Nå kan du spare strømkroner

(VG Nett) Det går mot rekordhøye strømpriser til vinteren, men det er nå du kan kutte fyringsutgiftene.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Høye oljepriser gjør at prisen på fyringsoljen øker, og lite vann i vannmagasinene gjør det samme med strømprisen. Til vinteren kan det å bli dyrt å holde seg varm.

- Det er nå de fleste kan gjøre tiltak som virkelig monner. Venter du til vinterkulda kommer er det for de fleste langt færre virkemidler å ta i bruk, sier Anne Guri Selnæs, seniorrådgiver i den statlige ENØK-organisasjonen Enova.

Dyrt å fyre

VG skrev fredag at prisen på en 2000 liters tank med fyringsolje har blitt 1700 kroner dyrere å fylle sammenlignet med i fjor. Dette kommer hovedsakelig av veldig høy oljepris.

Samtidig tror eksperter at strømprisen blir 15 prosent høyere denne vinteren sammenlignet med forrige vinter. Noe av grunnen til høye strømpriser er fyllingsgraden i vannmagasinene. Vanligvis på denne tiden er den på 85,7 prosent, nå er fyllingsgraden 68,4 prosent.

-Det har regnet på feil steder i sommer, melder Norges vassdrags-og energidirektorat (NVE)

Også nettleien har for mange huseiere økt. Tall fra Huseiernes landsforbund viser at nettleien har økt med 15 prosent.

Slik kan du spare

Det finnes flere alternativer til strøm og oljefyring for å holde huset varmt, men det koster penger å spare.

- De fleste sparetiltak som virkelig monner, krever investeringer. Nå er rentene rekordlave, og strømprisene høye. Det er derfor langt mer lønnsomt enn det har vært før å investere i energisparetiltak. Dersom det gjøres samtidig med andre endringer i boligen blir det ofte veldig lønnsomt, sier Selnæs.

Og i Enova merker de at folk er opptatte av å gjøre noe.

- Vi merker en endring i at folk er nå mer opptatt av alternativer til strøm, hvordan bli mer uavhengig av strøm.

Enkle råd

Selnæs har noen enkle råd før vinteren.

- Først bør en tenke på hva som reduserer boligens energibehov, ekstra isolasjon på loftet og bedre isolerte vinduer er effektive tiltak.

- Neste steg er å tenke på gjenbruk av varmen. Mange ventilasjonssystemer trekker varmen ut av huset, men et tips er å investere i ventilasjonssystemer som tar vare på varmen dersom man likevel gjør endringer, for eksempel i forbindelse med oppussing av kjøkken og bad.

- Tredje steg er å styre energibruken. Både lys og elektrisk varme kan enkelt styres. Senking av temperatur når ingen er hjemme og bevegelsesstyring/tidsstyring av lys er lurt.

Alternativt

Til slutt mener Anne Guri Selnæs at man bør tenke på alternative varmekilder.

- Det som er helt klart den billigste oppvarmingen ett år trenger ikke å være det neste år. Fleksibilitet blir derfor viktigere enn tidligere, strømmen er dyrest når det er kaldest. Det er derfor lurt om man kan ha kombinere med ved og pellets i de kaldeste månedene.

Sammen med pellets og ved er varmepumper og gass, alternativer til strøm og olje.

Varmepumper

Luft til luftvarmepumper er egnet der det er lang fyringssesong, og passer best for boliger med åpen planløsning med lite behov for styring av temperaturen. Disse koster mellom 15.000 og 30.000 kroner. Jord- eller vann varmepumper har høyere investeringskostnader, men kan også varme tappevann.

Pellets

Pellets er miljøvennlig og meget effektivt energimessig. Kan også varme tappevann.

- Pellets kan brukes i kaminer og i fyrkjeler tilknyttet et vannbårent varmeanlegg, sier sivilingeniør Halvor Tuv til DinSide. Skal du skaffe deg en trepelletskamin må du ut med 15.000-30.000 kroner i tillegg må du regne med utgifter for frakt.

Ved

Prisen på vedfyring er vanskelig å fastsette nøyaktig. Det kommer an på hvor du kjøper veden, hvilken type ved det er og i hva slags ovn du brenner den. Ved kan du noen ganger få gratis, men kan også bli meget dyrt dersom du kjøper det på bensinstasjonen i små sekker.

Gass

Når det gjelder gass til oppvarming, er det få steder i Norge hvor det er bygget ut infrastruktur for dette. Alternativet blir derfor å kjøpe gass i mindre beholdere, noe som selvfølgelig gir høyere pris. For enkeltstående boliger, er dette dermed sjelden lønnsomt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder