som brukte køller for å stanse aktivistene. I den sammenheng ble jeg angrepet og slått med køller, til tross for at jeg sa jeg var fra pressen, sier han til kanalen.

Ifølge sjefsredaktør Olav T. Sandnes i TV2 er Kadafi forslått.

– Kadafi har rapportert at han er forslått og har blåmerker etter en ganske brutal arrestasjon. Det sier litt om rammevilkårene journaliser har i land som vi kanskje ikke rapporterer like mye fra som vi burde, sier Sandnes til TV2.

Sjokkert over politiet

Han skal, siden pågripelsen, ha sittet i en celle med 21 andre personer.

TV 2-reporteren skrev samme dag som arrestasjonen om situasjonen i Pakistan på Twitter:

– Sjokkert over å se politiets oppførsel i forbindelse med valget. De stopper og arresterer politikere fra Muslim League N. helt åpenlyst. Frie og rettferdige valg? skrev Zaman på Twitter samme dag som han ble pågrepet.

Mannen til venstre for Zaman i bildet fra cellen er den pakistanske politikeren Shabbir Ahmed fra PMLN.

Ifølge VGs kilder skal en av mennene på bildet over være Zamans slektning. Vedkommende er i likhet med flere av de fengslede knyttet til PMLN.

les også

Pervez Musharraf forlater Dubai-eksil for å stille til valg i Pakistan

Det er uklart hva som er bakgrunnen for pågripelsen, og hvor lenge Zaman blir holdt i fengsel.

Utenriksdepartementet bekrefter til VG at en norsk journalist er fengslet i Pakistan, men ønsker ikke å kommentere sakens detaljer.

– Ambassaden i Islamabad er i kontakt med ham og gir konsulær bistand. Vi er også i nær dialog med hans arbeidsgiver i Norge. Vi jobber for fullt med saken, skriver pressetalsperson Kristin Enstad til VG i en epost.

Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, forteller til VG at pågripelsen skjedde klokken 13 fredag, norsk tid, da Zaman skulle sende direkte i forbindelse med demonstrasjonene.

– Han er der egentlig på ferie, men meldte seg til tjeneste. Han ga så beskjed om at det ble utsatt, så hørte vi ikke mer før vi fikk beskjed om at han var fengslet, sier hun.

– Det er så klart uakseptabelt at pakistansk politi arresterer en journalist mens han arbeider.

ARRESTERT PÅ JOBB: Kadafi Zaman skal ha blitt arrestert etter at han dekket en stor demonstrasjon i landet. Foto: Mattis Sandblad/VG

les også

Pakistan: Minister forsøkt drept av medlem av «anti-blasfemisk» parti

Solbrække forteller at TV 2 er kjent med at Zaman har familie på stedet, og at de har fått sett ham, men ikke fått snakke med ham.

– Vi er i tett kontakt med Utenriksdepartementet, ambassaden og familien. Vår første prioritet er å få ham ut, sier hun.

Ifølge kanalen har Zamans familie vært i kontakt med ham etter arrestasjonen. Det skal stå bra til med ham etter forholdene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder