ENGASJERT: Jamie Oliver har i flere år vært engasjert i ungdoms helse. Nå vil han ha aldersgrense på energidrikke. Foto: Krister Sørbø VG

Jamie Oliver vil ha aldersgrense på energidrikker

Jamie Oliver oppfordrer den britiske regjeringen å forby salg av energidrikker til barn. Kjendiskokken vil ha aldersgrense på 16 år. I Norge er energidrikker tillatt for alle.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

-– Når produsentene skriver at produktene deres ikke er anbefalt for barn, hvorfor tillater vi barn helt ned til ti år å kjøpe dem? spør kjendiskokken retorisk.

Ifølge Independent har han nå bedt regjeringen stoppe salg av energidrikker til barn under 16 år. I Storbritannia drikker så mange som 69 prosent av alle tenåringer, og 24 prosent av barn under 10 år energidrikk, ifølge en studie fra EFSA, den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet.

– Konsumet forstyrrer skolehverdagen for både barn og lærere. Vi må gjøre noe med det, sier Oliver som tidligere har engasjert seg i barns helse, både i overvekt og tannhelse.

Energidrikker inneholder mye koffein og kan medføre uro, irritabilitet, nervøsitet og søvnproblemer om unge drikker for mye av det.

Salget øker

I Norge er energidrikk i utgangspunktet tillatt å kjøpe for alle, selv om enkelte kjeder har innført aldersgrense på 15 år. Energidrikk er også en salgsvinner.

– Energidrikk øker mest, slår direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome fast.

De siste tallene fra Bryggeribransjen (november 2017) viser at drikken som inneholder både koffein og mye sukker har økt med 31, 24 prosent siste året. Til sammenligning øker ølsalget med under en prosent.

Les også: Mattilsynet fant mangelfull innholdsinformasjon

– Tallene viser at nordmenn, på den ene siden, drikker sunnere. De drikker mindre brus med sukker og de kjøper mer vann. På den andre siden øker energidrikker voldsomt, forteller Nome.

HØYE TALL: Flere unge drikker energidrikker, men Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, tror ikke aldersgrense vil få ned tallet. Foto: Jørgen Braastad VG

Tross økning og advarsler om helsefare ved for mye inntak har ikke Nome tro på aldersgrense. Det vil sannsynligvis føre til at det blir mer spennende, og at ungdom isteden kjøper energidrikk på nett, eller hamstrer i Sverige, mener han.

– Aldersgrense er en quick fix jeg ikke tror på.

– Hva tror du på?

– En holdningsendring. Vi ser at salget av energidrikk øker, særlig blant unge gutter. De som jobber med ungdom bør være sitt ansvar bevisst, ikke minst Idrettsforbundet. Energidrikk har et image som sportsdrikk – det er det ikke. På den andre siden -det er ikke gift heller. Det er mer sukker enn i brus, men mindre enn i kaffe.

Helseskadelig

I dag markedsføres ikke energidrikke mot ungdom under seksten år. Koffeininnholdet i drikken varierer, men inneholder rundt 32 mg koffein per desiliter. Barn og ungdom bør ikke få i seg mer enn 2,5 mg per kilo kroppsvekt per dag. En halv liter energidrikk er nok til at en ungdom på 60 kilo overstiger grensen for når bivirkningene kan forventes. Bivirkningene kan vær hodepine, kvalme, magesmerter, søvnløshet, rastløshet og ujevn hjerterytme.

IKKE BRA FOR UNGE: Salget av energidrikker øker, både i Norge og i resten av Europa. Foto: Espen Sjølingstad Hoen VG

Lege Naim Degirmenci ved barne- og ungdomsavdelingen på Lillehammer sykehus er overrasket over hvor mange som drikker energidrikk.

Energidrikke øker risiko for hjerte- og karsykdommer

– Det er en ikke ubetydelig andel av unge som får i seg en koffeindose som overstiger grensen for å oppleve bivirkninger, sier han.

Legen har gått gjennom Ungdata-svar fra 30.000 ungdommer på Østlandet, og funnet ut at halvparten av dem drikker energidrikk. Han advarer mot overdreven inntak og minner om at det ikke er mye som skal til før bivirkningene kan melde seg.

– For oss, som er helsepersonell, er det viktig å få frem at energidrikk kan ha potensielle helseskadelige effekter, jevnfør Folkehelseinstituttets advarsler. Vi får inntrykk av at informasjonen som når fram til barn og ungdom om energidrikk er ubalansert, sier Degirmenci.

I 2011 gikk Folkehelseinstituttet ut med en advarsel mot at barn inntok energidrikk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder