FORSVUNNET: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien i Lørenskog 31. oktober 2018. Hennes ektemann er siktet for drap eller medvirkning til drap. Foto: Jørgen Braastad

Tom Hagen utlover dusør på 10 millioner – får hard kritikk av tidligere etterforskere

Tom Hagen utlover en dusør på 10 millioner for tips som kan lede fram til at hans kone Anne-Elisabeth Hagen blir funnet. Det sier hans forsvarer Svein Holden i et TV2-intervju.

 • Synne Eggum Myrvang
 • Thea Rosef
 • Martha C. S. Holmes
 • Håkon F. Høydal
 • Jørn E. Kaalstad

Tom Hagens forsvarer Svein Holden forteller om dusøren Hagen utlover til «Åsted Norge»-programleder Jens Christian Nørve i TV 2.

– Dersom vi får opplysninger som fører til at hun blir funnet av politiet vil vi gi en belønning på 10 millioner kroner, sier han.

Samtidig sier Holden at de kun er en «passiv mottaker» av tips:

– Dette er på ingen som helst måte en egen privat etterforskning. Dersom vi får tips av substans, vil innholdet bli videreformidlet til politiet som skal foreta den videre etterforskningen av tipset, sier han i intervjuet på «Åsted Norge».

Kan blottlegge seg

Tidligere politietterforsker og krimforfatter Jørn Lier Horst sier til VG at han ikke tidligere har hørt om at noen har går ut med millionbelønning i en sak der man selv er drapssiktet.

– Det er ekstra problematisk at 10 millioner i pengepremie vil gi mange tipsere håp om en gevinst. Mange som har tipset politiet uten å få penger vil nå tipse på nytt. Derved vil forsvarerlaget få et unikt innsyn i hvilke vitner som faktisk vet noe og har derved mulighet til å påvirke disse vitnene, sier han til VG.

– Hva tror du forsvarerne vil gjøre med tips som kan peke i retning av Tom Hagen?

– De ber om opplysninger om hvor hun er. Tips-svarene på det kan jo peke mot en gjerningsmann. Og det er ikke sikkert at den som tipser er klar over at man teoretisk kan blottlegge seg og sin informasjon for den som faktisk er hovedmistenkt av politiet, sier den tidligere etterforskeren.

På et generelt grunnlag mener han et slikt grep – i en gitt, teoretisk situasjon – kan være farlig for en tipser:

– At vitneobservasjoner sendes eksklusivt til en drapssiktet er et grep som i en ekstrem situasjon kan åpne for at gjerningsmannen kan rydde farlige vitner av veien, sier Lier Horst som presiserer at dette er en hypotetisk situasjon.

– Provosert frem av krenkelsen

Lier Horst mener forsvarets utgangspunkt er at klienten er helt uskyldig så han tror ikke dusøren er et bevisst grep for å skaffe eksklusiv informasjon.

– Men, selv om det er utilsiktet er det i praksis sabotasje og en motarbeiding av en pågående etterforskning.

Lier Horst tror ikke dusør-grepet er ulovlig, men ha sier til VG at det burde kanskje ha vært det.

– Dette grepet kan nok være provosert frem av den krenkelsen Tom Hagen mener han er utsatt for av politiet, sier han.

– Hva tenker politiet Øst om dette?

– De ser nok med stor bekymring på dette. De blir jo spilt på sidelinjen med denne dusøren. Fordi alle som måtte ha opplysninger og ny informasjon vil jo bli sendt til forsvarer Svein Holden og ikke til politiet.

Politiet ga tommel opp for dusør i januar

Spørsmålet om dusør har blitt diskutert tidligere. I oktober 2019 sa politiinspektører Tommy Brøske at dusør hadde vært tema ved «noen anledninger» underveis i etterforskningen:

– Politiet opererer ikke selv med dusør. Det er faktisk en samfunnsplikt å bidra med opplysninger som er av betydning for en etterforskning som denne, sa han til VG.

Han sa også at dette var opp til familien og at politiet var en rådgivende part hva gjaldt fordeler og ulemper med dette. På spørsmål om hvilke ulemper en dusør kunne ha, svarte han:

– Det er ulike utfordringer med dette. Det mest åpenbare er at det kan motivere personer til å gi falske eller uriktige opplysninger.

I januar ga politiet tommel opp for at familien kunne utlove en dusør.

– Slik saken står nå har politiet ikke innvendinger til at familien eventuelt velger å bruke dusør som et mulig virkemiddel, sa Brøske til Nettavisen da.

Tom Hagen er siktet for drap eller medvirkning til drap. Han nekter for å ha noe med konas forsvinning å gjøre, og er løslatt fra varetekt. Sommeren 2019 endret politiet sin hovedhypotese, fra at Anne-Elisabeth Hagen var kidnappet til at de trodde hun var drept.

Tom Hagen ble pågrepet 28. april i år. Etterforskningsleder Tommy Brøske sa da at politiet mente saken bar preg av en tydelig planlagt villedning - og at de på dette tidspunktet mente det ikke var skjedd en bortføring.

Bakgrunn: Tom Hagen ble hemmelig etterforsket

Familien støtter dusøren fullt ut

Familiens bistandsadvokat Ståle Kihle sier til VG at hele familien er informert og støtter dusøren fullt ut.

– Dusøren er ikke avhengig av at noen stilles for retten og blir dømt, det er bare en belønning for de som kan gi opplysninger som kan føre til at Anne-Elisabeth Hagen blir funnet, sier Kihle.

I «Åsted Norge» forteller han at familien savner henne enormt.

– Perioden har vært helt forferdelig. De har levd i det uvisse. De har levd med at en mor og en bestemor har vært borte uten å vite hva som har skjedd med henne. Det avgjørende for dem er å finne Anne-Elisabeth. Om hun så er død vil det også gi svar og visshet om at hun er død. Det vil også kunne føre oss nærmere hva som har skjedd og hvem som står bak bortføringen av henne.

Stor oversikt: Forsvinningen måned for måned

UNIKT: Tidligere etterforsker Leif A. Lier mener Hagens kjempedusør er unik. Foto: Jan Petter Lynau

– Skader etterforskningen

Tidligere etterforsker Leif A. Lier tror den store dusøren kan skade etterforskningen.

– Hvis politiet når får en masse tips som de må gjennomgå helt unødvendig, kan det skade etterforskningen. Det kan medføre en mengde ekstraarbeid for politiet, spesielt når det ikke er gjort i overensstemmelse med politiet, sier Lier til VG.

Han har ingen tro på at dette vil løse gåten om hva som er hendt med Anne-Elisabeth Hagen.

– Jeg har aldri hørt om at en drapssak er oppklart på grunn av dusør. Det har skjedd flere ganger i vinningsforbrytelser, men ikke i drap.

Han synes det er oppsiktsvekkende at Hagen har utlyst dusøren.

– Han er tross alt selv siktet i saken. At en milliardær, som selv er siktet i en drapssak gjør dette, er jeg ikke kjent med er skjedd tidligere.

Han mener Hagen burde ha fått råd fra sin advokat Svein Holden om å ikke gjøre dette.

– Det er høyst forståelig at Hagen er fortvilet og ønsker å gjøre dette. Men jeg stusser dersom Holden mener dette er lurt.

Mer om

 1. Lørenskog-forsvinningen
 2. Tom Hagen
 3. Anne-Elisabeth Hagen

Flere artikler

 1. Politiet ut mot Hagen-dusør: – En forutsetning at tipsene går direkte til politiet

 2. De ukjente funnene bak pågripelsen

 3. Lørenskog-saken: Politiet mener de har funnet spor etter blodvask

 4. Jakter mulige krypto-medhjelpere: Har sjekket flere navn

 5. Tom Hagen ble hemmelig etterforsket

Fra andre aviser

 1. Politiet om Hagen-dusør: Støtter ikke fremgangsmåten der andre avgjør hvilke tips som følges opp

  Aftenposten
 2. Hva skjer hvis det kommer inn tips som ikke er til gunst for Tom Hagen?

  Aftenposten
 3. Politiet utelukker ikke at flere kan være involvert i drapet på Anne-Elisabeth Hagen

  Bergens Tidende
 4. Familien til Anne-Elisabeth Hagen utlover dusør på 10 millioner kroner

  Bergens Tidende
 5. Hagen-barna fikk innsyn i etterforskningen

  Aftenposten
 6. Forsvinningen var hemmelig i ti uker. Nå frykter politiet at Tom Hagen kan ha brukt tiden på å forspille bevis.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no