EVAKUERTE: Arnt Ove Børildsen fylte femti år i dag, men måtte bruke dagen på å evakuere fra storbrannen i Sokndal. Foto: Svein Jarl Liestøl

Måtte evakuere fra Sokndalsbrannen: – Man blir jo urolig og redd

Hun mistet alt i en husbrann da hun var åtte år gammel. Da røyken vokste i styrke, tok Gunn Therese Birkeland ingen sjanser. Det var bare å pakke ned det viktigste.

 • Gro Østby (Dalane Tidende)

Artikkelen er over ett år gammel

Gunn Therese Birkeland bor sammen med mannen sin Arnt Ove Børildsen og to barn på Nedre Løvås i Sokndal. Da politiet nærmet seg huset med beskjed om at de måtte evakuere fra skogbrannen, var hun allerede klar.

– Alt det viktigste hadde jeg allerede pakket ned. Albumer med fotografier av barna da de var små, bunaden og bunadsølvet sammen med klesskift, skolesaker og medisiner var på plass. Jeg vil ikke oppleve det igjen, forteller hun.

Ifølge operasjonsleder Helene Strand ved Sør-Vest politidistrikt står opptil 60 boliger i fare for å bli evakuert fra Sokndalsbrannen. Ved 21.00-tiden tirsdag kveld opplyser politiet til VG at cirka 30 boliger er evakuert.

Har du sett? Les mer om storbrannen i Sokndal

Birkeland husket telefonen som kom da hun var åtte år og var bryllupspike i et bryllup. Beskjeden var at huset hjemme på Nedre Løvås stod i brann. De mistet alt den natten. Alle fotografier fra de var små. Alle minner.

– Jeg vil ikke oppleve det igjen, sier hun bestemt mens tårene lurer i øyekroken.

Saken fortsetter under bildet.

SOKNDAL: Tirsdag kveld er brannen fortsatt ikke under kontroll, opplyser politiet. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Mannen Arnt Ove Børildsen fyller 50 år i dag og dagen skulle feires med pavlova. Det ble det heldigvis tid til før ekteparet og ungene begynte å pakke. Men han innrømmer at feiringen ble noe redusert.

– Jeg kjente røyken i halv to-tida. Og man blir jo urolig og redd når man har opplevd brann tidligere. Jeg har kikket på nettet og fulgt med i media i hele ettermiddag. Man klarer ikke å slappe av når noe slikt skjer, sukker Gunn Therese Birkeland.

les også

Skogbranner ute av kontroll i Rogaland

Under intervjuet tikker tekstmeldingen inn fra Sokndal kommune om at de må evakuere. Da har de allerede vært i Sokndalshallen i rundt en halv time.

– Jeg vil ikke kritisere Sokndal kommune. Jeg har kunnet følge med på nettet og media, så det går greit. Men vi måtte komme oss ut ganske kjapt ifølge politiet, forteller Birkeland.

Ordfører: – Hold dere inne

I kveld velger paret å oppholde seg noen timer i idrettshallen før turen går til hytta på Nesvåg i en tryggere del av kommunen. På sine hjemmesider opplyser Sokndal kommune at brannvesenet fra Flekkefjord, Egersund og Sokndal, Sivilforsvaret og Politiet deltar.

Flere av innbyggerne i Sokndal har på kommunens facebookside stilt både sengeplass og litt mat til rådighet for de av de evakuerte som måtte trenge det. En av dem er Anne Barstad.

– Foreløpig er det ingen som har meldt seg. Det henger kanskje sammen med at de fleste har familie eller venner de kan overnatte hos. Men jeg har redd opp noen senger og kjøpt inn litt ekstra mat. Vi er en liten bygd og det er sånn vi gjør for hverandre, sier Anne Barstad til VG.

Få med deg evakueringen under skogbrannen i Rogaland:

Mer om

 1. Branner
 2. Sokndal
 3. Brann

Flere artikler

 1. Storbrannen i Rogaland: Alle evakuerte får flytte hjem

 2. Øystein ble evakuert etter brannen: – Veldig skremmende

 3. Reddet fra flammene: – Det var et skikkelig inferno

 4. Våknet til kaos i nabolaget – på døren sto naboen med barnet på armen

 5. Brannfolkene jobbet dag og natt: Glørne haglet over kulturskatt

Fra andre aviser

 1. 160 boliger evakuert: Blåser i en retning som truer sentrumsområdene

  Aftenposten
 2. Full innsats mot skogbranner – 10.000 mål brent ned

  Aftenposten
 3. Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert

  Fædrelandsvennen
 4. Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal

  Aftenposten
 5. Svære områder svidd av i skogbranner – stor brannfare i hele landet

  Bergens Tidende
 6. Stor skogbrannfare en rekke steder i landet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder