Omstridt psykolog: Mener feminisme er veien til et totalitært samfunn

– Vi kritiserer unge menn for å ha ambisjoner, for da kommer de til å bli en del av patriarkatet og ødelegge verden, sier den beryktede og enormt populære psykologen Jordan B. Peterson i et eksklusivt intervju med VG.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

En gang var Jordan Peterson (56) kjent som en hyggelig mann.

Den kanadiske professoren og psykologen belærte unge menn om hvordan de kan håndtere kaotiske opplevelser. Med åpen skjorte og glorete bukseseler vandret han litt keitete foran tavlen i forelesningssalen. Med lys, nasal stemme koblet han våre moderne liv og streben med gamle eventyr og eldgamle bibelske myter.

Han hadde én million visninger på YouTube, hvor han la ut alle forelesningene. Han var anerkjent. Men ikke mer.

Så, en septemberdag i 2016, ble Jordan Peterson sint.

“Jeg vet en del om hvordan totalitære og autoritære stater oppstår, og jeg kan ikke hjelpe for at jeg ser en del av det nå”, sa han dystert i en video han la ut på YouTube.

POLITIBESKYTTELSE: Så kontroversiell er han blitt, den lille kanadiske psykologiprofessoren, at politi må være til stede på flere av hans arrangementer. Hans forsvar for ytringsfriheten har av mange blitt oversett til fordel for hans angrep på det han kaller radikal feminisme og marxisme. Foto: MARK SOMMERFELD / NYTNS

Canada og de vestlige demokratiene var truet, mente han: Det radikale venstre – i dette tilfellet de kanadiske myndighetene – forsøkte å innføre nye kategorier for kjønn og regler for hva transseksuelle skulle kunne kalles. Det ville ikke Peterson ha noe av.

På et blunk gikk han fra å være psykolog til å bli en politisk aktør. Jordan Peterson ble verdensberømt. Elsket av store grupper – foraktet av andre.

Elsket og hatet

I dag har forelesningene hans på nettet omkring 65 millioner visninger. Om ti dager kommer han i egen person til Norge for å fortelle hva han mener er galt med det vestlige samfunnet – i den første av to sceneopptredener i Oslo Konserthus.

Sylvi Listhaugs rådgiver Espen Teigen har sagt til VG at Peterson hjalp ham å bli voksen. Partifelle og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen delte en av Petersons nettvideoer, og skrev: “Farlige mennesker fyller unge sinn med farlig sludder. Jordan Peterson kaller dem «postmodernistene»: Nymarxistiske professorer ved høyskoler og universiteter. ”

les også

Unge menn omfavner omstridt psykolog: Espen Teigens (25) liv ble forandret

Pluss content

Like sterkt som kjærligheten fra én side av politikken er hatet mot Peterson fra den andre siden. Studentorganisasjoner har demonstrert mot ham og blokkerte talene hans med støy. Universitetet i Toronto tok fra ham forskningsmidlene.

To år etter omveltningen med YouTube-videoen sitter Jordan Peterson i bakgården til det lille rekkehuset i Toronto som de siste tiårene har vært hjemmet til ham og familien. Han har invitert VG Helg til samtale hjemme på terrassen.

TYDELIG: Jordan B. Peterson legger ikke to fingre imellom når han forteller om hva som er galt med samfunnet. – Hver gang noe står på spill må folk få et stort rom til å ytre seg. De fleste av oss sier dumme ting når ting står på spill, er hans forklaring på hvorfor det er så viktig å kunne si hva man vil, når som helst. Foto: Alexa Vachon

Nylig kom hans siste bok ut på norsk. Både den norske og engelske versjonen av “12 regler for livet – en motgift til kaos” har gått inn på bestselgerlistene.

Boken er en slags selvhjelpsbok rettet mot unge menn. Rådene er av varianten tøff kjærlighet: Ta ansvar for eget liv, ikke klag over egen ulykke, ikke forvent lykke, finn mening ved å snakke sant. Gift deg, forbli gift og få barn.

– Mange unge menn utsetter det å finne en hensikt med livet. Du kan komme deg unna med å leve et slags liksomliv, som Peter Pan i Neverland, sier Peterson i bakgården mens han løfter en knapt grillet entrecôte ut fra grillen.

– Er det greit at jeg spiser lunsj mens vi snakker? Det har gått i ett i hele dag. Og etter at dere har gått, skal jeg ha en direktesending på YouTube, sier han.

les også

Den importerte kulturkrigen

Han legger kjøttstykket ensomt på tallerkenen.

– Dette er det eneste jeg spiser. Jeg har noen helseproblemer for tiden, sier han litt hest.

Den store krangelen om «hen»

Han kutter kjøtt og fett metodisk i små biter mens han forteller om ståheien rundt lovforslaget C-16.

Lovforslaget var et tillegg til den kanadiske menneskerettighetserklæringen som sier at det er ulovlig å diskriminere folk på grunn av kjønnsidentitet, så vel som hudfarge eller kjønn.

VARSLER MOT ET TOTALITÆRT SYSTEM: Peterson hjemme på verandaen. Han begynte med Youtube og podcaster mange år før det ble populært, og mener selv at det er noe av grunnen til hans popularitet. Etter VGs besøk skal han ha en direktesending på nettet for sine mange fans. Foto: Alexa Vachon

Peterson mente at lovforslaget ville gjøre det ulovlig å kalle en person for noe annet pronomen enn hva vedkommende krever å bli kalt.

Med andre ord: Hvis en person krever å bli tiltalt som “hen” i stedet for “han” eller “hun”, ville du kunne straffes hvis du kalte personen for “han”.

Ikke alle er enige om at lovforslaget kunne tolkes slik, men Peterson mente det. Og gikk offentlig ut og sa at han ville nekte å følge loven.

To år etter har debatten knapt lagt seg. Peterson holder på at han hadde rett: Å gi folk ulike rettigheter ut fra hvilken identitet de har, er første steg til et totalitært samfunn, mener han.

– Vi kan alle bli kategorisert på en rekke ulike måter. Og du kan banne på at du er en undertrykker eller overgriper i minst én av disse kategoriene vi kan bli plassert i. Så, hvis det politiske landskapet er slik at undertrykker står mot offer, og ofrene får overtaket og bestemmer at undertrykkerne skal straffes – da kan du være sikker på at din status som undertrykker i hvert fall én av kategoriene du er i, vil føre til at du blir blant dem som skal straffes, fastholder Peterson.


– Dette var det som skjedde i Sovjet. Alle kunne straffes av staten, når som helst.

– Så dette gjorde at du ble du sint og gikk så hardt ut på YouTube?

– Well. Det er ikke lurt å tukle med fundamentale prinsipper som ytringsfrihet. Jeg ønsker å ha lov til å bære ansvaret for å si det jeg mener.

les også

Professor Petersons daggry

Opprørsk forkjemper for unge menn

Nettopp Petersons vilje til å si hva han mener, er noe av grunnen til hans enorme popularitet, mener Alexander Ibsen, politisk rådgiver i Høyre. Han har fulgt med på Peterson de siste to årene og lest hans siste bok.

– Jeg synes han formulerer seg godt i spørsmålene om ytringsfrihet. Og han er en underfundig formidler, som en alvorstung standupkomiker uten humor.

Ibsen forstår at livsrådene hans fenger mange.

– Jeg tror han er en naturlig reaksjon i vår tid. Kvinners utfordringer har vært fremhevet lenge, men statistikken viser at også menn sliter. Mange unge menn søker et annet budskap enn at du må være moderne og åpen for å lykkes, og mener at det er visse forskjeller mellom kvinner og menn, sier han.

TRUMP OG PETERSON: AUF-leder Mani Hussaini sammenlikner Petersons retorikk med hvordan Trump ordlegger seg. – Det kontroversielle med Peterson er hvor overraskende gammeldags han er. Foto: Frode Hansen

Også AUF-leder Mani Hussaini er blant dem som lar seg gripe av Peterson.

– Mye av det han sier, er interessant. Ikke fordi argumentene holder mål, men det er fascinerende at en med et så umoderne bilde av samfunnet kan bli så populær. Han og Trump er en del av samme fenomen og bruker samme enkle forklaringer, mener Hussaini.

Det er imidlertid ikke bare den opprørske tonen som gir ham fans. Mange trekkes også til Peterson på grunn av livsrådene, påpeker Ibsen.

– Han har et budskap som lenge har vært oversett. I dag skorter det ikke på livsråd om hvordan du kan bli lykkelig. Men de fleste selvhjelpsguruene snakker lite om livets harde realiteter. Petersons budskap er at livet er hardt, fullt av skuffelser, og at du ikke alltid kan være lykkelig. Det appellerer til mange, kanskje spesielt unge menn, for han snakker på en maskulin måte.

Blir sint på vegne av unge menn

At livet kan være hardt, har Peterson selv fått oppleve.

les også

«Til syvende og sist er Peterson en middelmådig tenker med en viss finesse innen sosiale medier.»

– De siste årene har vært skremmende. Alle mulige anklager er blitt rettet mot meg. Men nå har fiendene mine, eller de som mener at de er fiendene mine, brukt opp ammunisjonen. Hva er verre enn å bli kalt for Hitler? Ingenting, sier han hjemme i bakgården og samler opp kjøttsaus med en biffbit.

Peterson blir sint når han snakker om hvordan han mener unge vestlige menn blir behandlet av feminister.

– Vi kritiserer unge menn for å ha ambisjoner, for da kommer de til å bli en del av patriarkatet og ødelegge verden. Det er litt av en motivasjonstale til unge menn: Bli heller sittende og vær ubrukelig, for hvis du forsøker å bidra med noe, vil du bare bidra til ødeleggelsen av verden. Med den type motivasjonstale skaper du en hærskare av handlingslammede menn.

– Blir unge menn behandlet urettferdig i vårt samfunn?

– De blir behandlet på en dum måte. De blir fortalt at de er OK slik de er. Det er helt absurd. De blir ikke gitt noen form for høyverdig oppgave. Ingen ber dem om å ta ansvar. Og de blir kritisert for enhver trang de har til maskulin eventyrlyst og produktivitet. Dette er fullstendig uproduktivt, med mindre du mener at maskulin aktivitet er selve årsaken til problemene i verden.

NETTHJELPER PÅ VERDENSTURNE: I årevis publiserte Jordan Peterson forelesningene sine på Youtube, til glede for et lite knippe følgere. Idag reiser han verden over på foredragsturné, hvor han blir tatt imot som en superstjerne. Her er han på scenen i hjembyen Toronto i Canada, i mai i år. Foto: MARK SOMMERFELD / NYTNS

– Hva er den viktigste utfordringen for unge menn i dag?

– Det mangler et ønske om at de skal ta ansvar. Det forsøker jeg å endre på ved å vise at det er en sammenheng mellom ansvar og mening. For du trenger mening. Livet er hardt, mye hardere enn du tror.

– Kuren er tvungent monogami

Unge kvinner har derimot andre utfordringer enn meningen med livet, mener Peterson.

– Utfordringen deres er at de forsøker å konkurrere i to hierarkier samtidig. De forsøker å konkurrere i både det kvinnelige og det mannlige. Det mannlige hierarkiet er arbeidet. Kvinnens hierarki er tradisjonelt omkring barn og forhold. Kvinner forsøker å lykkes i begge. Det har doblet vår produktive kapasitet, og det er jo bra. Men det har sin pris. Prisen for kvinner er å takle spenningen mellom familie og karriere.

– Du sier ikke at menn sliter med å takle begge hierarkiene?

– Jeg tror ikke menn liker å være hjemme med barn. Jeg tror ikke det finnes gode bevis for at det skal være slik. De er ikke utstyrt for det.

BEGGE DELER: – Politisk er jeg konservativ, men kulturelt og kreativt er jeg en radikaler, sier Peterson der han sitter i tredje etasje i det smale rekkehuset sitt i Toronto, omgitt av tradisjonelle kulturgjenstander fra kanadisk urbefolkning. Foto: MARK SOMMERFELD / NYTNS

Petersons tradisjonelle syn på kjønnsroller er noe av det som har opprørt folk mest. Rabalderet ble ikke mindre da han tidligere i år ble intervjuet av The New York Times. Like før hadde en ung mann i Toronto drept ti tilfeldige personer.

“Han var sint på Gud fordi kvinner avviste ham,” hevdet Peterson til avisen og fortsatte: “Kuren for det er tvungent monogami. ”

les også

Toronto-drapsmannen hylles av kvinnehatere på nett

Ennå mener han at det er en god løsning for å hindre at menn faller utenfor.

– Samfunn over hele verden tenderer til å presse folk inn i monogame forhold. Grunnen til det er dels for å forhindre at mange menn blir barnløse og uten partner. Uten ekteskapet dømmer du et stort antall menn til å leve alene. Du får fremmedgjorte menn og kvinner uten partnere. Ingenting av dette er bra. Da kan det være nødvendig at staten intervenerer.

– Så folk som er gift, skal bli tvunget til fortsatt å være gift?

Han trekker på det.

les også

«Incels» – mennene som dreper fordi ingen vil ligge med dem

Pluss content

– Vel, å tvinge dem er å dra det langt. Men. Vel, vi kunne skille mellom folk som er gift og har barn, og dem som ikke har barn. Det handler om å ha en politikk som tilbyr folk den beste balansen mellom sikkerhet og valg.

