JUST DO IT! Nei, dette er ikke en arkitekttegnet bolig i havgapet. Det er en offentlig do og den er nettopp kåret til å være verdens vakreste avtrede.

JUST DO IT! Nei, dette er ikke en arkitekttegnet bolig i havgapet. Det er en offentlig do og den er nettopp kåret til å være verdens vakreste avtrede. Foto: LARS GRIMSBY

Britisk avis: Verdens vakreste do er norsk!

Er dette verdens vakreste toalett? Ja, mener den engelske avisen The Telegraph!

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Helgelandskysten er et svært populært reisemål for både norske og utenlandske turister.

Med en spektakulær utsikt til havgapet og fjellene som stuper ned i havet er det en fantastisk reise fra nord til sør. Uansett om man ferdes med bil, på sykkel eller går fottur.

Langs veiene finnes det mange fine rasteplasser og den nyoppussede rasteplassen Ureddplassen er trolig den aller fineste. Doen der er i hvert fall kåret til verdens vakreste av The Telegraph.

les også

Stor snøskredfare i Nordland og Finnmark

Navn etter krigsminne

Oppussingen av rasteplassen kostet 15 millioner kroner og for den prisen fikk man denne do-installasjonen av betong og frostet glass designet av Oslo-arkitektene Marit Justine Haugen og Dan Zohar. Det er Statens vegvesen og Nasjonale turistveger som står bak installasjonen.

I tillegg er det laget et slags amfiteater med trappetrinn ned mot vannet. Dessuten er det satt opp benker av marmor fra Fauske.

Ureddplassen ligger ved Fv17, nær Gildeskål og er også et krigsmonument over de omkomne i ubåten Uredd som gikk på en mine og sank i Fugløyfjorden under 2. verdenskrig.

VAR FINEST: Toalettet ved utsiktsplattformen Stegastein i Aurland ble kåret til verdens fineste i 2015. Foto: Vegar Moen, Turistveg/prosjekt

PS! I 2015 kåret designnettstedet Designcural.com toalettet ved utsiktsplattformen Stegastein i Aurland til verdens fineste. Nettstedet hadde evaluert over tusen offentlige toaletter over hele verden for å komme fram til en liste med de ti beste. Stegastein slo toaletter i både London og Sydney i den årlige arkitektkonkurransen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder