RIVER GJERDET: En gruppe flyktninger klarer å dra ned sperringene som er dekket av piggtråd på grensen til Hellas. Foto: Louisa Gouliamaki , Afp

Ekspert om hemmelig UD-notat om flykningkrisen: – Et brudd med det Norge har stått for før

Det er urovekkende at et hemmelige UD-notat om flyktningkrisen fremmer Norges interesser uten å
ta hensyn til menneskerettigheter, mener ekspert.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Hovedproblemet med notatet er at det kun tar hensyn til stabilitet og ikke menneskerettigheter. Det er et brudd på det Norge har stått for før, sier professor og leder for ARENA (Senter for Europaforskning ved UiO), Erik Oddvar Eriksen.

Mandag publiserte VG deler av innholdet i et hemmelig notatskrevet av en avdelingsdirektør og seniorrådgiver i Utenriksdepartementet (UD). I det ti sider lange dokumentet tegnes et mørkt og alvorlig bilde av hvordan flyktningkrisen kan utvikle seg i tiden fremover.

BAKGRUNN: UD slår alarm om flyktningsituasjonen i hemmelig notat

Krisen kan forsetter – på tross av fred

Notatet hevder blant annet at flyktningkrisen vil fortsette, på tross av eventuell fred i Syria.

BEKYMRET: Professor Erik Oddvar Eriksen, Professor og leder ARENA Senter for europaforskning. Foto: Hans Christian Hansson , UiO

– Det er ikke direkte feil det som står i notatet, men det at man bare antar at flyktningkrisen vil vedvare uansett hva som skjer med Schengen, EU og en eventuell fred i Syria, er et problem. Notatet trekker frem en del fakta, men er ikke helt nyansert, sier Eriksen.

Notatet, som er unntatt offentlighet, heter «Flukt og migrasjon til Europa og Norge 2016. Scenarioer, konsekvenser, tiltak» og er datert 28. januar. I det skriver en avdelingsdirektør og en seniorrådgiver i UD at vi kan vente oss en migrasjonskrise det kommende halvåret.

Eriksen mener notatet er urovekkende pessimistisk og unyansert.

– Det tar ikke hensyn til at utfallet avhenger av hvordan man handler. Notatet hevder at fred i krigsherjede land ikke vil stoppe strømmen av flyktninger. De er greit å tro det, men det blir feil å presentere det som fakta, sier professoren.

Nasjonalstatens gylne tid er forbi

Notatet fra UD hevder at nordmenn ikke er mentalt forberedt på migrasjonskrisens fulle tyngde.

«Det kan bli vanskelig å unngå økt arbeidsledighet og økte sosial- og velferdsutgifter i valgåret 2017», står det.


– Jeg tror både politikere og media må være ærligere om det som skjer. Vi må forstå at nasjonalstatens gyldene tid er forbi, mener Eriksen.

Les også: Hareide om UD-notatet: – Migrasjonspresset kan føre til en reell trussel

Stor fare for EU/Schengen-samarbeidet

Et viktig punkt i notatet er flyktningkrisens innvirkning på EU- og Schengen-samarbeidet. I notatet står det:

«Europa og EU/Schengen-samarbeidet er i en alvorlig situasjon. Vi kan i løpet av kommende halvår få en omfattende krise, hvor migrasjonskrisen og flere andre negative forhold samlet utløser betydelige politiske og institusjonelle tilbakeslag.»

En oppløsning av samarbeidene tror Eriksen blir vanskelig. Europalandene er allerede så sammenflettet, at det er letter sagt enn gjort å avslutte disse samarbeidene, mener han.

– Det som skjer i Storbritannia nå, med valget om de blir værende i unionen eller ikke, viser hvor langt integrasjonen i Europa har kommet – og hvor vanskelig det er å komme seg ut. Selvfølgelig finnes det en fare for at samarbeide kan kollapse, men det avhenger i første rekke av hvordan politikerne handler.

UD om notatet: – Internt arbeidsdokument

EU er allerede forandret

– Skal samarbeidet vedvare trenger vi Merkel-typer som går foran og tar styring, sier Eriksen.

Professor Jørgen Carling ved Institutt for fredsforskning mener på sin side at EU-samarbeidet er annerledes nå enn før krisen.

PRIO-forsker Jørgen Carling. Foto: Jennifer Wu ,

– Dette er absolutt en krise som kan forandre samarbeidet i Europa. Vi ser allerede nye allianser og konfliktlinjer, ikke minst i forholdet mellom Hellas og resten av EU, sier Carling.

Han tror vi aldri kan være godt nok forberedt på den kommende krisen, som i følge UD-notatet vil øke i skala det neste halve året.

- Det er ingen tvil om at dette er en enorm utfordring. Det er ikke nødvendigvis så fruktbart med pessimisme og frykt, men viktig å ta krisen på alvor. Men forhåpentligvis bidro krisen i fjor høst til bedre samordning, kommunikasjon og arbeidsdeling, sier Carling.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder