TRUES MED BØTER: Forbrukertilsynet mener predikant Svein-Magne Pedersen driver med ulovlig markedsføring. Han kan ikke hevde at hans bønn kan helbrede sykdommer. Foto: Nicolai Prebensen

Må stanse reklamen: Kan få bot på 40.000 kroner i uken

Etter VGs avsløringer i sommer, sendte Forbrukertilsynet ut brev til mirakelpredikantene om at de måtte stanse markedsføringen. Det har de ennå ikke gjort. Nå får de store bøter om de ikke tar grep.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Dette får store konsekvenser for magasinet «Legedom» predikant Svein-Magne Pedersen har gitt ut siden 1990.

– Det skal ikke lønne seg å bryte loven. Vi er veldig glade for at vi har muligheten til å tvinge gjennom endringer på en mer effektiv måte, sier direktør og jurist i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth. Hun sikter til at de nå vil gi predikantene økonomiske sanksjoner om de ikke stanser reklamen.

I juni kunne VG, etter 16 skjulte telefonopptak, avsløre arbeidsmetodene til mirakelpredikantene Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen – når de selger Guds helbredelse over telefon til 14 kroner i minuttet.

Se de skjulte opptakene her.

Etter avsløringene vurderte Forbrukertilsynet at predikantene brøt loven, og krevde at de sluttet med markedsføringen de har drevet med i flere tiår. De har ikke lenger lov til å publisere skryte-historier av syke personer som skal ha blitt friske etter bønn, såkalte vitnesbyrd.

Predikantene baserer så å si all sin markedsføring på vitnesbyrd.

ULOVLIG REKLAME: Å hevde at bønn kan kurere konkrete sykdommer, er ulovlig, mener Forbrukertilsynet. De pålegger predikantene å slutte med dette. Det får store konsekvenser for Svein-Magne Pedersens magasin «Legedom», som skal ha 200.000 lesere. Foto: Annemor Larsen / VG

Ulovlig å hevde at de kan helbrede

Et halvt år senere har hverken Svein-Magne Pedersen eller Tom Roger Edvardsen innrettet seg etter tilsynets krav.

Nå har Forbrukertilsynet sendt dem et varsel om tvangsmulkt.

les også

Politiet undersøker mirakelpredikanten etter VGs avsløringer

Dersom Svein-Magne Pedersen og stiftelsen hans, Misjonen Jesus Leger, ikke endrer markedsføringen innen 7. desember, vil han og stiftelsen måtte betale 40.000 kroner i uken. Det samme gjelder for Tom Roger Edvardsen og hans høyfjellshotell.

BESKYTTER MOT PÅGÅENDE MARKEDSFØRING: Forbrukerdirektør i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth, sier at mirakelpredikantenes markedsføring er ulovlig. Foto: Krister Sørbø

– Begrunnelsen for dette er at vi mener at de fremdeles antyder i sin markedsføring at de kan helbrede en rekke sykdommer. De økonomiske sanksjonene fastsettes slik at de ikke skal lønne seg for dem å fortsette å bryte loven, sier Lier i Forbrukertilsynet.

Begge predikantene gir jevnlig ut hver sine magasiner, «Legedom» og «Helbredet», der de skriver om mennesker som skal ha blitt friske etter å ha brukt predikantenes bønnetjenester. Historiene formidler de også på sine nettsider, og Pedersen i lydbøker, DVD-er og bøker.

Forrige uke avslørte VG at Svein-Magne Pedersen har samlet inn penger fra nordmenn til nødhjelpsprosjekter som ikke eksisterer. Se saken kort forklart her:

– Griper ikke inn i religionsfriheten

Pedersen og stiftelsen hans har drevet med denne type reklame siden 1990-tallet. Ifølge stiftelsen har magasinet «Legedom» 200.000 lesere.

Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen har tidligere forsvart seg med religionsfriheten. Forbrukertilsynet har vurdert det dithen at dette ikke dreier seg om ordinær religiøs virksomhet - men alternativ behandling.

– Dette handler ikke om at vi griper inn i hverken religionsfriheten eller ytringsfriheten – dette dreier seg om alternativ behandling, sier Haugseth i Forbrukertilsynet.

Les VGs spesial: Skryter av nødhjelp – dette fant VG

Mener det er religionsfrihet

Begge predikantenes advokater har tidligere sagt at virksomhetene ikke er i strid med norsk lov.

VG har gitt både Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen anledning til å kommentere denne saken.

Advokat John Christian Elden svarer dette på vegne av Pedersen og Misjonen Jesus Leger (MJL):

«MJL mener at deres religiøse arbeid ikke faller inn under alternativ behandling som det regelverket som det vises til i varselet gjelder. Saken reiser prinsipielle spørsmål om hva som er religionsfrihet. Religionsfrihet og frihet til å praktisere sin religiøse overbevisning er grunnleggende i vårt samfunn, og MJL mener varselet om nevnte vedtak griper inn i denne retten. Varselet oppleves som et yrkesforbud i rollen som forkynner, og MJL mener de ikke utøver sin religion forskjellig fra andre forkynnere som bl.a. også ber for syke.»

Tom Roger Edvardsens advikat, Arnor Istad, skriver til i en epost til VG at Edvardsen har mottatt forbrukertilsynets avgjørelse, og er uenig i utgangspunktet de har hatt for sitt vedtak.

– Edvardsens syn er at han ikke bryter noen lov ved å tilkjennegi vitnesbyrd fra troende i hva som åpenbart fremstår å være trosspørsmål. Edvardsen fastholder at han ikke utøver alternativ behandling, og at Forbrukertilsynet i denne konkrete saken begår fortolkninger som ligger utenfor rammen av det lovverk de er satt til å forvalte, skriver han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder