Sedelighetssiktet samfunnstopp: Mistanke om flere fornærmede

Fra mandag bistår Kripos politiet i etterforskningen av den sedelighetssiktede samfunnstoppen i Nord-Norge, bekrefter de overfor VG.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Politiet i Tromsø har utvidet siktelsen mot samfunnstoppen som var siktet for å ha utnyttet sin stilling for å oppnå seksuell omgang.

Mannen er nå siktet for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stillingsforhold, avhengighets- eller tillitsforhold, og utnyttelse av person under 18 år i en særlig sårbar livssituasjon.

– Politiet mener det er mistanke om at siktede har forsøkt å gjøre tilsvarende overfor andre personer som vi ikke ennå ikke kjenner identitetene til, sier Strand.

Nord-Troms tingrett fant imidlertid ikke at det er skjellig grunn til å mistenke samfunnstoppen for å ha begått overgrep mot flere personer.

– Det tar vi til etterretning. Vi har fokus på å finne frem til personer som kan ha vært utsatt for overgrep eller forsøk på overgrep fra den siktede, sier Strand.

Så langt har politiet avhørt 15 vitner i saken og har notert ned et titalls ytterligere vitner.

Etterforsket for lignende forhold

Samfunnstoppen ble torsdag varetektsfengslet i fire nye uker med brev- og besøkskontroll.

Han ble i 2015 etterforsket for lignende forhold, opplyser politiinspektør Elin Nordgård Strand på en pressekonferanse torsdag kveld. Denne saken ble henlagt i 2016. Politiet gjør nå undersøkelser for å se om det er grunnlag for å gjenåpne den tidligere straffesaken mot mannen.

Kripos bekrefter overfor VG at de er koblet inn i saken og skal bistå med etterforskningsledelse og avhør fra mandag av.

FLERE AVHØR: Politiet skal avhøre et titalls nye vitner i saken mot samfunnstoppen. Foto: Ronald Johansen, iTromsø

– Bekymringmelding

Mannens forsvarer, advokat Ulf E. Hansen, sier til iTromsø at det er en bekymringsmelding fra Bufetat som er grunnen for at politiet ber om fire nye uker med varetektsfengsling med brev og kommunikasjonsforbud.

– Jeg stiller meg svært undrende til at politiet bruker bekymringsmeldingen til grunnlag for be om forlenget varetektsfengsling. Dersom Bufetat har ment at det har foregått kritikkverdige forhold, er det rart at de først nå kommer med det. Dette viser bare at politiet ikke har håndfaste bevis mot min klient, sier han til iTromsø.

Ifølge avisen omfatter bekymringmeldingen forhold som strekker seg tilbake til år 2000 og frem til 2017.

Vil anke

Hansen opplyser at dersom politiet får medhold av retten, vil de anke.

– Vi mener at politiet ikke har argumentert godt nok for at det er bevisforspillelsesfare. Dersom retten mener det likevel er det, mener vi at det finnes andre måter å løse dette på – slik som for eksempel besøksforbud, sier han til iTromsø.

les også

Samfunnstopp siktet for å ha misbrukt sin stilling til seksuelle formål

Erkjenner ikke straffeskyld

Politiinspektør Elin Nordgård Strand, forteller at siktede har vært i avhør.

– Han har forklart seg og vært samarbeidsvillig, men erkjenner ikke straffeskyld, sier politiinspektør Elin Nordgård Strand.

Den aktuelle mannen har vært en profilert samfunnstopp gjennom flere tiår. Han ble pågrepet forrige onsdag og senere varetektsfengslet i én uke.

Bistandsadvokat Gunhild Bergan ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder