FIRE ÅR: Aktor Ingrid Thorn Nordheim la i dag ned påstand om fire års fengsel for den voldtektstiltalte Molde-spilleren. Foto: Ådne Husby Sandnes

Aktor la ned påstand om fire års fengsel for voldtektstiltalt Molde-spiller

ROMSDAL TINGRETT (VG) Påtalemyndigheten mener det er funnet bevist at Molde-spilleren hadde samleie med en kvinne som ikke kunne motsette seg dette fordi hun sov.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I dag la aktor Ingrid Thorn Nordheim ned påstand om fire års ubetinget fengsel for den voldtektstiltalte Molde-spilleren.

Dette er normalstraffen Høyesterett har satt i voldtektssaker.

Aktor mener det hverken foreligger formildende eller skjerpende omstendigheter, og at medieoppmerksomheten i saken ikke kan virke formildende for tiltalte.

Minestraffen i sovevoldtektssaker er tre års fengsel.

Det er også lagt ned krav om oppreisningserstatning. Bistandsadvokat Mette Ekroll Nyland mener det vil være riktig for retten å falle ned på 175.000 kroner.

Aktor sier det er utvilsomt at tiltalte og den fornærmede kvinnen dro på nachspiel hos tiltalte rundt klokken to på natten 14. mai i fjor. Rundt klokken 04.56 våknet hun, og tok opp den første samtalen med tiltalte.

– Hun forteller at hun sovnet, og at det neste hun husker er en fremmed mann over seg i en fremmed seng. Hun reagerer på at hun har på seg ytterjakken og vesken på kryss over seg, men at hun er naken nedentil. Det må dere bite dere merke i, ærede rett, sier aktor i sin prosedyre.

les også

Molde-spiller tiltalt for voldtekt: Kvinne tok opptak av samtale

– Hennes umiddelbare reaksjon når hun våkner er at hun har smerter i skjeden og at noe har skjedd der nede, sier aktor Nordheim, som mener fornærmedes forklaring er sterk og tydelig.

Under rettssaken som har gått over to dager i Romsdal tingrett, har man fått høre to ulike versjoner hva som skjedde på et nachspiel hjemme hos eliteseriespilleren natt til 14. mai i fjor.

les også

Voldtektstiltalt Molde-spiller hevder kvinnen sa ja til å bli med på soverommet

– Satt og sov på en stol

Den fornærmede kvinnen er blitt beskrevet som svært beruset denne kvelden. Hun forklarte at hun husker svært lite fra kvelden og at hun fikk «black out».

I dag ble det lagt frem dokumentasjon på at kvinnen hadde en promille på mellom 1,6 og 2,2 klokken fire på natten.

Et vitne har fortalt politiet at han så kvinnen tilsynelatende sitte og sove på en stol på nachspielet.

les også

Hevder at familiemedlem truet med å knuse Molde-spillers kneskål med balltre

– Han sa at hun var en femmer i beruselse på en skala fra en til fem. Han så ikke at fornærmede danset med tiltalte, at de pratet sammen eller flørtet, sier aktor i prosedyren.

ROMSDAL TINGRETT: Voldtektssaken er blitt behandlet i Romsdal tingrett. Her står aktor Ingrid Thorn Nordheim og forsvarer Øyvind Panzer Iversen. Foto: Ådne Husby Sandnes

Kvinnen har forklart at hun senere på natten våknet med fotballspilleren oppå seg, men hun kan ikke huske om det foregikk et samleie da.

Hun skal ha våknet med smerter i underlivet og i et opptak av den første samtalen mellom de to involverte, sier kvinnen at tiltalte voldtok henne mens hun sov.

Dagen etter dro kvinnen på overgrepsmottaket.

– Hun sa ja

Eliteseriespilleren hevder på sin side at han og kvinnen hadde et frivillig samleie etter at kvinnen hadde sagt «ja» til å bli med på soverommet. Han hevder at han forlot soverommet etter samleiet og gikk ut på nachspielet igjen.

Forsvarer: Øyvind Panzer Iversen forsvarer Molde-spilleren. Foto: Ådne Husby Sandnes

Ifølge hans forklaring returnerte han til soverommet for å be henne om å forlate leiligheten, etter at alle hadde gått. Det var da kvinnen hevdet at han hadde voldtatt henne, noe han nektet for.

Han har selv beskrevet henne som beruset.

– Hun var ikke helt vekke, vi snakket jo sammen, sa fotballspilleren, som hevder at han kvinnen «flørtet og danset» før samleiet.

Ikke i tvil om uskyld

Forsvarer Øyvind Panzer Iversen er fundamentalt uenig med påtalemyndighetens vurdering av bevisene, og konklusjonen. Han la ned påstand om frifinnelse.

Han viser til at klienten nekter for å ha begått en sovevoldtekt. Han sier at retten må være overbevist om at Molde-spillernes forklaring ikke er sann og utelukke den for å kunne finne ham skyldig i tiltalen.

– Ut fra bevisene, er jeg ikke tvil om at han har gitt en riktig forklaring, sier Panzer Iversen.

Han sier at fornærmedes forklaring i retten inneholder feil og motsigelser. Han viser for eksempel til at kvinnen dagen etter hendelsen forklarte at hun følte seg i grei form da hun dro på nachspielet.

– Hun vingler i forklaringen på flere helt sentrale punkter, sier forsvareren, som også viser til at hun kan få «blackouts» og hukommelsessvikt når hun drikker, og at forklaringen hennes da har mindre strafferettslig verdi.

Han sier til retten at klienten hans har hatt samme forklaring fra han var i det første avhøret 15. Mai.

– Anmeldt trusler

I dag møtte også daglig leder i Molde Fotballklubb, Øystein Neerland, i retten.

Han fortalte om situasjonen på kamper hvor mannen har spilt, hvor supportere fra motstanderlag har hengt opp bannere og kommet med tilrop om voldtektssaken, noe Neerland kalte trakassering og mobbing.

Fotballspilleren sa han selv har anmeldt trusler i forbindelse med meldinger han har fått.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder