TAR LANG TID: Montørene fra Agder Energi har vært ute langs strømlinjene natt og dag de siste døgnene. Målet er at samtlige strømløse husstander i fylket skal være tilkoblet nettet i løpet av tirsdagen. Foto: AGDER ENERGI

Uten strøm på tredje døgnet

Strømkunder fortviler i november-kulden

Agder Energi: Krevende å rette stor mengde feil

Husstander i Aust-Agder har tirsdag vært uten strøm i tre iskalde døgn. Klokken 8 var 740 abonnenter, for det meste i Risør, fortsatt uten strøm.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Noen av disse vil nok fortsatt være uten strøm også tirsdag. Det må blant annet byttes en trafo på en linje som forsyner 500 kunder i Risør med strøm, sier direktør for samfunnskontakt, Unni Farestveit i Agder Energi til VG tirsdag morgen.

Hun beskriver skadene som følge av uværet i helgen som omfattende. Det er rettet over 1000 feil på ledningsnettet de siste dagene, ifølge Agder Energi, som har ansvaret for 20.000 kilometer (2000 mil) med ledningsnett i Agder-fylkene.

Hun beklager overfor kundene at noen har vært strømløse i opptil tre døgn.

– Jeg forstår at folk synes det tar lang tid å rette feilene. Men det er store skader vi snakker om. Det tar også tid å komme seg ut i terreng som er vanskelig fremkommelig med tungt utstyr, forklarer Farestveit, som mener mye tung snø på kort tid er et sjeldent værfenomen som har knekt både trær og stolper i stort monn.

Kunder fortviler

I Holtsveien utenfor Tvedestrand satt Wainy Anne Falck mandag kveld og lurte på om hun hadde en livsfarlig strømførende ledning liggende i snøen rett utenfor stuevinduet.

– Jeg så på en film natt til søndag. Snøen lavet ned. Plutselig brekker en stor mast og trekker ut alle strømførende ledninger ut av veggen, forteller Falck.

Klokken ni søndag morgen ringte hun vakttelefonen til Agder Energi.

– Dette er alvorlig og farlig, fikk jeg beskjed om. Selskapet lovte å sende folk. Ble også fortalt at de skulle komme med et strømaggregat. Nå er det snart gått to døgn og jeg har hverken sett noen eller hørt noe fra noen, sa kvinnen frustrert mandag.

TVERT AV: Den strømførende ledningen ble trukket ut av veggen inntil den røk tvert av da strømmasten brakk natt til søndag, men etter snart to døgn har familien fra Tvedestrand ennå ikke fått informasjon om strømmen er slått av eller ikke. Foto: PRIVAT

– Jeg er livredd for ledningen, slo hun fast. Senere mandag kveld ble hun oppsøkt av et team fra Otera som ordnet midlertidig strøm for henne, og de kunne fastslå at de løse ledningene på Falcks eiendom fortsatt var strømførende, ifølge strømabonnenten.

Hun har fyrt med ved og kjøpt seg aggregat i den vanskelige situasjonen de siste dagene.

– Det er svært uvanlig at strømmen er borte så lenge, sier Farestveit i Agder Energi til VG.

Søndag morgen var drøyt 9.000 husstander uten strøm i Aust-Agder.

Mandag morgen var 2.711 husstander uten strøm i fylket.

De hardest rammede kommunene har vært Vegårshei, Kristiansand, Iveland, Birkenes, Åmli, Grimstad, Arendal, Tvedestrand, Risør og Gjerstad.

I Vegårshei overnattet flere enn vanlig på sykehjemmet natt til mandag.

– De eldre og pleietrengende som kvalifiserer for hjemmesykepleie fikk tilbud om å overnatte. Flesteparten ønsket å tilbringe natten i sine omsorgsboliger, mens noen få takket ja til å overnatte på sykehjemmet, opplyste teknisk sjef i kommunen.

Agder Energi var ute med to helikoptre mandag. Befaringene avdekket store og svært omfattende skader på linjenettet.

Flere steder er det knekte master, linjer som er slitt over og linjer som ligger på bakken som følge av tung is- og snølast i kombinasjon med sterk vind i helgen.

OMFATTENDE: Det kraftige snøværet i Aust-Agder påførte kraftnettet store og svært omfattende skader. Foto: AGDER ENERGI

Et eksempel er linjestrekket Akland til Vegårshei hvor fire master er knekt og det kreves gravemaskin for å sette opp nye master.

– Mange må belage seg på enda en natt uten strøm, men vi håper at de fleste har fått igjen strømmen innen i morgen tidlig, sa Farestveit i Agder Energi til VG mandag. Slik gikk det ikke.
– Hvorfor er det ikke ryddet kabelgater brede nok til å sikre strømlinjene mot trefall?

– Vi har et program for linjerydding som følger forskriftene for dette. Det spesielle i denne situasjonen er at trær på 25 meter faller ned. Da må vi ha over 40 meter brede kabelgater. Det er også et miljømessig spørsmål hvor mye skog som skal ryddes rundt strømlinjene, svarer Farestveit.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder