BLIR ETTERFORSKET: Vest politidistrikt besluttet tirsdag å etterforske Stiftelsen Ordet. Stiftelsen ble inntil i fjor høst ledet av grunnleggeren Per Oluf Svendsen. Foto: HALLGEIR VÅGENES/VG.

Politiet vil etterforske familiedrevet russtiftelse

Bøsseinnsamling ga Stiftelsen Ordet millioninntekter. Nå blir den familiedrevne russtiftelsen i Bergen etterforsket av politiet.

Artikkelen er over to år gammel

6. desember i fjor avslørte VG at Stiftelsen Ordet har tjent millioner av kroner ved å sende rusmisbrukere og kenyanere ut på gaten med innsamlingsbøsser.

Dagen etter ble stiftelsen politianmeldt av Lotteri- og stiftelsestilsynet, og virksomheten har også vært gransket av Kemneren i Bergen.

les også

VG avslører: Brukte rusmisbrukere til pengeinnsamling – styreleder tappet konto for millioner

Politiadvokat Torunn Strand ved økonomiavsnittet i Vest politidistrikt bekrefter at beslutningen om å starte etterforskning av Stiftelsen Ordet ble tatt tirsdag denne uken.

Samme dag publiserte VG en artikkel om at penger fra moren til en rusmisbruker havnet på en konto som ble disponert av et styremedlem som også er stedatter til stiftelsens leder Per Oluf Svendsen.

les også

Samlet inn penger for Stiftelsen Ordet: – Besøkte 16 byer på fem uker

Ifølge Strand er det politianmeldelsen fra Lotteri- og stiftelsestilsynet som ligger til grunn for avgjørelsen om å etterforske saken.

HÅPER PÅ AVKLARING: Stiftelsestilsynet oppnevnte i fjor høst advokat Bjørn Åge Hamre som ny styreleder i Stiftelsen Ordet Han synes det er svært positivt at politiet prioriterer saken. Foto: HALLGEIR VÅGENES/VG.

– Når den kan påregnes å være ferdig etterforsket er derimot usikkert, ettersom det vil bli en fortløpende prioritering i forhold til andre saker, opplyser Strand til VG.

Glad for etterforskning

Etter at Lotteri- og stiftelsestilsynet i fjor avsatte de tre familiemedlemmene som utgjorde styret i stiftelsen, ble advokat Bjørn Åge Hamre oppnevnt som ny styreleder. Hamre sier at stiftelsen må se nærmere på banktransaksjonene som VG omtalte tirsdag.

Han er glad for at politiet vil etterforske saken.

– Stiftelsen ser frem til politiets etterforskning og håper å få avklart sakens faktum. I lys av alvoret i mistankene som er reist er det svært positivt at politiet prioriterer saken, sier Hamre.

les også

Mannen ble lovet rusbehandling i Afrika. Han sier han havnet på kjøret på en grisefarm i Nairobi.

I vinter måtte stiftelsen levere fra seg to biler og en campingvogn. Da hadde Bergen tingrett allerede besluttet å ta arrest i to privatboliger som står registrert på henholdsvis Per Oluf Svendsen og stedatteren hans Elin Johansen.

Det skjedde etter at stiftelsens leilighet ble solgt til stedatteren og 67-åringen overførte 2,3 millioner kroner fra stiftelsens konto til seg selv. Deretter tømte han sin egen konto.

Svendsen skal ha forklart at han overførte millionbeløpet til seg selv fordi den ideelle stiftelsen skyldte ham penger.

les også

Sikrer nye verdier i familiedrevet russtiftelse

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H), som er Høyres fraksjonsleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, sier at han leste VGs artikkel om Stiftelsen Ordet tirsdag med vantro.

– Har sviktet på flere plan

– Her har det sviktet på flere plan, og det er bra at politiet følger opp. Stiftelsestilsynet er der for en grunn og må prioritere slike organisasjoner med svak styring og smalt grunnlag.

Stensland sier han vil følge opp dette politisk og at han forventer at ledelsen i Helse- og omsorgsdepartementet også følger opp.

STORE INNTEKTER: I perioden 2000–2016 hadde Stiftelsen Ordet regnskapsførte inntekter på 25 millioner kroner. Det meste av dette skal stamme fra pengeinnsamling. Foto: PRIVAT

VG har ikke fått kontakt med advokat Erlend Øen, som representerer det avsatte styret i stiftelsen Ordet.

Kontrollsjef Anita Giæver Hansen hos Kemneren i Bergen vil ikke kommentere saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder