PANTELÅNEREN: Bjørn Lundby, daglig leder hos Lånekontoret, viser frem noe av gullsmykkene som er pantsatt. Foto: TONE LIBRÅTEN

Nordmenn panter verdisaker som aldri før

(VG Nett) Folk stamper verdisakene sine som aldri før. Landets eneste pantelåner får fem nye kunder hver eneste dag.

Tone Libråten
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL


Midt i Oslo sentrum ligger Lånekontoret, landets eneste pantelåner. I hvelvene under jorden oppbevares verdisaker folk av ulike grunner har stampet for å skaffe seg et kortsiktig lån. 95 prosent av verdisakene, er gull.

- Lånekontoret har om lag 14.000 registrerte kunder nå, og hver dag får vi i snitt fem nye kunder, sier daglig leder Bjørn Lundby til VG Nett.

Jevn kundemasse
Slik som antall forbrukslån øker i Norge, så øker kundemassen hos Lånekontoret. I 2002 hadde pantelåneren rundt 10 500 registrerte kunder mot 14 000 høsten 2005.

- Kundemassen vil holde seg jevn, det er vi sikre på, sier Lundeby.

Og flere kunder vil det nok bli. Etter at sentralbanken i går satte opp renten med 0,25 prosentpoeng, varsler de fremste renteekspertene i de to store finanshusene DnB Nor Markets og Nordea Markets rentesjokk. De tror på en boligrente på seks prosent julen 2008.

Men «Stampen» i Oslo sentrum er også attraktiv i gode tider.

VERDIGJENSTANDER: Det er ikke mye fotoutstyr igjen i hyllene. Det er ikke like lønnsomt å pante utstyr som dette lenger. Foto: TONE LIBRÅTEN


- Er renten lav, får mange mer å rutte med. Da er det åpenbart enklere å ta med sølvtøyet, eller hva det nå måtte være, hit for skaffe seg et kortsiktig lån. Vi beholder jo verdisakene, og hvis lånet vedlikeholdes, kan verdisakene hentes ut igjen akkurat som de var, påpeker Lundby.

Gull og sølv

Lånekontoret, som eies av Nordea Bank, har hatt konsesjon siden 1888 til å drive godkjent pantelånervirksomhet. De seks ansatte har lang erfaring med å fastsette verdier.

En tommelfingerregel er at man får låne 10 prosent av markedsverdien på gjenstanden som pantes. Panteverdien på gull er 40-60 kroner per gram, avhengig av kvaliteten på gullet. Sølvtøy verdsettes til i utgangspunktet til 50 kroner delen.

Gjennomsnittslånet ligger på rundt 2500 kroner, men noen låner mer og andre mindre, som helt ned til 200 kroner.

GULL: Gull er like verdifullt som det alltid har vært, også hos pantelåneren. Foto: TONE LIBRÅTEN

Rike og fattige
Lundby viser VG Nett en oversikt som viser at kundene er i alle aldre, kommer fra alle samfunnslag og fra store deler av landet.

- Vi blir faktisk overrasket selv over hvor kundene våre kommer fra. Man skulle kanskje tro at de fleste kundene fra for eksempel Oslo, kommer fra østkanten, men slik er det ikke.

Han tror pantelån er attraktivt fordi lånetakeren slipper å selge verdisaker eller ta opp vanlig forbrukslån, til tross for at det er kostbart å ta opp et pantelån også.

- Vi ser at det er et behov i markedet for oss.

- Ikke lugubert

I gamle dager hadde «Stampen» et rykte som noe lugubert og noe flaut. Fattigkassa var det verste å ty til. Pantelåneren var nest verst. Derfor har Lånekontoret de siste årene arbeidet med å alminneliggjøre virksomheten, noe Lundby mener de lykkes med.

- Statusen er forandret. Det er ikke lenger flaut å komme hit, selv om vi selvfølgelig også møter enkeltskjebner som har det veldig vanskelig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder