Snøvær på Østlandet skaper kaos - stopp i trafikken flere steder

Utforkjøringer, bussvelt og vogntog som står: Snøkaoset skaper problemer i morgentrafikken. Rådet fra veitrafikksentralen er: Beregn god tid og hold avstand til kjøretøyet foran.

En kvinne på tur med hunden sin ble påkjørt av en minibuss som skled nedover en bakke på Sand i Ullensaker. Kvinnen skal ha havnet under minibussen. Hun er nå tatt med til sykehus av ambulanse.

– Vi vet at kvinnen har vært våken hele tiden. Jeg vet ikke hva slags minibuss det er snakk om, sier operasjonsleder Kari Monsen i Øst politidistrikt til VG.

– Skadeomfanget er fortsatt ukjent og vi har ikke hatt tid til å følge opp status som følge av alt som skjer i dag, sier Monsen til VG klokken 11.45. Det er opprettet sak på forholdet.

– Hunden ble sett springende fra stedet og kvinnens familie er kontaktet og tar hånd om den, sier Monsen. Hunden ble ikke skadet.

BUSS-TRØBBEL: I Frysjaveien i Oslo sliter bussene i oppoverbakken og skaper trafikktrøbbel. Reiseselskapet Ruter skriver i appen sin at man må regne med forsinkelser som følge av været. Foto: VG-tipser

Dette er blant de største hendelsene:

 • Flere vogntog og busser sliter eller står fast flere steder på Østlandet og har skapt store trafikale problemer for trafikken på hovedveiene.
 • Det har også skjedd flere utforkjøringer på Østlandet.
 • Avinor sier til VG at fire av ti fly er forsinket fra Oslo lufthavn. De ba tidligere på morgenen passasjerer om å følge med på informasjon fra sitt flyselskap.
 • Klokken 13 er det store problemer på riksvei 22 mellom Lillestrøm og Fetsund som følge av trailere i som ikke kommer seg opp bakkene. Politiet er på stedet med bergingsbil for å løse opp i flokene.
 • Fire biler var involvert i et trafikkuhell ved Viettenbergtunnelen i Lørenskog like over klokken 11. Veien ble helt sperret som følge, men åpnet igjen klokken 12. Da VG snakket med politiet klokken 11.40 var det ikke meldt om personskader.
 • En traktor har veltet i forbindelse med snømåking på Notodden, og føreren er kjørt sykehus med lettere skader.
 • En bil er påkjørt bakfra på riksvei 35 i Tyristrand. En person klaget over smerter i nakken.
 • Politiet stopper alle vogntog som vil kjøre inn på Fredrikstad bru og gir dem pålegg om å sette på kjetting før de får fortsett. Politiet har også bedt om salting på broen, sier operasjonsleder Kari Monsen i politiet til VG.
 • Flere vogntog må få lagt på kjetting. Politiet har hjulpet ett i Patterødkrysset i Moss, og et vogntog i Klokkergårdveien i Sarpsborg ble nødt til å legge på kjetting.
 • Like før klokken 9 har politiet foreslått for vegtrafikksentralen å stenge Fredrikstad bru for tunge kjøretøy fordi de sliter med å komme opp på begge sider.
 • En buss med to passasjerer veltet i Sørum klokken halv åtte. Føreren klaget over smerter i hånd og bussen måtte berges.
 • På Nes har én buss kjørt av veien. Meldingen kom 08.15. Det var ti passasjerer i bussen. Én klaget over smerter i en arm, de ni andre reiste videre.
 • En minibuss skled i en bakke og traff en kvinne på tur med hunden. Meldingen kom klokken 07.52. Kvinnen var våken, men er kjørt sykehus, og familien hennes skal ta hånd om hunden som ble sett løpende fra stedet. Hunden ble senere funnet i god behold.

Er du rammet av snøkaoset eller forsinkelsene som følger av det? Tips oss her!

Vegtrafikksentralen ber bilister om å følge med i speilet slik at bergingsbiler, politi og brøytemannskap kommer frem i den tette trafikken på Østlandet.

– Det er først og fremst vogntogene som sliter og her det er størst forsinkelser. Skal du ut og kjøre, beregn veldig god tid, og hold avstand til bilen foran, sier Thale Eikeset i Statens vegvesen Øst.

– Ingen veier er stengt som følge av kaoset, men det er naturligvis forsinkelser. Trafikken er bare tidvis stillestående enkelte steder, forklarer hun.

Over 100 brøytebiler ute i Oslo

Brøytemannskapene var forberedt på snøfallet. Ola Kjos, daglig leder i Hadeland maskindrift, forteller at de har over 100 biler ute på de kommunale veiene i Oslo som ett av flere brøytemannskaper i byen. Det er først og fremst traktorer med kost og snøploger, og noen få lastebiler som kjører med snødunker.

-- Alt mannskapet vårt er ute på veiene nå. Det er typisk mandag morgen-snøfall. Det er litt kaos på morgenen, men vi regner med å få kontroll utover dagen. Så er dette også vinterens første snøfall, og det gir oss alltid noen ekstra utfordringer, sier Kjos til VG.

MYE SNØ: Frem til klokken 14 er det meldt om opptil 12 centimeter snø på Østlandet. Her brøytes det på Hellerud i Oslo i morgentimene. Foto: Jon Eeg/NTB Scanpix

Lå an til værkaos

Snøværet har i natt beveget seg nordøstover fra Agder, og ved midnatt begynte det å snø i Oslo.

Meteorologisk institutt sendte søndag ut gult farevarsel for både Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud. Ikke minst ble det sendt ut gult farevarsel og beskjed til bilister om å kjøre forsiktig.

– Det er først utover natten som hovedtyngden av nedbøren kommer. Det er ikke store mengder egentlig, vi snakker om ti centimeter, men når hovedtyngden kommer på morgenen så bør man beregne ekstra tid på å komme seg på jobb, sa statsmeteorolog Bente Wahl til Aftenposten.

Snøværet kommer akkurat tidsnok til å forkludre trafikken på det sentrale Østlandet mandag morgen.

Samtlige nødetater ber folk beregne god tid og være forsiktige i trafikken, også brannvesenet:

Lydhøre bilister

Søndag kveld opplyste politiet i Agder at de hadde gjennomført kontroll på 130 kjøretøyer på utfordrende føre og konstaterte at alle var «godt nok skodd» på sin vei mot Østlandet. Det virket med andre ord som bilistene hadde hørt på advarslene fra tidligere søndag.

Farevarselet som ble utstedt gjelder ennå for alle fylkene, unntatt Agder, til mandag klokken 14. Det er ventet opp mot 12 centimeter snø fram til da.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder