Hurtigrutens konsernsjef: – Vi har sviktet

– Hadde vi fulgt prosedyrene, hadde vi trolig ikke hatt smitte om bord, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten. Han forstår at helseminister Bent Høie har fått svekket tillit til selskapet.

 • Synne Eggum Myrvang
 • Yasmin Sfrintzeris
 • Oda Ording

Artikkelen er over 50 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi har sviktet, vi har gjort feil, sier Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam under en pressekonferanse de har mandag. Selskapet har registrert flere avvik i sine egne prosedyrer.

Totalt 42 personer er bekreftet smittet etter å ha vært om bord. Majoriteten er Hurtigrutens egne ansatte.
Skjeldam har tidligere sagt at han har mistenkt at smitten har kommet med de filippinske arbeiderne, da 33 av de smittede ansatte er derfra. Nå sier konsernsjefen at de filippinske arbeiderne burde vært testet for corona i Norge før ombordstigning.

– Vi vet at vi ikke har fulgt opp utenlandsk mannskap og karanteneregler på en god nok måte om bord, sier han, og utdyper at det gjelder 16 av mannskapet på eksepedisjonscruiseskipet MS «Roald Amundsen» som er fra Filippinene.

– Vi vil brette opp ermene og finne ut hvorfor det har skjedd, og hvordan vi kan unngå at det skjer igjen, sier han.

Mener smitte trolig kunne vært unngått

Konsernsjefen sier at råd og anbefalinger fra FHI ikke er videreformidlet til de i selskapet som er ansvarlige for å fatte beslutninger, og at kommunikasjonen internt ikke har vært god nok. Fra før er det kjent at FHI trodde Hurtigruten skulle varsle passasjerene på MS «Roald Amundsen» allerede forrige onsdag.

– Vi har blant annet blitt gjort kjent med dialog med helsemyndighetene gjennom mediene. Det er en svikt i våre interne informasjonsrutiner og førte til at vi fattet feil beslutninger, sier han.

– Var det slik at FHI anbefalte dere å gå ut offentlig?

– Vi er kjent med at FHI har sagt det. Den informasjonen har ikke nådd frem dit det skulle. Det beklager jeg på det sterkeste. Og hadde den gjort det, hadde vi tatt en annen beslutning.

I e-poster VG har fått innsyn i, skriver kommunelegen i Hadsel til FHI at Hurtigruten ikke ønsket at informasjon om at en smittet person hadde vært på deres skip, selv om kommunen mente dette var vesentlig informasjon.

– Kjente dere til e-postutvekslingen med Hadsel kommune?

– Det er ikke vesentlig hvem som vet hva. Det vesentlige er at jeg tar ansvar for absolutt alle avgjørelsene i selskapet, sier Skjeldam.

Konsernsjef i Hurtigruten Daniel Skjeldam. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix

Han avviser imidlertid at selskapet har forsøkt å skjule informasjon.

– Vi har aldri prøvd å skjule noe eller holde tilbake informasjon. Manglende og for dårlig kommunikasjon internt i selskapet har ført til at vi ikke har hatt så god kommunikasjon utad som vi ønsker, sier han.

– Hadde vi fulgt prosedyrene, hadde vi trolig ikke fått smitte om bord. Hadde vi hatt bedre kontroll på informasjonen internt hadde vi trolig varslet gjestene allerede onsdag kveld og ikke sluppet gjester i land på fredag, sier han videre.

FHI rådet selskapet til å varsle passasjerene onsdag, men dette ble ikke fulgt opp før senere.

– Vi skal være åpne om de feilene som er begått for at vi og andre skal lære av det som har skjedd.

Har bestilt ekstern gransking

Hurtigruten har som tidligere kunngjort at de innstiller alle ekspedisjonscruise inntil videre. Samtidig har de bestilt en ekstern gransking av smittehendelsen og selskapets prosedyrer, opplyser konsernsjefen under pressekonferansen. Den skal gjennomføres av DNV.

– Vi håper en uavhengig gransking gjennomført eksternt skal bidra til å vise at vi tar dette på alvor, bidra til å vise at vi kan forberede oss, og igjen kan gjenopprette tilliten, sier Skjeldam.

Fra før er det kjent at politiet etterforsker om Hurtigruten har brutt lovverket i denne saken. Fylkeslegen i Troms og Finnmark iverksetter gransking av hendelsen. Også Sjøfartsdirektoratet har varslet at de undersøker hva som har skjedd.

Mandag er fortsatt to skip i drift. MS «Spitsbergen» er på Svalbard og kommer til Longyearbyen tirsdag. Der blir hele mannskapet testet og passasjerene får tilbud om dette. Så langt har ingen symptomer om bord, forteller Skjeldam.

I tillegg er MS «Fridtjof Nansen» på vei til Hamburg. Også her skal hele mannskapet testes og de vil forsøke å tilby testing til gjester som ønsker det. Der er to filippinske arbeidere i isolasjon med sykdomssymptomer, men det er for tidlig å si om det er corona, opplyser konsernsjefen. Begge skipene legges til kai i løpet av de neste dagene.

Forstår at helseministeren reagerer

Under regjeringens pressekonferans tirsdag sa helseminister Bent Høie at tilliten hans til Hurtigruten er svekket etter at det ble kjent at de ønsket å hemmeligholde informasjon om smitteutbruddet. Sistnevnte avviser imidlertid Skjeldam at er tilfelle, men han forstår helseministerens utspill.

– Det som har skjedd de siste dagene skulle ikke ha skjedd. Det er svikt i rutinene og i kommunikasjonen. Undersøkelsene våre viser at riktig info fra ulike instanser ikke har kommet frem. Så jeg forstår at helseministeren sier det han sier og jeg håper at vi gjennom dette arbeidet kan gjenopprette tilliten, sier Skjeldam.

69 kommuner er berørt av Hurtigruten-utbruddet og personer fra 22 ulike land, selv om mange av dem er bosatt i Norge. Enkelte av passasjerene har også reist til utlandet, og FHI har tatt kontakt med helsemyndighetene i Østerrike, Tyskland, Danmark, Finland, Latvia og Estland for å følge opp denne situasjonen, opplyste de på regjeringens pressekonferanse tidligere mandag ettermiddag.

Se hele pressekonferansen under:

Les også

 1. Bent Høie om Hurtigruten: – Jeg må si at tilliten er svekket

  Helseminister Bent Høie (H) reagerer kraftig på at Hurtigruten ville hemmeligholde det første coronautbruddet i Hadsel.

Mer om

 1. Hurtigruten
 2. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Skipslegen på første seilas: – Jeg varslet Hurtigruten om rådet fra FHI

 2. Stordalen etter knusende Hurtigruten-dom: – Unnskyld til hele Norge

 3. Hurtigruten ble varslet om nye karanteneregler tre dager før første seilas

 4. Hovedtillitsvalgt visste ikke at filippinerne ikke var i karantene: – Jeg finner ikke ord

 5. 36 Hurtigruten-ansatte bekreftet smittet

Fra andre aviser

 1. Skipslegen på første seilas: – Jeg varslet Hurtigruten om rådet fra FHI

  Aftenposten
 2. Cruisetrafikken strammes inn etter utbrudd på Hurtigruten

  Bergens Tidende
 3. Tillitsvalgt sendte karantenebekymring til Hurtigruten. Beskjeden tilbake var at alt var i orden.

  Aftenposten
 4. Tillits­valgt sendte karan­tene­bekym­ring til Hurtig­ruten. Beskjeden tilbake var at alt var i orden.

  Fædrelandsvennen
 5. Hurtigruten-topper beskyldes for å ha undertrykket informasjon

  Aftenposten
 6. – Vi har ikke fulgt opp karanteneregler godt nok

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no