KAN HA SMITTE: En dansk statsborger som var på cruise med SeaDream 1 frem til 2. august er nå bekreftet smittet. Bildet er tatt tidligere i sommer. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix

Cruiseskip isolerer passasjerer etter coronasmitte

Alle passasjerene på SeaDream 1 må holde seg på lugaren, etter at en dansk passasjer som var med forrige cruise har fått påvist corona. Onsdag pågår en omfattende testing av mannskapet.

 • Synne Eggum Myrvang
 • Ingvild Silseth

Artikkelen er over 51 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen sier til VG klokken 08.15 at Sivilforsvaret har satt opp to telt på Bodø havn hvor testingen vil foregå.

Totalt er det 86 besetningsmedlemmer som skal testes.

– Et team fra Bodø legevakt og to testere fra sykehuset er på plass. Vi regner med at testingen vil ta et par timers tid. Prøvene sendes deretter til Nordlandssykehuset, som står klar til å analysere dem fortløpende. Vi regner med å få resultatet i løpet av kvelden, sier Hagen.

Før prøvesvarene foreligger får hverken mannskapet eller de 79 passasjerene lov til å gå i land. De må oppholde seg inne på lugarene i skipet.

– Når vi har fått resultatet må vi ha et møte hvor vi drøfter saken og tar en avgjørelse på hva som skjer videre.

Er du på skipet eller vet noe mer om saken? Ta kontakt med VGs journalist her!

Vil være føre var

Cruiseskipet Seadream 1 ankom Bodø havn rundt klokken 02.00 natt til onsdag, etter at det tirsdag ble kjent at en tidligere passasjer hadde testet positivt for corona.

Passasjeren var med på forrige cruise fra 21. juli til 2. august. Vedkommende forlot skipet i Tromsø og reiste til Danmark.

– Ingen om bord har symptomer, heller ikke passasjeren som har testet positivt, så hvorvidt dette kan dreie seg om en falsk positiv test er et spørsmål som utestår, sier Hagen.

Hagen sier at det per nå ikke er noen dramatikk, men at de ønsker å være føre var.

– Vi vil heller gjøre litt for mye enn litt for lite. Vi har ingen indikasjoner på smittespredning, men når det dukker opp et tilfelle må vi være ekstra på vakt. Vi har hatt et veldig godt samarbeid med rederiet.

Passasjerer og mannskap fra to cruise må i karantene

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier i en pressemeldingen at de ikke med sikkerhet kan si i hvilken tidsperiode personen har vært utsatt for smitte.

Alle passasjerer fra forrige og pågående seiling og mannskapet mottar nå informasjon fra rederiet om hvordan de skal forholde seg. Alle skal gjennomføre 10 dagers karantene og oppfordres til å teste seg.

FHI jobber med passasjerlistene for å varsle kommuner som har hatt passasjerer på skipet.

Ingen dramatikk om bord

En passasjer VG har snakket med berømmer både kaptein og øvrig mannskap for håndteringen etter at smittetilfellet ble kjent.

– Foreløpig vet vi ikke om vi må i karantene i Bodø eller hva som vil skje videre med oss, men det er ingen dramatikk, sier passasjeren.

I et brev fra SeaDream, som VG har fått se, opplyses det om at smitten ble oppdaget ved en rutinekontroll ved ankomst til Danmark. Samtidig opplyser selskapet at de er i dialog med både FHI og Helsedirektoratet.

Det har foreløpig ikke lykkes VG å få en kommentar fra SeaDream.

I den første versjonen av denne artikkelen opplyste Bodø kommune om at det var 123 passasjerer og et mannskap på 85. Onsdag opplyser Erlend A. Willumsen i Bodø havn at det er 79 passasjerer og et mannskap på 86. Dette ble rettet klokken 10.55 den 05.08.20.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Cruiseskip
 3. Karantene
 4. Bodø
 5. Rettet

Flere artikler

 1. 11 passasjerer testet negativt – en har fått corona

 2. Smitteutbrudd på Hurtigruten: Fire ansatte innlagt på sykehus

 3. 69 kommuner fra hele landet er berørt av Hurtigruten-utbruddet

 4. Flere smittede om bord på Hurtigruten i februar og mars

 5. 29 nye coronasmittede på Hurtigruten

Fra andre aviser

 1. Nok et smittetilfelle etter reise med cruiseskip i Norge, passasjerene må bli på lugarene

  Aftenposten
 2. Nok et smittetilfelle etter reise med cruiseskip i Norge, passasjerene må bli på lugarene

  Fædrelandsvennen
 3. Alt mannskap på cruiseskipet Seadream 1 har testet negativt for korona

  Aftenposten
 4. Stenger gjester inne på lugaren etter smitte på cruiseskip

  Bergens Tidende
 5. Cruiseskip har ankommet Bodø. Testing starter onsdag morgen.

  Aftenposten
 6. Fransk luksuscruise ved Svalbard i trøbbel i kjølvannet av Hurtigruten

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no