– Menn har tjent mest på likestillingen

Til tross for spetakkelet som uttalelsen til The New York Times skapte, sier sosialantropolog Thorgeir Kolshus at Peterson her peker på en løsning som vi faktisk allerede ser spor av i Norge. Kolshus har de siste årene markert seg som en analytiker av den norske mannsrollen.

– I Norge intervenerer staten allerede: Par med barn må gjennom tvungen megling hvis de vil skille seg. De fleste av oss synes det er greit, for vi har tillit til staten. Men i Petersons univers virker det som han ønsker en autoritær stat som tvinger ektefeller til å være sammen. Det er noe annet, sier Kolshus.

Han mener Peterson tar feil når han klandrer feminismen for at unge menn faller utenfor i samfunnet. Det er i stor grad menn som har tjent på likestillingskampen, mener Kolshus.

– Den har gitt oss mye større handlingsrom for hva en mann kan være og gjøre, enn hva som er blitt kvinnene til del. Den eneste friheten vi ikke har, er å være mann slik vår far var. Ellers har store muligheter – og frihet.

Det er det som er unge menns utfordring i dag, mener Kolshus, ikke at samfunnet har lave forventninger til dem.

– Vi har store forventninger til unge menn. Problemet er at moderne mennesker for første gang i artens historie har en idé om at et liv kan være mislykket. Kanskje er det dette Peterson opponerer mot.

MENN VINNERNE: Sosialantropolog Thorgeir Kolshus mener Peterson tar feil: Det er menn, ikke kvinner, som har tjent mest på likestillingskampen. – Han kommer med en skyldfordeling som fratar menn ansvar for eget liv. Det er paradoksalt, sier Kolshus. Foto: Krister Sørbø

I likhet med Høyre-rådgiver Alexander Ibsen ble Kolshus oppmerksom på Jordan Peterson for to år siden, da han protesterte mot lovforslaget C-16. Han har siden sett flere av forelesningsrekkene som professoren har lagt ut på YouTube.

– Han kommer ikke med enkle forklaringer, men enhetlige forklaringer. Og mye av det han sier, er fornuftig. Rådene om å ta ansvar for seg selv passer godt inn det klassiske bildet av mannen som et handlende individ. Samtidig kommer han med en skyldfordeling som fratar menn ansvar for eget liv. Det er paradoksalt, sier Kolshus.

– Gir et språk til unge menns følelser

Samfunnsgeograf og forfatter Anja Sletteland tror at Petersons popularitet kommer av at han snakker til unge menn, ikke om dem.

I likhet med Peterson har hun studert årsakene til kaos. Neste uke gir hun ut boken “Det jeg skulle sagt. Håndbok mot seksuell trakassering”, sammen med Hannah Helseth.

les også

Mannen som offer

Pluss content

– Peterson gir unge menn et språk for mannlig sårbarhet. Det er noe som i mange miljøer er tabu, men han omformulerer sårbarheten til en styrke. I det ligger det mobiliseringskraft, sier Sletteland.

INGEN OPPSKRIFT FOR ENSLIGE MENN: – Hvis du kjøper den kulturkonservative pakken hans, vil ikke det hjelpe deg til å få deg dame. Å angripe feminister er et dårlig sjekketriks, sier samfunnsgeograf Anja Sletteland om Petersons løsninger for enslige menn. Foto: Eivind Volder Rutle

En annen grunn til hans popularitet er at han tegner opp det store bildet i en fragmentert tid, mener hun.

– Store samfunnsdiagnoser er en mangelvare i dag, fordi forskningen har blitt så spesialisert. Folk har behov for å diskutere filosofiske spørsmål, og det virker som spesielt unge menn savner et rom for å gjøre de, mener Anja Sletteland.

– Kun mor og far kan oppdra barn

Tvungent monogami er ikke bare løsningen for å hindre enslige menn fra å bli drapsmenn. Det er også den eneste gode løsningen for å oppdra barn, mener Jordan Peterson.

– Det er ikke det at enslige kvinner – eller enslige foreldre, for den saks skyld – ikke kan gjøre en grei jobb i å oppdra barn. Noen av dem gjør det. Men å oppdra barn og jobbe samtidig er ufattelig krevende, sier han til VG Helg.

Heller ikke likekjønnede foreldre er noen god idé, mener Peterson.

– Hvis du oppdras av to kvinner, og du er mann selv – hvordan finner du ut av det å være mann? Noen mener at det ikke er forskjell mellom kvinner og menn, men det kjøper jeg ikke. Det er tull.

AUF-leder Mani Hussaini reagerer på dette synet.

– Datteren min er tre måneder, og jeg kan ikke se at det er lite maskulint å gå rundt med henne på natten og få henne til å sove, eller skifte bleier på henne, sier Hussaini, og fortsetter:

– Det kontroversielle med Peterson er hvor overraskende gammeldags han er.

Farlig å være avviker

Bleieskift gjør oss kanskje ikke til mindre menn, men ifølge Peterson er det første skritt på vei til kaos.

– De tradisjonelle kjønnsidentitetene har tydelige retningslinjer. Utenfor disse er valgmulighetene endeløse. Du kan gjerne si at du vil være utenfor tradisjonen og heller stå i usikkerheten med alle valgmulighetene. Men vær forsiktig med hva du ber om, sier professoren og foreslår en analogi:

– La oss si at du vil være fri til å svømme hvor som helst. Så jeg tar deg med ut på havet. Da kan du svømme hvor du vil. Men du kommer til å drukne.

– Så ditt budskap er at hvis du velger å forsøke noe utenfor boksen som er det normale, så vil du dø?

– Det skjer nesten alltid. Noen ganger vil du ha enorm suksess, men som oftest vil du dø. Det er derfor den boksen finnes. Hvorfor ellers skulle den finnes? I og med at jeg er konservativ, tror jeg at det å avvike fra standarden medfører substansiell risiko.

Selv om Peterson advarer mot å avvike fra standarden, er det nettopp det som de siste årene har gitt ham selv suksess.

– Han er kanskje en motreaksjon på det politisk korrekte. Det at han har fått så mye oppmerksomhet, tyder på at han treffer en nerve, sier Unge Høyre-leder Sandra Bruflot.

At han selv har fått suksess ved å snakke makten imot, er likevel ikke et argument for Peterson selv.

– Naturloven er at det vante og utprøvde overlever. Unntakene dør ut. Men det finnes et tillegg til denne loven: Noen ganger er unntakene viktige. Det er det som er så grusomt. 99 av 100 eksperimenter er katastrofale feilgrep. Men menneskeheten trenger det ene som lykkes.

Petersons norske bestefar

I Toronto har vi flyttet oss opp til stuen i tredje etasje. Veggene i det lille rekkehuset er dekket med malerier fra sovjetisk propagandakunst. Fascinasjonen for sovjettiden fikk ham til å kalle opp datteren etter Mikhail Gorbatsjov, Sovjetunionens siste leder.

Selv er Jordan Peterson kvart norsk. Mellomnavnet Bernt har han etter farfaren som utvandret først til USA, deretter Canada.

– Faren min snakket norsk hjemme til han var fire år gammel. Han vokste opp i en tømmerhytte i en liten by med mange norske innvandrere. De var tøffe, uavhengige folk. Men da jeg var blitt tenåring, var norskheten ganske utvasket. Bestemoren min laget lefse og sa "uffda". Faren min spiste lutefisk.

Han vokste opp i Fairview, en liten by på den kanadiske prærien med 3000 innbyggere. Selv om den er på høyde med København, er den klimatisk nærmere Trysil. Petersons oppvekst var nesten som til en norsk bygdeungdom: Lange vintre, mye bilkjøring – og mye alkohol.

KUNSTSA MLER: Veggene i den lille peisestuen er dekket av propagandaplakater fra Sovjetunionen. Han er dypt fascinert av Sovjetunionen. – Jeg er ikke en fan av kollektivister verken på høyre- eller venstresiden. Kollektivistene sender oss tilbake til stammesamfunnet. Og hvis det er en ting vi vet om stammesamfunn, er det at de er virkelig voldelige, sier Jordan Peterson Foto: Alexa Vachon

Flere av vennene hans fra hjembyen stammer fra kanadisk urbefolkning, noe den lille stuen hans i dag viser med all tydelighet. Tradisjonelle kunstgjenstander fyller hele rommet. To totempæler i sterke farger står som en portal mellom sofaseksjonen og balkongen ut mot bakgården.

– Likestilling fører til økte forskjeller

Til tross sin norske arv ser ikke Peterson den norske likhetsløsningen som en suksess for resten av verden.

– Jeg tror at vi har nådd et nivå hvor mer likhet mellom menn og kvinner ikke vil gi samfunnet mye mer.

– Mener du at det gjelder over hele verden? Er ikke menn og kvinner i Norge mer likestilt enn for eksempel i USA og Canada?

– Jeg tror at dataene fra Skandinavia støtter det jeg sier. For de største forskjellene i personlighet mellom kjønn er faktisk mellom skandinaviske menn og kvinner, sier han og hevder at det er nettopp den norske likestillingspolitikken som fører til økte forskjeller i interesser mellom kjønnene:

– Hva skjer når du fjerner de kulturelle ulikhetene mellom kjønnene? Tanken var at da ville også de biologiske forskjellene minimeres. Men det skjedde ikke. De økte. De største ulikhetene i verden mellom menns og kvinners interesser og typer arbeid, er i Skandinavia.

Her har Peterson rett, mener sosialantropolog Thorgeir Kolshus.

– Norge, som er et av verdens mest likestilte land, har et av de mest kjønnsdelte arbeidsplassene. Menn jobber primært i det private, kvinner i det offentlige. Kanskje er det fordi, som Peterson sier, at kvinner oftere søker trygghet, mens menn oftere søker utfordringer. Så han treffer på noe av det han sier.

Også Sandra Bruflot mener at noen av Petersons analyser er korrekte.

EKSTREME LØSNINGER: Peterson er villig til ganske ekstreme løsninger for å endre det han mener er galt, sier Unge Høyre-leder Sandra Bruflot. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Friheten vi har i det moderne samfunnet, har en del negative konsekvenser, som at fødselstallene er lave, og at mange menn som vil ha barn, er barnløse. Peterson har nok rett i at flere hjemmeværende kvinner hadde gitt flere barn. Men konklusjonen kan ikke være at kvinner dermed skal tvinges til å være hjemme med barn. Peterson er villig til ganske ekstreme løsninger for å endre det han mener er galt, sier Unge Høyre-lederen.

Advarer mot Petersons oppskrift til unge menn

Thorgeir Kolshus mener at Peterson har falt for sin egen myte.

les også

De belugaliberales forakt

– Fansen hans ønsker at han skal ha svar på alt, og det forsøker han å gi dem. Han hadde tjent på å innrømme at det er grenser for hva han har oversikt over.

Skulle du være en fremmedgjort mann uten kvinne, er det ikke nødvendigvis en god idé å følge Petersons råd, mener Anja Sletteland.

– Hvis du kjøper den kulturkonservative pakken hans, vil ikke det hjelpe deg til å få deg dame. For i dag er det langt flere kvinner som har høy utdannelse og som ønsker en karriere og et liv med en likestilt mann. Å angripe feminister er et dårlig sjekketriks. Hvis du vil ha dame, er det en langt bedre strategi å bli en likestilt mann. Å følge oppskriften til Peterson vil bare skape større avstand mellom kvinner og menn, og det er snarere en oppskrift på, enn en motgift mot, kaos på kjønnsmarkedet.

Hun mener at Peterson ikke etterlever det han selv lærer bort.

– Han gjør snarere det som han ber andre om ikke å gjøre: Han fremstiller seg selv som martyr. Men det har gitt ham en enorm følgeskare.

PETERSON SOM PSYKOLOG: Peterson ble anerkjent for hvordan han som psykolog påpekte hvor viktig det ukjente er for enhver av oss. – Vi blomstrer i møte med det ukjente. Derfor må du konstant gå frivillig ut i det ukjente. Det ukjente er ikke kaotisk hvis du går frivillig ut i det, sier han. Foto: Alexa Vachon

Krever rett til å såre andre

I Toronto knirker den slitte brune skinnsofaen når Peterson lener seg tilbake. Han er blek. Kanskje var ikke kjøttstykket nok. Den halvannen timen vi fikk med ham, er blitt til tre. Professoren liker lange resonnementer.

Han vet godt at han både er elsket og forhatt. Han kommer uansett til å si hva han vil.

– Se for deg at du snakker om noe vanskelig med den du elsker. Sannsynligheten for at dere skal klare å snakke om dette uten å si noe som sårer den andre, er nesten null. Så hver gang noe står på spill, det være seg i parforhold eller i samfunnet, må du gi folk et stort rom til hvordan de kan ytre seg. For de fleste av oss sier dumme ting når ting står på spill.

Å ha lov til å gjøre det er viktig for både samfunnet og enkeltmennesket, mener han.

– Blir folk hindret i hva de kan si, hindrer du dem i hvordan de kan tenke. Da hindrer du dem i å takle verden som den er.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder