ROMFARTSEKSPERT: Lørdag kveld gikk Erik Tandberg bort. Dette bildet er tatt i desember 2016. Foto: Janne Møller-Hansen, VG

Romfartsekspert Erik Tandberg er død

Sivilingeniør og romfartsekspert Erik Tandberg, mest kjent for å ha ledet NRKs sending om månelandingen, er død. Han ble 87 år gammel.

 • Marie Golimo Kingsrød
 • Mikal Hem
 • Oline Birgitte Nave
 • Martin S. Folkvord

Det bekrefter Tandbergs datter overfor NRK.

«Pappa gikk bort i går kveld etter et kort sykeleie. Det var fredelig og vakkert, og familien og venner er i sorg,» skriver hun i en sms.

– Tiden er en ressurs man må ta vare på og ikke sløse med. Tid kommer ikke igjen, den forsvinner, sa Erik Tandberg til VG under et intervju i 2017.

– Han var jo månelandingen i Norge

Tandberg er mest kjent for å ha loset det norske folk gjennom månelandingen i 1969, som ekspert for NRK.

– Å kommentere månelandingen er det største jeg har opplevd. Det kolossale ved det, lettelsen, det at vi er en del av et større bilde. Jeg ble rørt, sa Tandberg til VG i 2017.

Også andre har sterke minner fra Tandbergs kommentering av månelandingen.

Han var jo månelandingen i Norge, sier leder i Norsk astronautisk forening, Per Arne Marthinsen, til VG.

Marthinsen satt selv klistret foran skjermen da Neil Armstrong tok de første stegene på månen.

Dagens leder av Norsk astronautisk forening, som Tandberg selv har vært leder for i to perioder, sier at det vil bli vanskelig å fylle skoene til romfarts-nestoren.

– Alt det norske folk har fått vite om romfart, helt fra Sputnik frem til i dag, kom jo fra Erik Tandberg. Vi skal gjøre det vi kan for å fortsette i hans fotspor, men det vil ikke være sammenlignbart med rollen han har hatt. Dette er en stor sorg for alle som er interessert i romfart, sier Marthinsen.

Jobbet fulltid som 84-åring

I 2017 fortalte Tandberg til VG at han var glad for å fortsatt få jobbe 100 prosent. Etter flere år som konsulent i blant annet oljebransjen, begynte han å jobbe fulltid for Norsk Romsenter på i 1992.

– Jeg har drømmejobben og føler meg privilegert som kan jobbe 100 prosent. Det passer meg godt å jobbe fulltid selv om jeg er 84 år, sa han.

Les hele intervjuet fra 2017 på VG+.

– En inspirator for meg personlig

Sektoransvarlig for forsvar ved Norsk Romsenter, Kjetil Bilic Michaelsen, husker Tandberg som sentral innen romfart i Norge.

– Han brant virkelig for faget sitt, og var en inspirator for mange. Hans engasjement har ført til at mange har interessert seg for realfag og romfart, sier Michaelsen til VG.

Tandberg, lenge etter at han gikk av pensjon, sto alltid opp tidlig om morgenen og gikk gjennom alt av nyheter om romfart, forteller Michaelsen.

– Han var en inspirator for meg personlig. Vi har alltid hatt mye bra sammen.

JUBILEUM: Erik Tandberg på teknisk museum, der de hadde månelandingsutstilling i fjor, i forbindelse med at det var femti år siden mennesker for første gang satte sine føtter på månen. Foto: Janne Møller-Hansen

– Vi i NRK skal være veldig takknemlige

Tandbergs bortgang er en trist nyhet, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til VG:

– Samtidig er det et menneske som har levd et fullt liv og som har fått utrettet mye, som har gått bort. Vi i NRK skal være veldig takknemlige for at han brukte sine krefter til å formidle i NRK.

20. juli 1969 klokken 21.17.40 norsk tid landet fartøyet Eagle på månen. I fjor var det dermed 50 år siden mennesket for første gang satte sine bein på et fremmed himmellegeme.

Fram til 27. oktober i fjor feiret Teknisk Museum i Oslo 50-årsfeiringen, og konsulenten for utstillingen var Tandberg. Han delte sine private arkiver og samlinger med museet.

Se spesialen: 50 år siden - reisen til månen

Også næringsminister Iselin Nybø, som er statsråden som har ansvar for norsk romfart, er trist over at Tandberg har gått bort.

– Det er trist å høre om Erik Tandbergs bortgang. Han har vært en nestor innen formidling om romfart helt siden månelandingen i 1969. Hans engasjement, detaljkunnskap og presisjon i formidlingen har gitt uvurderlige bidrag til folkeopplysningen gjennom flere generasjoner, sier Nybø til VG.

Introduserte sci-fi

Forfatter Tor Åge Bringsværd, som har skrevet en rekke science fiction-bøker, møtte Tandberg flere ganger. Tandberg leste introduksjonen til TV-serien «Blindpassasjer», som Bringværd skrev sammen med Jon Bing.

– Han var den som viste oss verdensrommet og stjernene. Det var han som lærte oss om solen og månen, sier Bringsværd.

NRK-PIONER: Neil Armstrong holder foredrag i Oslo. 37 år etter at han som første menneske satt sin fot på månen. Her sammen med Erik Tandberg. Foto: Bjørn Thunæs

– Bare han kunne fylle rollen

NRK-journalist Hallvard Sandberg har hatt romfart som stoffområde i mange år, og har møtt og jobbet sammen med Tandberg ved en rekke anledninger.

– Å lage romfartsprogrammer sammen med ham var en guttedrøm som slo til, sier Sandberg til VG.

NRK-journalisten husker ham ham som en veldig flott og meget presis mann.

– Jeg er voldsomt romfartsinteressert, men han hadde en utrolig detaljkunnskap. Han husket hundrevis av forskjellige deler på Saturn-raketten og tykkelsen på metallrør som ble brukt. Det skinte gjennom at han var ingeniørutdannet, sier Sandberg.

SISTE MØTE: Erik Tandberg og Hallvard Sandberg etter en visning av en dokumentarfilm om Apolo 11 i juni i fjor. Det var siste gang de møttes. Foto: PRIVAT

Sandberg sier at det ikke var noen andre enn Tandberg som kunne kommentert månelandingen.

– Det var bare han som kunne fylle den rollen. Dette teknisk vanskelige feltet, som var nytt for oss. Han var en formidler, men på sin professorale måte, med mange detaljer, sier han.

Sandberg hadde en avtale med Tandberg om at romeksperten skulle delta i NRKs dekning når USA om noen uker skal sende astronauter opp i verdensrommet fra egen jord for første gang siden romfergene ble parkert i 2011.

Saken oppdateres.

Mer om

 1. Norsk Romsenter

Flere artikler

 1. Kringkastingssjefen om Erik Tandberg: – En av de viktigste stemmene i vår historie

 2. Erik Tandberg bisettes nå: – Som et pust fra en stor verden

 3. Dagens viktigste nyheter

 4. De lokale redningsaksjonene

 5. Bekymret for norske studenter i utlandet

Fra andre aviser

 1. Nekrologer over romfartsekspert Erik Tandberg

  Aftenposten
 2. Romfartsekspert Erik Tandberg er død

  Fædrelandsvennen
 3. Romfartsekspert Erik Tandberg er død

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no