SV ber MDG velge rødgrønn side

Ingen av de fem rødgrønne partiene må utelukke hverandre eller seg selv eller åpne for heller å velge borgerlige partier i 2021, mener SV-leder Audun Lysbakken.

  • NTB-Kristian Skårdalsmo

– MDG bør droppe blokkuavhengigheten og gå inn for en rødgrønn regjering, sa Lysbakken i en tale til partiets landsstyre i Oslo fredag.

– Nå handler det om å kaste en miljøfiendtlig regjering, og da kan vi ikke risikere at et av partiene i opposisjonen blinker til venstre, men svinger til høyre.

SV-lederen understreket at partiet er en garantist for et regjeringsskifte, men at det ikke er posisjonene eller navnet på partiene, men politikken som er viktigst.

– Derfor er vi åpen for samarbeid med alle partiene i den rødgrønne opposisjonen. Med våre gamle regjeringspartnere i Ap og Sp, men også med de to partiene som tallene viser at oftest stemmer på våre forslag i Stortinget, nemlig Rødt og MDG, sa Lysbakken.

SV holdt fredag sitt første landsstyremøte etter lokalvalget, som ble en solid opptur for partiet. Både valgutfallet og nasjonale meningsmålinger har i lang tid pekt mot flertall for de fem rødgrønne partiene.

– Ikke lukk døren

Samarbeidsdiskusjonen har derfor blusset opp for fullt, ikke minst i Ap, der Oslos Raymond Johansen og Fellesforbundets Jørn Eggum står på hver sin side.

Lysbakken hadde flere klare beskjeder til sine potensielle alliansepartnere:

– Arbeiderpartiet bør ikke lukke døren for noen i opposisjonen, vi trenger en bred allianse for å slå høyresiden. Senterpartiet bør heller ikke lukke dørene for noen i opposisjonen, for Ap og Sp kommer ikke til å ha flertall aleine, sa han.

Sp, som satt i regjering med Ap og SV i årene 2005-2013, har gang på gang understreket at partiet går til valg på et regjeringssamarbeid med Ap, uten å nevne SV.

– Rødt bør si ja til forpliktende samarbeid med andre. Vi kan ikke ha en situasjon som den vi nå har i Oslo hvor Rødt sier nei til å delta i byrådsforhandlingene, for så å gå til mediene for å fortelle hva de krever at SV skal få gjennomslag i de samme forhandlingene, sier Lysbakken.

«Blindspor»

Spørsmålet om samarbeid var også tema i partileder Jonas Gahr Støres tale til Arbeiderpartiets landsmøte denne uken.

– Det vi ikke skal gjøre, er å begynne debatten nå om hvem vi skal samarbeide med i en eventuell regjering etter 2021. Det er et blindspor, det er et feilspor, det tar oppmerksomhet bort fra politikken, sa han.

les også

MDG-Lan utsatt for grov hets i Facebook-gruppe

Sentrale deler av fagbevegelser har uttrykt sterk skepsis til et eventuelt MDG-samarbeid i en fremtidig regjering, spesielt på bakgrunn av miljøpartiets programfestede utfasing av oljenæringen de neste 15 årene. Samtidig har mange Ap-topper åpnet for et tettere samarbeid med miljøpartiet.

– Ingen må utelukke hverandre. Ingen må utelukke seg selv. Og ingen må åpne for heller å velge borgerlige partier, sa Lysbakken.

Han understreket også at det er politikken som vil bli avgjørende for hvem SV eventuelt vil samarbeide med i 2021.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder