NOKSÅ MØR: Den brune oksen hadde svømt bortimot midtfjords. Her med fast grunn under føttene etter en fuktig ferd. Mon tro om navnet er Ferdinand? Foto: POLITIET

Redningsaksjon for okser i Oslofjorden

Tjømøø radio ble orientert da to okser la på svøm i Oslofjorden. Totalt var rundt 15 personer involvert i redningsaksjonen.

– Det er bra at ikke noen båter traff dem, og at de kom seg i land i live. Vi er veldig glade for det. Vi roser alle involverte for flott innsats. Det er store dyr, påpeker operasjonsleder Rune Hunshamar i Sør-Øst politidistrikt til VG.

Han bedyrer:

Politiets hverdag er veldig variert!

Av en eller annen grunn er oksene blitt så skremt av noe at de hoppet til havs i nærheten av restauranten Villa Malla ved Filtvet på Hurumlandet i Buskerud, skriver NTB. Kanskje de fryktet å ende som biff på restaurantbordene?

Rundt 15 personer involvert

Det var brannvesenet som fikk melding fra en fortvilet person som passet kuene. Oksene var av typen skotsk høylandsfe. Den ene var sort, og den andre var brun.

– Første oksen fikk vi tatt hånd om nede på stranden etter litt jobb. Den står nå trygt tjoret fast til en påle. Okse nummer to er inne i en inngjerdet hage på Filtvet. Vi lar den stå der til i morgen. Så den får roet seg helt ned, før den blir hentet av eier, sier Jarle Haugsrud, overingeniør hos Hurum Brannvesen.

Totalt var rundt 15 personer involvert i redningsaksjonen.

– Etter at vi fikk melding om oksene på svøm, rykket Hurum brannvesen ut med sin båt, og satt ut den like ved Villa Malla. Vi fikk også bistand fra redningsskøyta. Svelvik Røde Kors kom etter hvert med en rib-båt. En lokal person med rib-båt bisto også. Så fikk vi loset begge oksene inn mot Filtvet. De svømte inn for egen hånd, fortsetter Haugsrud.

Den brune hadde svømt bortimot midtfjords. Den sorte var litt i overkant av 200 meter fra land, da brannvesenet oppdaget den, ifølge Haugsrud.

Habil svømmer

Han fulgte den svarte oksen inn land. En privat båt og redningsskøyten fulgte den brune.

– Den var en habil svømmer. Jeg var overrasket over hvor fort den klarte å svømme seg inn mot land da den tok riktig retning, sier Haugsrud.

Politiet oppdaterte om den ku(le) redningsaksjonen på Twitter. Første melding kom klokken 20.47.

Neste Twitter-melding poppet opp klokken 21.

Siste melding kom klokken 21.18.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder