Dyrere strøm i vinter

SKIEN (VG) Strømprisen faller, men strømmen blir dyrere i vinter enn i fjor.

Jon Inge Hansen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Strømprisen faller på strømbørsen Norpool, og leverandørenes sluttbrukerpriser er på vei ned.

Forventede priser

- Markedets forventning er en pris som er lavere enn vinteren 2002/2003, men ikke noe rimeligere enn i fjor, sier informasjonsdirektør Hartvig Munthe Kaas på Nordpool.

På børsen selges nå fremtidskontrakter for de tre vintermånedene for rundt 28 øre/kWt, og terminkontrakter for vinteren etter nyttår for 27 øre.

Spotprisen for fjorårets vinter var 25,5 øre i desember, 24,9 øre i januar og 24,1 øre for februar.

De få ørene i forskjell kan fort utgjøre over 500 kroner for en normalhusholdning, og utsiktene er i alle fall små for lavere strømpris. De forventede prisene for vinteren utgjør en sluttbrukerpris, med nettleie, moms og avgifter på rundt 80 øre kilowatt-timen.

Varslet nedgang

Prisen på måneds- og sesongkontrakter for vinteren har falt i lengre tid, men har nå gått svakt opp igjen. Det kan bety en stabilisering på et prisnivå som er like høyt, eller litt høyere, enn fjorårets.

I neste uke kommer strømmen på standard variabelkontrakt (inkludert moms) til å koste i gjennomsnitt 37,8 øre hos de store, dominerende leverandørene. De 15 billigste landsdekkende leverandørene vil ha en pris som i snitt ligger 2,5 øre lavere.

Uken etter er det varslet ytterligere prisnedgang. Billigste selskap, Total Energi, vil i uke 41 ha en pris på 33,69 øre kilowatt-timen.

Spotprisen på Nordpool var i går 22,3 øre og er ventet fortsatt ned neste uke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder