Støre om Russlands angrep: − Dette er terrorbombing

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener Russland prøver å knekke motstandsviljen til Ukraina og Europa, men at de mislykkes.

Publisert:

– Dette er etter min mening terrorbombing, og brudd på folkeretten. Det er ingen klare militære begrunnelser, sier statsministeren om de nye massive russiske angrepene mot landets infrastruktur.

Han mener planen er tydelig fra Russlands side, og viser til at de på to måter ønsker å påvirke krigens gang:

– De vil knekke motstandsviljen til Ukraina og de vil presse land rundt i Europa når det kommer til energi, for å knekke støtten til Ukraina. Jeg tror de mislykkes med begge deler, sier han og fortsetter:

– Historien har vist at den typen terrorbombing på sivilbefolkning utløser motstandskraft, og ikke det motsatte. Jeg tror det er det vi nå ser i Ukraina.

Bli med på innsiden: Slik lever Daria (32) i mørklagte Kyiv

MØRKLAGT: Halvparten av husstandende i Kyiv er fredag morgen uten strøm.

Hittil i år er over 33.000 flyktninger bosatt eller på vei til å bli bosatt. Nå ber regjeringen landets kommuner om å bosette 35.000 flyktninger i 2023.

– Norske kommuner har klart å bosette rekordmange flyktninger rekordraskt. Jeg er stolt og takknemlig for alle som har gjort det mulig. Norske kommuner, lokalsamfunn, skoler, barnehager, frivillige og nabolag – det er så mange som har tatt godt imot flyktningene som søker trygghet i landet vårt, sier Støre.

Han understreker at terroren mot sivilbefolkningen ikke har stoppet, og at vi ikke har sett noe lignende siden første og andre verdenskrig.

– Krigen må slutte, angrepene må slutte. Vi står sammen med det internasjonale samfunnet og fordømmer denne opptrappingen, sier Støre.

– Har stilt opp

Til nå i 2022 har det kommet 33.145 søknader fra ukrainske asylsøkere til Norge. Blant dem er 15.718 kvinner, 6.830 menn og 10.597 barn

– Nordmenn og Norge har stilt opp for ukrainere. Dette har vært en god side av det norske samfunnet, sier Støre.

Han før støtte fra arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen:

– Jeg er svært imponert over innsatsen til kommunene, fylkeskommunene og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Kommunenes solide innsats er avgjørende for at vi skal lykkes. Nå oppfordrer jeg alle til å fatte vedtak i tråd med anmodningen også for neste år.

Angrep mot kritisk infrastruktur

Seks personer skal være drept og 36 såret etter omfattende angrep fra Russland onsdag.

Russiske luftangrep gikk målrettet mot kritisk infrastruktur i landet, som har ført til at de fleste i landet er uten strøm.

I etterkant av angrepene ba Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om et hastemøte i sikkerhetsrådet i FN. Zelenskyj deltok på møtet via videolink og brukte talen til å fortelle om onsdagens angrep.

Onsdagens angrep førte også til at nabolandet Moldova på ny ble rammet av strømbrudd. Russlands ambassadør til landet ble kalt inn på teppet for å forklare, og president Maia Sandu kom med skarp kritikk.

– Vi kan ikke stole på et regime som dytter oss ut i kulde og mørke, som med overlegg dreper mennesker, basert på et ønske om å holde andre folk i fattigdom i ydmykelse, sa Sandu.

Halvparten av husstandene i Kyiv er fredag morgen uten strøm, ifølge byens ordfører Vitalij Klitsjko.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no