Masud Gharahkhani (Ap) blir ny stortings­president: − Blir ikke enkelt å rydde opp

STORTINGET (VG) Arbeiderpartiet vil ha Masud Gharahkhani (39) som ny stortingspresident. Partiledelsen vil ikke svare på hvorfor sittende visepresident Sverre Myrli ble vraket.

Av 

Martin Lægland

Publisert:

På et møte med pressen etter at partiet bestemte seg for Gharakhani som president, sier han at han lover å rydde opp og gjenvinne tilliten til Stortinget.

– Men det blir ikke en enkel jobb. Det tror jeg alle ser, sier Gharahkhani.

Hans kandidatur ble klappet gjennom på et gruppemøte i partiet onsdag morgen.

Ettersom Arbeiderpartiet er det største partiet på Stortinget, og det i tillegg er rødgrønt flertall, er det nå helt sikkert at Gharahkhani blir den nye stortingspresidenten. Det formelle valget av Gharahkhani skjer trolig i Stortinget torsdag.

I en pressemelding bekrefter Ap også at Kari Henriksen innstilles som fjerde visepresident.

Nyvalget skjer etter at Eva Kristin Hansen trakk seg som president før helgen, etter avsløringene av at hun hadde gratis pendlerbolig fra Stortinget - til tross for at hun eide bolig innenfor firemilsgrensen fra Oslo.

Hansen sier til VG onsdag morgen at hun i realiteten ble tvunget til å beklage og trekke seg.

NY STORTINGSPRESIDENT: Masud Gharahkhani før gruppemøtet på Stortinget onsdag morgen hvor han ble valgt til president.

– Det er triste omstendigheter rundt dette valget av ny stortingspresident. Stortingsarbeidet skal handle om å løse folks hverdagsutfordringer, ikke om rot eller kaos i representantenes ordninger, sier Gharahkhani til pressen.

Gharahkhani er født i Iran og kom til Norge i 1987. Han er utdannet radiograf og arbeidet på sykehus i perioden 2003 – 2008. Hvis han tiltrer som stortingspresident blir han den første som er født i utlandet.

Med tanke på omstendighetene rundt valget av den nye stortingspresidenten, forteller han at valgkomiteen har gjort en grundig bakgrunnssjekk av alle kandidatene.

– Jeg mener at det er sånn skal det være, det er ryddig. Det er viktig å gjenreise tilliten til Stortinget, og stortingspresidenten vil ha en viktig rolle i dette sammen med de andre partiene, sier Gharahkhani.

Visepresidenten ble vraket

Dette betyr at Sverre Myrli som i dag har vært visepresident for Ap, ikke rykke opp. Aftenposten skrev tirsdag kveld at det i Ap har vært en omfattende internprosess der man også har gått langt tilbake i tid for å granske presidentkandidatene.

Overfor avisen bekreftet Myrli at et forhold han hadde da han var 26 år med en 18 år gammel kvinne har vært tema i denne prosessen. De var da begge aktive i AUF.

IKKE VALGT: Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet sitt.

Partisekretær Kjersti Stenseng bekrefter at partiledelsen har vært tungt involvert i prosessen, men avviser at Myrli er blitt presset ut.

– Det er ingen som er presset ut fra noe som helst, vi har gjort grundige vurderinger, sier Stenseng etter gruppemøtet onsdag morgen.

Hun svarer slik på om det er forhold i Myrlis fortid som nå gjorde at han ble vraket.

– Nei, vi har gjort grundige vurderinger om hvem som er rett person til å lede presidentskapet på Stortinget nå, og da endte vi på Masud, sier Stenseng

Myrli: Ville fortsette

Sverre Myrli selv sier til VG at han gjerne ville fortsette i presidentskapet.

– Jeg har trivdes svært godt som visepresident og tror også jeg har gjort en rimelig god jobb. I alle fall har jeg fått mange gode tilbakemeldinger på det, både fra eget parti og fra de andre partiene, sier Sverre Myrli i en tekstmelding til VG.

– Derfor ga jeg beskjed til partiledelsen og valgkomiteen om at jeg gjerne ville fortsette som visepresident. Jeg registrerer at partiet nå har stokket kortene på nytt, og at jeg som en følge av det ikke lenger skal være med i presidentskapet, skriver han videre.

Da han møtte pressen i Vandrehallen i Stortinget ved 11-tiden onsdag, var han klar på at han synes det er «uverdig» og «latterlig» at det han omtaler som gamle rykter er blitt brukt mot ham.

– En glimrende politiker

Masud Gharahkhani har hatt fast plass på Stortinget siden 2017, og er valgt inn som representant fra Buskerud.

Partifelle Lene Vågslid forteller til VG at hun er fornøyd med at det er Gharahkhani som er valgt, selv om hun erkjenner at omstendighetene kunne ha vært bedre.

– Masud er en glimrende politiker. Han er en ung person som likevel har mye tyngde, så jeg tror han vil gjøre en god jobb, sier hun.

– Det er ikke gode omstendigheter. Presidenten og stortinget vil få en enorm oppgave med å gjenreise tilliten, vi er helt avhengige av det, legger hun til.

– Er det pussig at Sverre Myrli, som satt i presidentskapet fra før, på en måte blir forbigått?

– Nå har valgkomiteen gjort sin vurdering og sin jobb. Det har vært en vanskelig jobb, som har blitt lagt frem for gruppen, og gruppen slutter seg helhetlig til den innstillingen, sier Vågslid.
Se også hva Listhaug mener om stortingsdirektørens svar i pendlersaken:

Publisert:

Mer om

Sverre Myrli

Arbeiderpartiet (Ap)

Stortinget

Stortingets pendlerboliger

Flere artikler

 1. Sverre Myrli etter presidentvrakingen: – Uverdig spill

 2. Dette virker jo helt vilt

 3. Eva Kristin Hansen (Ap) trakk seg: – Jeg ble i realiteten avsatt

 4. Kunsten å rive ned tillit

 5. Ny stortingspresident: Slik svarer han om tilliten til Stortingets direktør

Fra andre aviser

 1. Masud Gharahkhani innstilt som ny stortingspresident: – Vi skal rydde opp

  Bergens Tidende
 2. Vraket presidentkandidat med kraftig utblåsning på internt møte

  Aftenposten
 3. Masud Gharahkhani (39) blir ny stortingspresident. Sverre Myrli (50) vrakes.

  Aftenposten
 4. Hansen: – Jeg ble i realiteten avsatt som stortingspresident

  Bergens Tidende
 5. Masud Gharahkhani ny president på Stortinget

  Aftenposten
 6. Pendlermøter på rekke og rad for Gharahkhani

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no