STREIKET: Foodora-syklistene i streik på Youngstorget 20. august i håp om å få tariffavtale. Foto: Ola Vatn / VG

Foodora-streiken er over: Signerer tariffavtale

Den fem uker lange streiken hos Foodoras sykkelbud er over. – Et gjennombrudd, sier forbundsleder Jørn Eggum.

– Først må jeg bare si, for en fantastisk gjeng dyktige syklister vi har i våre rekker, sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

– Jeg gratulerer dem med å ha fått gjennomslag i kravet om tariffavtale. At Foodora i dag signerer tariffavtale setter en helt ny og viktig standard i fremtidens arbeidsliv, fortsetter han.

les også

Foodora-streiken: LO-topp ber folk hente maten selv

Foodora-ansatte har streiket siden august for å få på plass en tariffavtale uten å nå frem. 19. august ble det brudd i lønnsforhandlingene mellom Norsk transportarbeiderforbund (NTF) som nylig er innlemmet i Fellesforbundet og Foodora, bedriften med de rosakledde syklistene som leverer ut bestilt mat fra restauranter til kunder.

– I dagens mekling har Foodora-ledelsen vist at de vil være Norges mest seriøse aktør innen denne typen transport. Jeg er sikker på at avtalen er en god investering både i omdømme og i kroner og øre. Nå er det bare å kaste seg over appen og bestille mat, avslutter forbundslederen.

Også Foodora Norge er fornøyd med avtalen.

– Nå er vi glade. Mange uker med tøffe forhandlinger har ført frem til en moderne avtale, tilpasset vår bransje. Dette er en unik avtale som gjør hverdagen til syklistene enda bedre, og som vi som selskap kan utvikle oss med, sier daglig leder i Foodora, Carl Tengberg.

Får tariffavtale og 15 000

– Alle element i en tariffavtale er med, inkludert AFP. Vi er spesielt glad for et tillegg på grunnlønn, tillegg for utstyr og et eget vintertillegg. I sum utgjør dette minst 15 000 kroner i året for syklister som jobber fulltid. Det er veldig gode resultat, sier Eggum.

De første 85 syklistene ble tatt ut i streik 20. august. Streiken har siden blitt gradvis trappet opp. I begynnelsen av september var totalt 195 ansatte i streik i Oslo. Senere gikk også ansatte i Trondheim ut i streik.

– Avtalen som nå er på plass er en tariffavtale tilpasset bedriften. Dagen i dag viser at det organiserte arbeidslivet har verktøyene som skal til for å møte moderne løsninger, sier sekretær i Fellesforbundet, Bjørn Jonassen.

– Når en konflikt går over en måned tar det selvsagt på. Vi har kjent styrke og motivasjon i den massive støtten streiken har fått, nå skal vi feire, avslutter Jonassen.

les også

Virkeligheten er ikke fullt så enkel

De reelle lønnskravene, som ble sendt før sommeren, er at grunnlønnen heves fra 120 til 128 kroner, pluss flere tillegg og mer anstendige arbeidsforhold.

Syklistene må fra før stå for sykkel og utstyr selv. I kravet var det derfor også et vedlikeholdstillegg på 3,9 prosent, i tillegg til et vintertillegg på 3,9 prosent.

Dette er første gang ansatte i matleveringstjenesten, som har blitt stadig mer synlig i bybildet, har gått ut i streik i Norge. Foodora har rundt 600 ansatte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder