TRUENDE BREV: Marion Anne Knutsen (29) har ikke tenkt å la seg skremme til taushet. Foto: Terje Mortensen VG

Tysfjord-saken: Sto frem om overgrep - føler seg truet til taushet

Marion Anne Knutsen (29) og ti andre kvinner og
menn sto frem og fortalte om seksuelle overgrep i Tysfjord kommune i Nordland. Denne uken fikk Knutsen
to anonyme brev som hun opplever som truende.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Brevene er nå levert til politiet, sier Marion Anne Knutsen til VG.

Hun er en av 11 personer som i VG Helg lørdag sto frem og fortalte at hun er blitt utsatt for seksuelle overgrep i Tysfjord kommune. Alle er lulesamer. Overgrepene ble dekket over og dysset ned av hensyn til gjerningsperson, familie og den læstadianske menigheten.

– De to brevene var ikke direkte adressert til meg, de ble sendt i posten til to av personene som har stått frem i media. Men det er i hovedsak meg brevene handler om, sier Knutsen.

Ubehagelig

Siden brevene er en politisak vil hun ikke si noe konkret om innholdet.

– Men jeg opplever dem klart truende.

– Blir du redd?

­– Nei, absolutt ikke. Jeg lar meg ikke skremme, men jeg synes det er ubehagelig, sier hun og forteller at brevene blant annet inneholder rykter om henne som ikke er sanne.

– Jeg ser på brevene som et bevis på at det brukes hersketeknikk og er et forsøk på å kneble meg og alle andre som prøver å skape åpenhet rundt de mangeårige seksuelle overgrepene her i Tysfjord.

– Jeg tror poenget er å true oss til stillhet. Men det kommer ikke til å skje.

VG har vært i kontakt med Salten politidistrikt om brevene de har fått fra Marion Anita Knutsen.

– Jeg kan hverken bekrefte eller avkrefte dette nå i helgen, sier Ivar Bo Nilsson, operasjonsleder i Salten.

Har du lest: – Ikke mitt ansvar.

SKAMMEN: 11 menn og kvinner hevder seg utsatt for overgrep av til sammen 30 påståtte gjerningspersone i Tysfjord, hvor av fire har vært anmeldt og to er dømt. Foto: Terje Mortensen VG

Skam ble åpenhet

Allerede i april sto Knutsen frem og fortalte om overgrepene moren hadde opplevd som barn på en konferanse på Árran lulesamiske senter i Tysfjord. Overgrepene skal ha vært en medvirkende årsak til at moren hennes senere tok sitt eget liv.

Forrige lørdag fortalte Marion Anne Knutsen om sin egen mørke hemmelighet. I barne- og ungdomsårene ble også hun, som sin mor, utsatt for seksuelle overgrep, alle i Tysfjord.

– Jeg følte skam. Jeg følte meg lite verd. Jeg pratet ikke til noen om hva som hadde skjedd. Jeg var redd for ikke å bli trodd, sa Knutsen til VG Helg lørdag.

For henne har det vært viktig å snakke, både på vegne av sin mor og alle andre som rammes av seksuelle overgrep.

Har du lest: Etablerere egen etterforskningsgruppe.

Bak ryggen

– Moren min ble psykisk syk og snakket masse om at overgrepene ødela livet hennes og sa ofte at hun var bitter på at seksuelle overgrep skulle gjemmes bort. Mamma var godt voksen før hun begynte å snakke om overgrepene, og før hun døde var hun veldig opptatt på at det skulle bli satt søkelys på temaet seksuelle overgrep i Tysfjord.

Knutsen har fått enormt mange positive tilbakemeldinger etter at hun sto frem.

– Folk kontakter meg fra hele landet, ja selv fra nabolandene, for å dele sine egen historier. Men jeg har også hørt at alle ikke er like begeistret for åpenheten min. Ingen har sagt noe til meg direkte, men folk snakker bak ryggen min. Det er nok ikke alle som ønsker at det skal rettes noe mer søkelys mot overgrepene i kommunen, hverken mot dem som har skjedd eller mot dem som fortsatt pågår, sier Knutsen.

Knutsen har ikke bare mistet sin mor, men også to søsken. Den ene lillebroren døde i brann og den andre druknet i bilulykke.

Les også: Slo overgrepsalarm i 2007.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder