Frp kaller inn til krisemøte

Mandag skal Fremskrittspartiet avholde ekstraordinært landsstyremøte. Flere fylkesledere ber Frp-leder Siv Jensen ta partiet ut av regjeringen.

 • Jostein Matre
 • Runa Fjellanger
 • NTB

Medlemmer av Frps landsstyre er bedt om å holde seg tilgjengelig for landsstyremøte per telefon fra og med mandag klokken 12.

Planen har vært at Frp-leder Siv Jensen skal møte statsminister Erna Solberg (H) for å drøfte Frps krav til å forsette i regjering.

En skissert frist for Solberg til å svare har vært mandag om én uke, 27. januar. Da skal Frp avholde en strategikonferanse på Gardermoen.

– Slik jeg ser det nå, ser det ut som at vi er på vei ut, sier Tone Ims Larssen, fylkesleder i Oslo Frp, til NRK.

SISTE: Frp-leder og finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg møtes på Statsministerens kontor klokken 10.30, ifølge Dagens Næringsliv.

KRISEMØTE: Frp-leder Siv Jensen på vei ut etter at partiledelsen var samlet til et møte på partikontoret for å ferdigstille kravene til statsminister Erna Solberg søndag. Ifølge NRK blir det ekstraordinært landsstyremøte i Frp mandag. Foto: Krister Sørbø

les også

Flere partitopper for «Frp-exit»: – Jeg er mektig lei

Kilde: Viken Frp vil ut

En sentral kilde i Viken Frp opplyser til VG at fylkesleder Liv Gustavsen har fått mandat til å stemme for å ta Frp ut av regjering.

Erna Solberg sa i forrige uke at det var et moralsk spørsmål å hente hjem IS-kvinnen og hennes to barn.

Fylkesleder Liv Gustavsen sier til VG at hun ikke ønsker å kommentere saken i forkant av landsstyremøtet. Torsdag i forrige uke sa hun til VG at det måtte stilles «skikkelig tydelige krav» til Solberg.

– Jeg forventer krav som går på innvandring, samferdsel, skatter og avgifter, sa hun.

Bekrefter møte

Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim sier på Politisk kvarter på NRK Radio at han ikke vil kommentere noe rundt «den prosessen som er i gang», men bekrefter at det i dag vil bli holdt et møte i Frps landsstyre.

– Og det er jo organet som kan ta stilling til både regjeringsspørsmålet og andre viktige spørsmål, sier Helgheim, som legger til at det er den alvorlige situasjonen som har oppstått som vil være tema.

Han ønsker ikke å svare på om han mener partiet bør gå ut av regjeringen.

– Det er et spørsmål som vi skal diskuteres senere i dag. Jeg kommer verken inn på min egen oppfatning av det, eller hva som nå skal skje, sier Helgheim.

Uventet innkalling

NRK skriver at det søndag kveld, etter møtet i partiledelsen, kom en uventet innkalling til landsstyremøte.

I innkallingen heter det at «partiledelsen ønsker å informere landsstyret om den aktuelle situasjonen og inviterer til telefonkonferanse mandag».

En kilde sier til kanalen at det er mulig Frp forlater regjeringen i løpet av kort tid uten å i det hele tatt stille noen krav til Solberg.

Søndag ettermiddag var Frp-leder Siv Jensen, nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi samlet på partikontoret i Oslo for å diskutere hvilke krav som skal stilles for å fortsette i regjeringssamarbeidet.

Etter møtet sa Jensen til den oppmøtte pressen at hun skal møte Solberg mandag og informere om hva Frp har kommet fram til. Verken tid, sted eller hvem som skal delta på møtet, er kjent.

– Dolket i ryggen

Regjeringskrisen har oppstått i kjølvannet av dens beslutning om å bidra til å hente hjem en terrorsiktet, norsk kvinne og hennes to barn, det ene av dem en angivelig alvorlig syk gutt.

Beslutningen ble tatt i fjor høst, men ble kjent først 14. januar. Også Frp har ønsket å hjelpe barnet hjem, men ikke kvinnen.

Flere fylkesledere sier til VG at de vil ut av regjering.

– Jeg har sagt mitt. Fått nok av idiotien som foregår. Å styre Norge sammen med Venstre unner jeg ikke min verste fiende. Jeg kjenner ikke igjen mitt hjertegode Frp. (...) Ut av regjering nå og start jobben med å bli det Frp som Carl I. Hagen laget, skrev Odd Eilert Persen, fylkesleder i Troms og Finnmark, i en sms til VG før helgen.

Også ni av partiets stortingsrepresentanter sier at partiet må gå ut, ifølge TV 2. Fire av partiets 26 representanter på Stortinget mener imidlertid at partiet må bli og heller finne en løsning.

Mer om

 1. Siv Jensen
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Solberg-regjeringen
 4. Erna Solberg
 5. Sylvi Listhaug
 6. Terje Søviknes
 7. Hans Andreas Limi

Flere artikler

 1. Siv har hatt telefonmøte med fylkesledere

 2. Flere krav fra fylkeslederne til Siv Jensen – én vil ha Frp-exit uansett

 3. Carl I. Hagen åpner for endringer i partiledelsen

 4. Frp-fylkestopp om regjerings-exit: – Aldri vært nærmere enn nå

 5. Fremskrittspartiet går ut av regjeringen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder